Savaşın kaybedeni Türkiye

ABD, çelikte ek gümrük vergisinden muaf ülke sayısını artırdı ancak Türkiye’yi liste dışı bıraktı. Satışta zorlanacak çelik ihracatçılarına göre “gerekçe siyasi”

Yayınlanma: 23.03.2018 - 22:12
Abone Ol google-news

ABD’nin dünyada büyük yankı yaratan çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ek gümrük vergisi kararında Türkiye’yi şok eden gelişmeler yaşandı. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Kanada ve Meksika’nın yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore’nin de ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük tarifelerinden bir süreliğine muaf tutulacağını açıkladı. Böylece ABD’ye en çok çelik ihraç eden dört ülke Kanada, Brezilya, Güney Kore ve Meksika muaf olurken Türkiye, Rusya ile birlikte muafiyet listesi dışında kaldı.

Lighthizer, ABD Senatosu Finans Komitesi’nde düzenlenen oturumda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarına ilişkin soruları yanıtladı. ABD’nin 23 Mart itibarıyla ithal çelik ve alüminyuma uygulamaya başlayacağı ek gümrük vergilerinin en azından ilk başta bazı ülkeleri kapsamayacağını kaydeden Lighthizer, Kanada ve Meksika’nın yanı sıra AB, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore’ye de muafiyet tanınacağını söyledi. Söz konusu ülkeler, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatının yaklaşık yarısı karşılıyor.

Karar siyasi

Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Kemal Ekinci, Türkiye’nin muaf tutulmamasının gerekçesinin “siyasi” olduğunu öne sürdü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan konuyu Trump ile görüşmesini istediklerini söyledi. Yılda 1.2 milyar dolar ABD’ye çelik ihraç ettiklerini hatırlatan Ekinci, herkese yüzde 25 ek gümrük vergisi kararı uygulansa yine de ihracata devam ederdik ancak bu şartlarda devam edemeyiz dedi. Ekinci, gelecek hafta ABD’ye giderek konuyu görüşeceklerini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler