Elisa, meğer suçsuzmuş

İstanbul'daki Gezi Parkı gösterileri sırasında yoğun gaz nedeniyle sığındığı Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) binasında gözaltına alınan ve ajanlıkla suçlanarak sınırdışı edilen Fransız asıllı Elisa Couvert hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 13.01.2014 - 16:37
Abone Ol google-news

Sorbonne Üniversitesi’nde okuyan ve İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) staj yapan Couvert, gözaltına alındıktan sonra, emniyette üyesi olmadığı SDP’nin eylemlerinden sorumlu tutulmuş, Yabancılar Şubesi’nde ise “Kürtçe’yi sonradan öğrenen Kürtler” hakkında akademik tez hazırlamış olması kendisine karşı bir suç gibi yöneltilmişti. Ekim 2013’e kadar oturma izni olduğu halde mesainin olmadığı cumartesi günü sınırdışı edilmişti.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre İstanbul’da Gezi Parkı gösterileri kapsamında polisin molotofkokteyli attıkları iddia edilen dördü tutuklu 36 SDP’liyle ilgili iddianamenin sonunda, haklarında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verilenler de yer alıyor. 24 kişi arasında, 24 yaşındaki Elisa Couvert de bulunuyor.

Fransız asıllı Couvert’in tek suçu, yoğun gazdan etkilenip, Beyoğlu’ndaki SDP binasına sığınması olmuştu. Ardından SDP’ye yönelik baskında gözaltına alınmıştı.

Bir tesadüf sonucunda hayatı kararan Couvert dört gün gözaltında tutuldu. Avukatı Gülizar Tuncer’in verdiği bilgiye göre Couvert’e, “anayasal düzeni alaşağı etmek, halkı isyana teşvik, molotof atmak” ile suçlandı. Sorgusunda, “SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın partisine yaptırmak istediği, hayalini kurduğu tarzda, arayıp da bulamayacağı eylemlere” katılıp katılmadığı soruldu. Partiyle ilişkisi saptanamadığı ve Ekim 2013’e kadar oturma izni bulunmasına rağmen Yabancılar Şubesi’ne gönderildi.

Kumkapı’daki Yabancılar Misafirhanesi’nde tutulan Couvert hakkında Türkiye’de “Kürtçe’ye sonradan öğrenen Kürtler hakkındaki” tez araştırması da hakkında ‘delil’ olarak gösterildi.

Bu arada Couvert, Yabancılar Şubesi’nde kendisini ziyaret eden CHP’li milletvekilleri Melda Onur ve Sezgin Tanrıkulu’na, “SDP üyesi değilim, SDP’nin ne olduğuna dair bir şey bilmiyordum. Emniyette başka eylemlere, protestolara katıldın mı, diye sordular. Ben hiç yasak eyleme katılmadım.Beni ajan zannettiler, açıkça söylediler, seni ajan zannediyoruz diye” dedi.

İçişleri Bakanlığı, mesai günü olmadığı halde, 22 Haziran Cumartesi günü sınırdışı etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler