Erdoğan'a 18 Evren gücü!

"Yetkilerimi tam olarak kullanırım" diyen Erdoğan Köşk'te neler yapabilir?

Yayınlanma: 17.04.2014 - 12:23
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde AKP'nın adayının Başbakan Tayyip Erdoğan mı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mü olaca tartışmaları sürerken Erdoğan, "Köşk'e çıkarsam da halkın Cumhurbaşkanı olurum, tam yetki kullanırım" dedi. 

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise "1982 Anayasası’nın Cumhurbaşkanına verdiği yetkiler halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanının da yetkilerini kullanması için yeterlidir. Çünkü bu Anayasa ile 12 Eylül’de Kenan Evren’in kullanması için zaten geniş yetkiler verilmişti. Bu yetkiler halkın seçtiği Cumhurbaşkanı tarafından kullanıldığında partili Cumhurbaşkanı sonucunu doğurur. Bu yetkilerle Cumhurbaşkanlığı da yapılır Başbakanlık da” açıklamasını yaptı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'KENAN EVREN' İSTEĞİNE İLK YORUM

 Anayasa değiştirilmese bile...

Erdoğan'ın Köşk'e çıkması durumunda "Anayasa değişikliği yapılmasa bile" şu yetkileri olacak:

"Gerektiğinde" Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni toplantıya çağıracak.

Kanunları yayınlayacak ya da tekrar görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderecek. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunları "gerekli gördüğünde" halkoyuna sunacak.

Kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Meclis İçtüzüğü'nün, Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açabilecek.

Meclis'e yenileyebilecek...

Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verebilecek.

Başbakan'ı atayacak ve istifasını kabul edecek. 

Başbakan'ın teklifi üzerine bakanları atayacak ve görevlerine son verebilecek.

Bakanlar Kurulu'nu toplantıya çağırabilecek

"Gerekli gördüğü hallerde" Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek veya Bakanlar Kurulu'nu başkanlığı altında toplantıya çağıracak.

Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla "sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edebilecek" 

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil edecek.

Genelkurmay Başkanı'nı atayacak.

Milli Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağıracak ve kurula başkanlık edecek. 

Cezaları kaldırabilecek

Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletecek veya kaldıracak.

Devlet Denetleme Kurulu'nun üyelerini ve Başkanının atayacak, kurula inceleme, araştırma ve denetleme yaptıracak. 

YÖK üyelerini ve üniversite rektörlerini seçecek. 

Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askerî Yargıtay üyelerini, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçecek. 

Ressen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamayacak.

Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlanabilecek.

MİT'i bırakmayacak

TBMM'de görüşülmekte olan MİT yasa teklifinin bu haliyle kabul edilmesi durumunda MİT Müsteşarı'nın yargılanıp yargılanmayacağında son kararı yine Cumhurbaşkanı verecek.  

And içeçek...

Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilirse, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde şu andı içecek:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler