Erdoğan ‘boş’a çakıyor

Parlamento Kulisi

Yayınlanma: 02.11.2014 - 21:25
Abone Ol google-news

Erdoğan ‘boş’a çakıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çankaya Köşkü’ne çıkmasının üzerinden henüz 3 ay geçmeden muhalefete yönelik sert uslübünü her konuşmasında sürdürmesi “yeni Türkiye’de” eski alışkanlığını sürdüreceğinini gösterdi. Anayasada “Cumhurbaşkanının tarafsız olacağı” çok net bir şekilde tanımlanmasına karşın Erdoğan’ın “Bu makamdan böyle konuşmak istemezdim ama...” diyerek muhalefete yönelttiği sert eleştiriler olağan karşılanmaya başlandı. Kamuoyunda Erdoğan’ın her fırsatta muhalefete yeni bir eleştiri yöneltmesi tartışıladursun, kulislerden sızan bilgilere göre bu tutum tamamen bilinçli ve iki temel strateji üzerine kurulu olarak yürütülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete Başbakan koltuğundayken yönelttiği eleştirilere devam etmesinin altında AKP’nin geleceğine yönelik kaygılar ve Başkanlık sistemine ilişkin bazı hesaplar yatıyor. Erdoğan’ın Başbakan koltuğuna oturttuğu Ahmet Davutoğlu’nun muhalefete yönelik eleştirilerinin tonu daha “hafif kaçtığı”ndan, Erdoğan’ın AKP’nin seçmen kitlesinde oluşabilecek “boşluk hissini doldurmak için” zaman zaman sert çıkışlar yaptığı dile getiriliyor. AKP kulislerinde bu durum, “Erdoğan özellikle muhalefete yükleniyor ki kendisinin Köşk’e çıkmasının ardından partide bir boşluk görüntüsü oluşmasın” diye konuşuluyor. Erdoğan’ın bu çıkışlarla “Partinin başında değilim ama lider benim” mesajı verdiği dile getilirken, bu tutum Köşk’e çıkmadan önce parti içinde “Partinin başında değilim ama ruhum burada olacak” mesajıyla paralellik gösteriyor.

Erdoğan’ın bu sert çıkışlarındaki ikinci strateji ise Türkiye’yi Başkanlık sistemine hazırlamak. Bir başka deyişle Başkanlık provaları. Bugüne kadar hiçbir Cumhurbaşkanı’nın yüklenmediği kadar muhalefete yüklenerek kamuoyundan gelecek tepkileri ölçmek... Bu tutum da parti içinde “Hem genel başkan gibi hem de Cumhurbaşkanı gibi konuşarak psikolojik olarak toplumu başkanlık sistemine fikren alıştırmak istiyor. 2015 seçimlerinde AKP’nin anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşması durumunda başkanlık sistemine geçiş için zemin hazırlıyor” diye konuşuluyor.

Özetlemek gerekirse “Cumhurbaşkanı Erdoğan partideki ‘boşluğa’ ve ‘başkanlık’ için muhalefete çakıyor” yorumunu yapmak mümkün.

___________________________________________________________________________

CHP ‘kemer sıkıyor’

30 Mart’taki yerel seçimler ve 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanı seçimi olmak üzeke peş peşe iki seçim kampanyası yürüten CHP’de parti içi muhalefetin isteğiyle yapılan ve 900 bin TL’ye mal olan olağanüstü kurultay parti bütçesini sarstı. Öyle ki CHP elinde kalan parayla yıl sonuna kadar idare etmek için birtakım kararlar almak zorunda kaldı.

CHP’nin geçtiğimiz haftalarda yapılan ve Parti Meclisi’ne sunulan MYK raporunda yer alan mali durum taplosu, partinin mali durumundaki sıkıntını gözler önüne serdi. MYK raporunda 900 bin 394 TL’ye mal olan olağanüstü kurultayın partiyi mali anlamda zorladığına dikkat çekildi. Raporda “5-6 Eylül 2014 tarihinde yapılan 18. olağanüstü kurultay nedeni ile 2014 yılı bütçemizin planlananın ötesinde yük oluşturduğu dikkate alındığında, kalan iki aylık sürede oluşacak Genel Merkez’in rutin giderleri dışında ek bir harcama yapılmasının olanaksızlığı ortadadır” değerlendirmesi yapıldı. Bunun üzerine partide kemer sıkma politikaları devreye girdi.

“Kemer sıkma” tedbiri olarak TBMM’de 10 Eylül’de yasalaşan SSK prim borçları ve bazı vergilerde gecikme cezasını ortadan kaldıran torba yasadaki bazı aflarla ilgili çalışma yapıldı. Genel Merkez ve örgütlerin varsa SSK ve vergi borçlarıyla ilgili planlamalar yapılırken, örgütlere bu doğrultuda genelge gönderildi. CHP yıl sonuna kadar harcamaları kısma kararı alırken, 1-2 Kasım tarihlerinde Antalya Belek’te yapılan parti kampının giderlerinin ise nasıl karşılandığı sorusu gündeme geldi.

CHP’nin genel bütçesinin dışında söz konusu kampın giderlerinin TBMM’deki CHP grubu tarafından karşılandı. Başka bir deyişle CHP’li milletvekilleri Antalya’da iki gün süren kampın giderlerini kendi ceplerinden karşıladı. Milletvekillerinden belli oranda kesilen bir payla kamp giderleri karşılanırken; CHP’nin bu mali sıkıntıyı aşmak için milletvekillerinden başka bir kesinti yapıp yapmayacağı merak konusu oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler