Ekonomi Bakanı Zeybekci: Kalıcı hasar oluşmadı!

Dolar 5 lira sınırına dayandı! Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den art arda döviz açıklaması geldi. Kurdaki hareketlerle ilgili konuşan Zeybekci, 'Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız var... Kalıcı hasar oluşmadı' dedi.

Yayınlanma: 23.05.2018 - 13:07
Abone Ol google-news

Dövizde yaşanan dalgalanma ileilgili olarak hükümet cephesinden açıklama geldi.

Kurdaki hareketlerle ilgili konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var' dedi.

NTV'de konuşan Zeybekci'nin açıklamaları:

Türkiye'nin reel sektörü, makroekonomik performansına bakınca büyüme rakamları yüzde 7,4. İhracatımızı 12 aylık periyotta yüzde 12 artırmak. 2017'deki yatırım teşvik belgesi tutarında yüzde 80 artış. 2018 başı itibariyle ilk çeyrekte büyüme performansımız. Yüzde 30 civarındaki turizm gelirleri artışı. Bu bir alın teri, bir emek. Türk ekonomisinin bir performansı. Kapasite kullanım oranlarının, sanayi üretim endeksinin büyümesi. 2017'de bütçe açığı performansı yüzde 1,5 seviyesinde. Bu övülmesi gereken bir performans. Mükellefiyetlerimizi yerine getirmekle ilgili sıkıntı yok. Siyasetteki söylemlerle ilgili spekütalif amaçlı sebepler olarak kullanılması da söz konusu olabilir.

'İLGİLİ KURUMLARIN ELİNDE GÜÇLÜ ENSTRÜMANLARI VAR'

Türk lirasının değer kaybını bir reel makroekonomik nedene bağlamak mümkün değil. Bir realite var. TL'nin diğer paralar karşısında değer kaybıyla ilgili. Bir yıl içinde mükellefiyetlerimizi yerine getirme konusunda hiçbir sorun yok. Peki bunun sebebi ne.... TL'nin değer kaybına spekülatif diyoruz. Dalga boyunun da tehlikeli bir boyutu var. Hükümet olarak bizim makro ekonomide başarımız var. İlgili kurumların elinde çok güçlü enstrümanları var, yetkileri ve sorumlulukları da var.

'İLGİLİ KURUMLARIN SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ'

Tüm bilgileri elinde olan kurumlarımızın elinde yetki de var. Yetki demek sorumluluk demektir. Nasıl ki reel sektör anlamında yetkiler kullanıldı. Para politikalarıyla ilgili de ilgili kurumların sorumluluklarının yerine getirmesi gerekiyor. Yapılması gerekenleri destekliyorum. Bunun da geciktirilmesinin Türk sanayisine, büyümesine makroekonomik performanslara faydası olmadığına inanıyorum. İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı. Spekülatif değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz lazım.

'KALICI HASAR OLUŞMADI'

Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi.

SOSYAL MEDYADAN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci döviz kurlarında yaşanan yaşanan rekor artışlar sonrası sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Beş maddelik bir flood paylaşan Bakan Zeybekci, “Reel ekonomi, büyüme, ihracat, istihdam ve kapasite kullanım oranları, ayrıca gelecek beklentilerine ilişkin öncü gösterge olarak yatırım teşvik başvuruları ve dünyanın en iddialı teşvik sistemine olan ilgi ile dünyada bu bakımdan ilklerde yer alan ülkemiz kur ve faiz oranlarında hak etmediği dalgalanmalar ve döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumları yaşamaktadır. İlgili kurumlarımız, reel sektörün başarısının, emeğinin ve alın terinin bu doğrultuda heba edilmemesi; döviz piyasasındaki dengesizliğin kaldırılması için gerekli araç ve yetkiye sahiptir. Bu sorumluluğu alarak, en doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağı konusunda güvenimiz tamdır. Hükümetimiz her zaman serbest piyasa ekonomisini esas almıştır ve bu anlayışla devam edecektir. Mali disiplinden ve enflasyonla mücadeleden ödün verilmeden, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedeflerimiz gerçekleştirilecektir.” ifadelerini kullandı.


<haber:981207,981225>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler