Pankobirlik devrede

14 şeker fabrikasından 3’ü için Pankobirlik de teklif verdi. CHP’nin Çorum mitingine Türk-İş destek verecek. Hükümet özelleştirmeden vazgeçmiyor.

Yayınlanma: 04.04.2018 - 21:44
Abone Ol google-news

Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikasından Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat fabrikaları için teklif verme süreleri önceki gün doldu. Şeker-İş Sendikası, Pankobirlik’e bağlı Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Kırşehir, Çorum ve Bor fabrikaları için teklif verdiğini bildirdi.

2049’a kadar

Hükümet özelleştirmelerden vazgeçmiyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu kendisine ait maden sahasının işletme hakkını “ruhsatın devri” yoluyla ihaleye çıkardı. Sahayı alacak olan 31 Aralık 2049 tarihine kadar işletecek. 6 Haziran’da yapılacak ihaleye sadece tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. Gerçek kişiler, en az bir tüzel kişinin bulunduğu ortak girişim grubunda üye olarak yer alabilecek. Yabancıların da teklif sunabilecekleri ihalede geçici teminat tutarı 1 milyon 500 bin lira. İhaleyi kazanan, maden sahasında yıllık asgari 200 bin ton üretim yapmayı kabul edecek.

KÖİ’ye devam

Kamuya getirdiği yük nedeniyle eleştirilen kamu özel işbirliği (KÖİ) modeli de uygulanmaya devam ediliyor. Samsun ile Denizli’ye KÖİ modeli ile sağlık yerleşkesi yapılacak. Yapım işinin yanı sıra ürün ve hizmetlerin ihaleyi kazanan şirketlerden alınacağı ihalelerin ön yeterlik ilanları yayımlandı. Sözleşme süreleri toplam 27.5 yıl, uzatma verilmişse 28.5 yıl olacak. Samsun’daki sağlık yerleşkesi 900 yataklı, Denizli’deki sağlık yerleşkesi ise 1000 yataklı olacak. İhaleyi kazananlar, projenin finansmanını, inşaatını, tıbbi cihazları sağlayacak. Ancak sonrasında temizlik hizmetinden güvenliğe, laboratuvar hizmetlerinden görüntülemeye, yemekten otoparka kadar birçok hizmet de ihaleyi alan şirket ya da şirketlerden alınacak. Samsun’daki yerleşkenin ön yeterlilik ihalesi 11 Mayıs’ta, Denizli’deki yerleşkenin ön yeterli ihalesi de 10 Mayıs’ta yapılacak.

Türk-İş, CHP’nin mitingine katılacak

Türk-İş, CHP’nin cumartesi günü genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile Çorum’da yapacağı şeker mitingine katılacak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Çünkü bu ülke meselesi. Üç tane zengin ‘buradan para kazanacağım’ diye bu işe girmesin. O para, onlara yâr olmaz, o paranın bereketini göremezler, iki yakaları bir araya gelmez. Bu işin ahı var” diye konuştu.

Ertelenen kira şekere bedel

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası önünde yaptığı konuşmada “3. havalimanını yapanların yıllık 1 milyar Avro’luk kira bedelini 2 yıl erteliyorlar. 10 milyar liraya mal olan bu erteleme şeker fabrikalarının 352 yıllık zararını karşılar” dedi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi gündeme geldikten sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle oluşan Veli Ağbaba başkanlığındaki heyet, 24. durakları olan Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası’nda işçiler ve üreticiler ile buluştu. İyi Parti ve Saadet Partisi örgütleri, Şeker İş Sendikası ve STK’lerin destek verdiği kitlesel basın açıklamasında sık sık ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’ sloganları atıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler