10 milyon yurttaş beklemede

Vergi, prim ve ceza borçlarını yapılandırma başvurularında süre temmuz sonunda dolacak. Şimdilik 371 bin kişi başvurdu.

Yayınlanma: 07.06.2018 - 22:00
Abone Ol google-news

Milyonlarca yurttaşı ilgilendiren vergi, prim ve çeşitli ceza borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemede (7143 Sayılı Kanun) başvurular devam ediyor. İlk 20 günde, başvuru hakkı bulunanların sadece yüzde 4’ü başvuruda bulundu.

Son başvuru tarihi 31 Temmuz olan düzenlemeyle ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

- Vergi affı neleri kapsıyor?

31 Mart 2018 tarihinden önceki borçlarınız için af ve yapılandırma imkânından yararlanabilirsiniz. Vergi ve prim borçları, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları, trafik para cezaları, askerlik para cezaları, seçim ve nüfus para cezaları, öğrenci kredisi, sigorta prim borçları, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi gibi), idari cezalar ve su borcu vergi affı kapsamında. 31 Mart’tan önce bu borçlardan birine sahipseniz yapılandırma affından faydalanabilirsiniz.

- Kaç kişi yararlanacak?

119.2 milyar lira vergi borcu bulunan 9.8 milyon kişi, 64.3 milyar lira prim borcu bulunan 5.5 milyon kişi, 3.9 milyar lira öğrenim kredisi borcu olan 300 bin öğrenci ve çeşitli kalemlerde ceza borçları bulunan milyonlarca yurttaş da düzenlemeden yararlanabilecek.

- Başvuru için son tarih ne?

18 Mayıs’ta başlayan başvurular, 31 Temmuz 2018 tarihinde sona erecek.

- Başvuru hangi kuruma yapılıyor? İnternetten başvuru mümkün mü?

Vergi borçlarında elden başvurular için adres vergi daireleri. Sigorta prim borçlar için adres Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlükleri. İnternet üzerinden de başvuru mümkün. İnternet için iki adres bulunuyor: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi (gib.gov. tr) veya e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

- Kredi kartıyla ödeme mümkün mü?

Evet, borçlar kredi kartıyla da tahsil edilebilecek.

- Ödeme nasıl yapılacak?

Ödemeyi peşin ya da taksitle yapabilirsiniz. Yapılandırdığınız borçlar için 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri bulunuyor. Bu seçeneklerden birini seçtikten sonra 2 ayda bir ödeme yapmanız gerekiyor. Ödemelerin zamanında yapılmaması durumunda yapılandırma iptal oluyor. İl özel idareleri, bunlara bağlı kuruluşlar ve spor kulüplerinde süre 36 aya çıkabilecek. Belediyeler ise 144 eşit taksitle dahi borçları ödeyebilecek.

- Ödemeler ne zaman başlayacak?

Maliye Bakanlığı’na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, il özel idarelerine ve belediyelere olan borçlarda ilk taksit için son gün 1 Ekim. SGK borçlarında ilk taksit için son gün 31 Ağustos.

- Peşin ödemede indirim var mı?

Peşin ödemede anapara dışındaki kısım için indirim var. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yaparsanız Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak.

KAÇ KİŞİ BAŞVURDU

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 18 Mayıs’tan bu yana internet üzerinden 327 bin 892, vergi dairelerinden 43 bin 317 olmak üzere toplamda 371 bin 209 başvuru aldıklarını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler