Türkiye, Dubaililerin altın cenneti oldu

BAE’de gelen vergi, Dubaili sarrafı Kuyumcukent’te iş sahibi yaparken yerli üretici de Arap müşteriyi kaptırmaktan şikâyetçi.

Yayınlanma: 17.04.2018 - 22:41
Abone Ol google-news

Birleşik Arap Emirlikleri’nin yüzde 5 gümrük ve yüzde 5 KDV getirmesi sonrasında Dubai’den yaklaşık 100 altın firması Türkiye’ye taşındı. Yenibosna’da bulunan üç katlı Kuyumcukent Alışveriş Merkezi’nde inen Türkçe tabelalarının yerini Arapça tabelalar aldı. Firmaların yüzde 90’ını Dubai merkezli altın şirketleri oluşturuyor. Boş mağazalarda ise Dubai’den gelecek yeni altın firmaları için dekorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.

Dubaililer ile çalışan Türk kuyumcular bu durumdan çok memnunken, diğer Türk kuyumcular ise Dubaili akınına tepkili. Türk kuyumcular, “Bizim ekmek kapımız elimizden alındı. Arap alıcılar bizden alışveriş yapacakken, şimdi Dubaili satıcılardan alışveriş yapıyorlar. Bu durumdan Dubaililerle çalışan Türk kuyumcular dışında, diğer kuyumcuların memnun olması mümkün değil” dedi. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık ise “haksız rekabetten” yakındı.

Kuyumcukent Alışveriş Merkezi’nde uzun süredir kuyumcu mağazası bulunan B.C., Dubai’li firmaların Türkiye’ye gelmesiyle Türk kuyumcuların büyük çoğunluğunun ekonomik sıkıntı yaşamaya başladığını söyledi. Bizim gibi kendi yağında kavrulan kuyumculara ise çok büyük zararları dokundu. Daha önceden Ortadoğu’dan gelen altın alıcıları bizden alışveriş yaparlardı. Ancak şimdi Dubaili firmaları tercih ediyorlar. Kuyumcukent’te şu an işler çok kötü. Devletin kendi yurttaşından vergi almaması anlaşılır ama yabancı ülkelerden neden vergi alınmıyor” diye sordu.

Artış sevgiden

Lıgora Gold’un sahibi Adem Üzel Ortadoğu halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir sevgi duydukları için ticarette Türkiye’yi tercih ettiklerini öne sürdü. Üzel, “Dubaili firmalar vergiden kaçıp Türkiye’ye geldi. Bu doğru... Ancak bu gelişlerde vergi dışında nedenlerde var. Dubaili vatandaşların Türkiye’ye acayip bir sempatisi var. Ayrıca Türkiye Dubai’ye göre çok daha ucuz bir ülke” dedi.

Sarraf, hatırlandı

Dubaili şirketlerin İstanbul’a akını 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi olan Rıza Sarraf’ı bir kez daha anımsattı. Sarraf’ın kuryesi Adem Karahan 2015 yılında gazetemize verdiği demeçte yasadışı altın taşımacılığını şu sözlerle anlatmıştı:

“2012-2013 yılları arasında yurtdışına altın taşımacılığı yapıldı. Bu işi günlük 22’şer kişiden oluşan iki ayrı grup yapıyordu. Her gün 1 ton altın çıkışı yapılıyordu. 1 yıl içinde yurtdışına 200 ton altın çıkardık. Bu para eski para ile 18 katrilyona denk geliyor. Türkiye’den altınlar Dubai’ye götürülüyor, orada bozdurularak para İran’a gidiyordu. Bu paranın da yüzde 4’ü siyasilere, yüzde 4’ü Sarraf’a kalıyordu. Malın gerçek sahibi kim bilmiyoruz. Sarraf da birilerinin malını taşıyarak para kazanıyor.”

Haksız rekabet yaratıyor

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Kuyumcukent’te 100’e yakın yabancı ülkelerden gelen atölyelerin kurulduğunu söyledi. Atayık, “Yabancı kökenli firma ve markaların özellikle bu yıl içerisinde yoğunlaştığını söyleyebiliriz. Atölye açan Dubaili firmaların resmi çalışan kurumsal firmalar yerine merdiven altı atölyeleri tercih etmesinin sektör mensuplarını rahatsız ettiğine dikkat çeken Mustafa Atayık , “Bu durum haksız bir fiyat rekabetini oluşturuyor. Kayıtlı çalışan, devletine vergisini ödeyen, istihdam sağlayan firmalarımızı da zor durumda bırakıyor” dedi.

Dubaili altıncı sessiz kaldı

Kuyumcukent Alışveriş Merkezi’nden de konuşmaya çalıştığımız çok sayıda Dubaili yatırımcı konuşmak istemedi. Yatırımcıların ve çalışanların telefon ekranlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi karakterini anlatan Diriliş Ertuğrul dizisinin fotoğrafı yer alması dikkat çekti. Dubaililer ile çalışan Türk kuyumcular “bu alışverişten çok memnun olduklarını” ifade ettiler. Ancak bu süreçten memnun olmayanlar ise ne konuşmaya ne olan biteni anlatmaya cesaret edebildiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler