Durmuş Yılmaz talimatla konut satışının risklerini anlattı

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım'ın “Ziraat Bankası ve diğer bankalar, konut sektöründeki stokları azaltmak için kampanya yapacak” açıklamasını değerlendirdi.

Yayınlanma: 07.05.2018 - 15:34
Abone Ol google-news

<video:970454>

Konut satışlarındaki düşüşü durdurmak için önceki gün KDV ve tapu harcında indirime giden hükümet, bugün de başta Ziraat Bankası olmak üzere büyük bankalara düşük faizli konut kredisi talimatı verdi. Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda konuşan Binali Yıldırım, “Ziraat Bankası ve diğer bankalar, konut sektöründeki stokları azaltmak için kampanya yapacak” dedi. Planın ayrıntılarının yakın zamanda açıklanacağı belirtilse de, şu anda sektörde ortalama yüzde 1.25 seviyelerinde olan ve son 9 yılın zirvesine ulaşan konut kredisi faizlerinin yüzde 1 civarına çekilmesinin hedeflendiği öğrenildi. 

"Bankaların rasyonları 2001 krizi öncesinde olduğu gibi bozulabilir"

Kararı Cumhuriyet'e değerlendiren eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, söz konusu planın piyasanın mantığına uygun olmadığını, bankacılık sektörünün sağlığının zorlayacağını ve 2001 krizi öncesinde olduğu gibi bankaların rasyolarının bozulabileceğini dile getirdi. “Hükümet ekonomide işlerin iyiye gitmediğinin farkında” diyen Yılmaz, suni tedbirlerle sorunların üzerinin örtülmek istendiğini söyledi.

Bankacılık sektörünün finansmanı dışarıdan dövizle borçlanarak sağladığını ve kurdaki artışı hatırlatan Yılmaz, faizleri talimatla düşürmenin bankacılık sisteminde dengeleri bozabileceğini, kamu bankalarının verdiği düşük faizli kredilerin Hazine'nin belirli bir gelirden vazgeçmesi ve borç yükünün artması anlamına geleceğini kaydetti.

Büyüme modeli değişmeli

Kaynakların konuta değil üretken yatırımlara sevk edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin artık inşaata dayalı büyüme modelini değiştirmesi gerekliliğini vurguladı.

Türkiye ekonomisindeki sorunların temelinde enflasyon bulunduğunu dile getiren eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, hükümetin talebi canlandıracak tedbirler alarak ve potansiyel büyümenin üzerini zorlayarak enflasyonun artmasına neden olduğunu söyledi.

<haber-yatay:970438>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler