Emniyet suçluyu vermiyor

Yaman, Gezi Direnişi sırasında polis tarafından feci şekilde dövülmüştü.

Yayınlanma: 15.09.2014 - 23:23
Abone Ol google-news

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilirkişi olarak atanan Ulusal Kriminal Büro’nun Barış Hakan Yaman’ın dosyası üzerindeki çalışmaları için istenen belgeler, Emniyet’ten gelmedi. Büro çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı. Bu yüzden inceleme dosyası tamamlanamadı. Emniyet olay günü video ve polis kayıtlarını vermiyor
 
Bilirkişi çalışmalarını durdurdu
 
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bilirkişi olarak atadığı Ulusal Kriminal Büro, Gezi Direnişi sırasında polisin uyguladığı orantısız güç sonucu hayatı altüst olan Hakan Barış Yaman’ın dosyası üzerindeki çalışmasını durdurmak zorunda kaldı. Çünkü İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve Sancaktepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’den istenen “Olay günü MOBESE görüntüleri” ve “polislerin resmi kıyafetli fotoğrafları” bilirkişiye verilmedi. Bilirkişi, gerekli belgeler gönderilmediği için inceleme dosyasını tamamlayamadı. Yaman’ın avukatı Elif Eylem Kınacılar, savcı tarafından gerekli belgelerin emniyetten istenmesine karşın yollanmadığını belirterek “Tespit edilen kişiler var. Polis fotoğrafları gelmediği için karşılaştırma yapamıyor. Savcı bu kurumlar için görevini ihmal etmekten soruşturma başlatmalı. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.
 
Gezi Direnişi sırasında 3 Haziran günü iddiaya göre servis şoförü Hakan Barış Yaman, Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde evine giderken polisler tarafından dövüldükten sonra ateşe atıldı. Polisin saldırısı sırasında Yaman’ın 1 gözü parçalanırken, yüz kemikleri tuzla buz oldu ve sırtında da 2. derece yanıklar oluşarak bir süre yoğun bakımda kaldı. Savcılık 1 yılı aşkın süredir Yaman’a bunu yapan şüpheli polisleri arıyor. En son Emniyet’in dört polis hakkında başlattığı disiplin soruşturması polislerin tespit edilemediği gerekçesiyle kapatılmıştı. Şimdi de durum çok fazla değişmedi. Yaman’ın dosyası üzerinde çalışan ve savcılık tarafından bilirkişi olarak atanan Ulusal Kriminal Büro, İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve Sancaktepe Emniyet Müdürlüğü’den olay anına ilişkin görüntü ve video istedi. Ancak bilirkişiye sadece bir TOMA’nın hangi seneye ait olduğu bilinmeyen bir iç kamera kaydı ve Sancaktepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden gönderilen 14 kişinin fotoğrafları ulaştı. Bilirkişinin istediği “Çevik Kuvvet birimlerinden olay yeri ve olay anında orada ve o bölgede görev yapanların teker teker resmi kıyafetli fotoğrafları” verilmedi. Belgelerin yetersizliği Ulusal Kriminal Büro çalışmalarının durmasına neden oldu.
 
“Kim olduklarını bilmek istiyoruz”
 
Yaman’ın avukatı Elif Eylem Kınacılar, hukuki sürecin bir türlü ilerlemediğini vurgulayarak “Bilirkişilerin inceleme yapabilmesi için evrakların eksiksiz onlara ulaşması lazım. Bu evraklar bir türlü ulaşmıyor. Bilirkişi çalışmalarını yapamıyor. Yapamayınca dosya ilerlemiyor” dedi. Kınacılar savcının bu kurumlara görevini ihmal etmekten soruşturma başlatması gerektiğini ama hiçbir adım atılmadığını söyledi. Yaman’ın yaşadıklarının telafi edilmeyeceğini belirten Kınacılar “Bizim artık maddi manevi beklentimiz yok. Hakan’ın rahat uyuyabilmesi için bu adamların kim olduklarını bilmek istiyoruz. Biz dosyamıza güveniyoruz. Peşini bırakmayacağız” diye konuştu.
 
Yaşanan olayın ardından devlet yetkililerinden ilgi görmediklerini belirten Kınacılar “Özür beklemiyoruz artık. Devlet yetkililerinden sadece  ‘biz bulunması için üzerimize düşenleri yapıyoruz’ cümlesini duyduk”  dedi.
 
Destek yağıyor
 
Uluslararası Af Örgütü’nün Yaman’a destek için başlattığı imza kampanyası ve düzenlediği eylemlen Hakan Yaman’a büyük moral olmuş. Avukatı Kınacılar “Türkiye’de yalnız kaldı ama dünyadan ilgi gördü.  Dünyadan böyle bir ilgi görmesi Hakan’ı güçlendirdi.  Dünyanın her yerinden mektuplar geliyor” diye konuştu.  
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler