Emeklilikte 30 yıl sınırı kalktı

AYM, emekli ikramiyesinin hesabında 30 hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmamasını, emeklilik yaşının 65’e çıkarılması gerekçesiyle iptal etmiş.

Yayınlanma: 07.01.2015 - 23:13
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi (AYM), “emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürenin dikkate alınmayacağı” hükmünü “eşitlik ve hukuk devleti ilkesine” aykırı buldu.

AYM, emeklilik yaşının da 65’e yükseltildiğine dikkat çekerek, “Emeklilik için gerekli yaş sınırı yükseltilmesi nedeniyle iştirakçiler emekli olabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalmaktadırlar. 30 yıldan fazla çalışmalarına rağmen bu süreler için emekli ikramiyesi ödenmemesi belirtilen iştirakçiler yönünden hak kaybına neden olmaktadır” denildi.

Ankara 10. İdare Mahkemesi, EÜAŞ’ta tekniker olarak çalışan bir memurun, 36 yıllık çalışması sonrası, hizmet yılının 6 yılına emekli ikramiyesi ödenmemesi üzerine açtığı davada anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yerel mahkeme, kıdem tazminatının hesaplanmasında işçiler açısından süre sınırı yokken, memurlara 30 yıl şartı getirilmesinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu kaydetmişti.

AYM de 25 Aralık’ta görüştüğü davada Emekli Sandığı Yasası’nın, “emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına” ilişkin hükmünü oyçokluğuyla iptal etmişti. Açıklanan gerekçeli kararda “İtiraz konusu ibareye tabi olan iştirakçilerin hukuki durum ve statüleri aynıdır. Aralarındaki yegâne fark 30 yıldan fazla çalışıp çalışmama bakımındandır. Durumlarındaki özdeşlik nedeniyle her iki grubun kanunun öngördüğü haklardan aynı esaslara göre yararlanmaları gerekmektedir. Ancak itiraz konusu ibareyle, 30 yıl ve fazla çalışanlar arasında anlaşılabilir, amaçla ilgili ya da makul, adil ve haklı bir nedene dayanmayan bir ayırım öngörülmüştür. Bu durum, anayasanın 10. maddesinde öngörülen kanun önünde eşitlik ilkesini ihlal etmektedir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler