Ölümler ders olmadı

Son 6 ayda TTK’ye bağlı maden ocaklarında 1145 kişi yaralandı, 1 işçi yaşamını yitirdi

Yayınlanma: 27.07.2014 - 22:21
Abone Ol google-news

Yılın ilk 6 ayında TTK Genel Müdürlük’te 6, Kozlu’da 160, Karadon’da 481, Üzülmez’de 290, Amasra’da 75 ve Armutçuk’ta 133 kişi yaralandı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre ise son altı ayda özel işletmeler de dahil madencilik işkolunda 325 işçi can verdi. Ölümlerin 301’i Soma faciasında meydana geldi. Özel işletmelerde can kaybının fazla olması dikkat çekti.

Ekonomi Servisi - Türkiye Soma maden faciasının yaralarını sararken madencilik iş kolunda kazalar ve ölümlerin sürmesi alınan iş güvenliği tedbirlerinin yetersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocakları ile yer üstündeki işyerlerinde yılın ilk 6 ayındaki iş kazalarında 1145 işçi yaralandı, kalp krizi geçiren 1 işçi öldü.

Göçüklere yönelik tahkimat malzemesi yatırımları yapılan TTK’de, iş kazalarında meydana gelen ölümlerin özel işletmelere göre az olması dikkat çekti. Yer üstünde 1843, yer altında 7 bin 397 olmak üzere 9 bin 240 işçinin çalıştığı TTK’ye bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Karadon, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk’taki maden ocaklarında göçük, nakliyat, patlayıcı madde, makine, elektrik ve malzeme taşınması ile yerüstündeki işlerde meydana gelen kazalarda en fazla el, ayak, gövde ve kafa yaralanmaları yaşandı.

Yılın ilk 6 ayındaki iş kazalarında genel müdürlükte 6, Kozlu'da 160, Karadon'da 481, Üzülmez'de 290, Amasra'da 75 ve Armutçuk'ta 133 olmak üzere 1145 kişi yaralandı. Armutçuk Müessesesi maden ocağında 19 Şubat'ta kalp krizi geçiren bir madenci ise hayatını kaybetti.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı kömür havzasında kazaların aşağılara çekilmesi için işverenin iş güvenliği tedbirlerini artırması gerektiğine dikkat çekti.

325 can gitti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna madencilik işkolunda 325 işçi can verdi: 325 işçinin 301’i Soma madenci katliamında yaşamını yitirirken Soma’yı Şırnak Cudi Dağı eteklerindeki bidonla girilen madenler ve Zonguldak izledi. Soma katliamının sigortalı, sendikalı çalışanların olduğu ve işçi sağlığı bakımından örnek gösterilen bir büyük işletmede meydana gelmesi ve katliam sonrası her gün öğrendiğimiz insanlık dışı çalışma koşulları ve katliamın göz göre göre geldiği gerçeği; Türkiye’deki madenlerin işçiler açısından birer tabutluk olduğunu da gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler