Erdoğan ve Tillerson 3 saat görüştü: Türkiye'nin öncelikleri ve beklentileri açıkça iletildi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın görüşmesi sona erdi. Tillerson ve Erdoğan görüşmesinin olumlu ve verimli geçtiği öğrenildi.

Yayınlanma: 15.02.2018 - 18:18
Abone Ol google-news

<video:927450>

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. 3 saat 15 dakika süren görüşme Türkiye ile ABD arasında yapılan en uzun görüşme oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve  ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın görüşmesi 19.41'de Saray'da başlayan görüşme sona erdi. Görüşme 3 saat 15 dakika sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert görüşmeye ilişkin "Türkiye ile aramızdaki gerginliğin yükseldiği açık ama çalışabileceğimiz çok fazla alan var" derken, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından "Türkiye'nin öncelikleri ve beklentileri açıkça iletildi" açıklamasında bulunuldu.

'Herkes IŞİD ile mücadeleye odaklanmalı'

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, kritik görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "Türkiye ile verimli görüşmeler yaptık. Türkiye ile aramızdaki gerginliğin yükseldiği açık ama çalışabileceğimiz çok fazla alan var. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz. NATO müttefiğimize saygı duyuyoruz. Ama herkes IŞİD ile mücadeleye odaklanmalı" dedi. 

'Türkiye'nin öncelikleri ve beklentileri açıkça iletildi'

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Beştepe’de bu akşam gerçekleşen kabulde, başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, terörle mücadele meselesi ve ikili ilişkiler ele alındı. Görüşmede Türkiye’nin tüm bu konulardaki önceliklerinin ve beklentilerinin ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’a açık bir şekilde iletilmiş olduğu kaydedildi.

Görüşmeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada ise, "Olumlu ve verimli bir görüşme oldu. Irak, Suriye, bölgesel gelişmeler ve ikili ilşkiler konusunda Türkiye'nin öncelikleri ve beklentileri açıkça iletildi" ifadeleri yer aldı.

Tillerson'ın Türkiye temaslarında ABD'nin PYD'ye silah sevkıyatı, Zeytin Dalı Harekâtı ve Kudüs konularının görüşülmesi gündeme gelmişti.

'Silah vermedik'

Ankara'ya gelmeden önce Lübnan'da basın mensuplarına konuşan Tillerson, ABD'nin YPG'ye ağır silah vermediğini belirterek, " YPG'ye asla ağır silah vermedik, geri alınacak bir şey yok" demişti. 

Tillerson, Türkiye ile ABD'nin ortak hedefleri olduğunun altını çizmiş, "Türkiye ile ana hedeflerimiz ortak" ifadesini kullanmıştı.

Basın mensuplarından tepki

Bakan Tillerson'un korumaları, havaalanında basın mensuplarının kameraları ve çantaları ile buradaki ambulansları köpekler ile aradı. Bu arada bazı basın mensupları Türkiye'de Amerikan polisleri tarafından arandıkları için bu duruma tepki gösterdi.

Geçen yıl da Ankara'ya gelmişti

ABD Dışişleri Bakanı, 11 Şubat'ta başlayan Ortadoğu turu kapsamında Mısır, Kuveyt, Ürdün ve Lübnan'ı ziyaret etti. Tillerson, geçen yıl 30 Mart'ta Ankara'ya, 10 Temmuz'da ise İstanbul'a gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler