El fenerleri ile sandıklara

Genel seçimlere kısa süre kala en büyük korku oy güvenliği..

Yayınlanma: 13.04.2015 - 10:03
Abone Ol google-news

Gezi eylemlerinin ardından kurulan Türkiye’nin Oyları Platformu 7 Haziran seçimlerinde herkesi oyuna sahip çıkmaya çağırdı. Platform oy pusulasını ve sonrasında oyların bulunduğu çuvalı takip edecek gönüllüleri bekliyor.

Türkiye genelinde saatlerce meydana gelen elektirik kesintisi 7 Haziran yaklaşırken “seçim güvenliği”ni akla getirdi. Seçim günü elektriğin gideceği söylentileri dolaşırken, Gezi eylemlerinden sonra başlayan forumlarla ortaya çıkan gönüllülerin oluşturuduğu “Türkiye’nin Oyları Platformu”, Türkiye’yi oyuna sahip çıkmaya çağırdı. Platformdan Murat Şahinoğlu, “Verdiğimiz eğitimlerde herkesin yanında bir el feneri götürmesini tavsiye ediyoruz. Oy sayımında pusulanın, sonrasındaysa oy çuvalının takipçisi olmalarını öğretiyoruz” derken Işık Gürbüz, “Tutanakların hepsini tuttuğumuz ve koruduğumuz sürece elektrk kesintisine dahi çaresiz değiliz” diye konuştu.

Kurumsal İletişim Sorumlusu Işık Gürbüz ve İnşaat Mühendisi Murat Şahinoğlu, Gezi eylemlerinin ardından en çok sorulan “Ne yapabiliriz?” sorusuna en iyi yanıtı verenlerden. Gürbüz ve Şahinoğlu gibi binlerce gönüllünün oluşturduğu “Türkiye’nin Oyları Platformu” ile vatandaşları oylarına sahip çıkmaya çağrıyorlar. İlk olarak 30 Mart Yerel Seçimleri’nde sonrasında da 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde tecrübesini artıran platform, 7 Haziran’da tüm Türkiye’nin oylarını korumak için iş başında olacak.

‘Oylar sonuca yansımayacak’ algısı

Gürbüz, insanların “Ben ne yaparsam yapayım, bu oylar ne yazıkki sonuca yansımayacak” çaresizliği içinde olduğunu kaydetti. Gelecekle ilgili söz sahibi olunamayacağı algısının çok tehlikeli olduğunu söyleyen Gürbüz, “Bu durum insanları hem oy kullanmanın hem de oylarını korumanın dışına atıyor” diye konuştu. Platformun seçim günü yaptıklarını paylaşan Gürbüz şunları söyledi:

“Gün boyunca sandık başında durup, gün sonunda bize tutanakları gönderdikleri taktirde, o tutanaklar tek tek analiz ekibi tarafından incelenip, her bir hata ayrı sınıflandırılıyor. Bunlar istatistiki verilere dönüştürülerek anlamlı veriler haline getiriliyor. Bu tutanaklar elimize geldiğinde YSK verileriyle karşılaştırma şansımız oluyor. Dolayısıyla sistemde bir değişiklik olsa dahi buna müdahale etme şansı doğuyor. Sandık başındaki her bir kişinin 350 oya etki edebileceğini düşünürsek, herkesin geleceği hakkında söz söyleme gücü ortaya çıkıyor”

‘Seçimi iptal ettirecek hatalar oluyor’
Tüm bu çalışma için seçim öncesinde eğitim verdiklerini dile getiren Şahinoğlu, yüz yüze eğitimlerin Ankara’da olduğunu, diğer illerdeki gönüllülere de online eğitim verildiğini kaydetti. 30 Mart seçimlerinde Ankara’da binlerce mühürsüz, imzasız tutanakların bulunduğunu, başka ilçelerin mührüyle yapılmış tutanakların olduğunu söyleyen Şahinoğlu, geçersiz oyların gerekçelerinin de yazılmadığını belirtti. “12 bin 300 sandık tutanağının 6 bin 500’ünde maddi hata bulduk. Bunların çoğu seçimi iptal ettirecek, vahim hatalar” diyen Şahinoğlu, “Tespit ettik ancak seçim kurulana yetiştirimedik. Ancak delillerimiz YSK ve Anayasa Mahkemesi’nde kullanıldı” diye konuştu. Yetişmeme nedeninin “az sayıdaki gönüllü” olduğunu söyleyen Şahinoğlu, “Keşke daha çok olsaydık ve zamanında müdahale edebilseydik. Sonuca etkimiz ve katkımız olurdu” ifadelerini kullandı.

‘Korku, gerçeği yansıtmıyor’
Geçen hafta yaşanan elektirk kesintisi nedeniyle akla gelen “Seçim ne kadar güvenli olacak?” sorusuna değinen Şahinoğlu, verdikleri eğitimlerde herkesin yanında bir el feneri götürmelerini tavsiye ettiklerini, oy sayımı sırasında ve sonrasında oy çuvalanın takipçisi olmaları gerektiğini öğrettiklerini kaydetti. Güngör ise kesintiye ilişkin, “Tutanaklar elimizde olduğu sürece kontrol etme şansımız var. Toplumdaki büyük korku aslında çok da gerçeği yansıtmıyor. Tutanakların hepsini tuttuğumuz ve koruduğumuz sürece elektrik kesintisine dahi çaresiz değiliz” yorumu yaptı.

‘Sadıkları birlikte koruyalım’
Herkesi kendilerine katılmaya çağıran Gürbüz ve Şahinoğlu, bu seçimle 1000 kişilik analiz ekibine ihtiyaç duyduklarını, ancak böylelikle 48 saat içinde incelemenin tamamlanacağını kaydetti. Vatandaşlara “Bize katılın, organize olalım” diye seslenen Gürbüz ve Şahinoğlu şöyle konuştu:

“Her sandığa biri atansın. Hiçbir sandık boş kalmasın. Sandıkları birlikte koruyalım, Gün içinde yapılan yanlışlıklara müdahale edelim. Oy kullanacak herkese çağrımızdır, oy vermek kadar, oyun peşinden gitmek de, yerine ulaştığını kontrol etmek de vatandaşlık görevidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler