Erkekleri yakaladılar

Dünyada kadın sporcular devrindeyiz. Erkekler kadar izleyici çekiyor, onlar kadar para kazanıyorlar. Türkiye’nin kadın kahramanlarını ise bir türlü bulamıyoruz…

Yayınlanma: 16.03.2015 - 11:38
Abone Ol google-news

Dünyada 1980’li yıllara kadar da kadın sporcular şöhret, gelir, etki açısından erkeklerin çok gerisindeydi. Spordaki en büyük kahramanların ismi sayıldığında genellikle erkek sporcular ön plana çıkardı.

Ancak son 30 yılda kadın sporcular erkeklerle, aralarındaki farkı her konuda ve her spor dalında hızla kapattılar. Başta tenis olmak üzere yüzme, voleybol, atletizm, kayak gibi dallarda süper kadın yıldızlarla tanıştık. Ekranda daha fazla kadın sporcu izler olduk. Kadınların ve erkeklerin birçok önemli turnuva ve yarışmadaki kazançları eşitlendi. Elbette daha çok yol var ama gelinen mesafe hiç de küçümsenemez.

 

Her üç kadından biri spor izleyicisi 

Günümüzün kadın yıldızları hem spor dünyasının vazgeçilmez isimleri arasında yer alıyor hem de spor pazarlamasının en değerlileri listesinde sayılıyor. Bu yeni durumda kadın spor izleyicilerinin daha fazla aktif rol almasının da büyük payı var.

Dünyanın önde gelen spor pazarlaması şirketlerinden Repucom’un son araştırması da bu eğilimi doğruluyor. Repucom, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 24 önemli spor ülkesinde yaptığı Kadınlar ve Spor (Women and Sport) başlıklı araştırmada kadınların medya alışkanlıkları, kadın sporcu sponsorluğu ve dünyada pazar değeri en yüksek kadın sporcular başlıkları üzerine odaklanıyor.

Araştırmaya göre 50 yaş altı kadınların yüzde 76’sı bir şekilde spora ilgi duyuyor. Kadınların yüzde 43’ü TV’de herhangi bir spor etkinliğini izliyor. Yerinde spor izleyen kadınların oranı ise yüzde 33. Kadınların televizyonda en çok izlediği dört spor dalı ise futbol, tenis, artistik buz pateni ve atletizm.

Yine genç kuşak kadınların okulda veya okul dışında spora bizzat katılma, bir spor dalını yapma eğilminin hızla artması araştırmanın bulguları arasında. Yani kadınların spora ilgisi hem katılımcı hem izleyici düzeyinde önceki kuşaklara göre artış gösteriyor.

Bu ilgi karşısında spor sponsorlarının kadın reklam yüzleri aramasına şaşmamak lazım. Birçok büyük spor sponsoru Olimpiyatlar gibi küresel ölçekteki turnuvalar öncesinde ve sırasında kadın izleyiciyi odağına alan reklam kampanyaları tasarlıyor artık.

Bu yüzden spor pazarlama dünyasının en ön sıralarındaki isimler arasında, kadın sporculara rastlamak artık hiç de şaşırtıcı değil. Repucom’un tüm dünyada 1.5 milyar kişiyi ele alan araştırması aynı zamanda 15 ülkede en önemli kadın sporcuyu da tespit ediyor.

Örneğin ABD’de tenisçi Venus Williams, Brezilya’da futbolcu Marta, Fransa’da yüzücü Laure Manaudou, İngiltere’de, İspanya’da yüzücü Mireia Belmonte, Rusya’da sırıkla atlamacı Yelena İsinbayeva en önemli spor pazarı yüzleri olarak ön planda. Avustralya ve Türkiye dışındaki her ülkede en yüksek pazar değerine o ülkenin vatandaşı bir sporcu ulaşıyor.

 

Türkiye'nin yıldızı Rusya'dan

Pazar değeri araştırmasında Türkiye’den çıkan sonuç şaşırtıcı. Repucom pazar değerini saptamak için DBI’ı (Celebrity David Brown Index) kullanıyor. Katılımcılardan beğeni, etki, farkındalık, güven, medya etkisi, özenme, trend belirleyicilik, toplum sözcülüğü ölçütlerini kullanarak ünlülere puan vermeleri isteniyor. Sonunda ortaya her ünlünün 100 üzerinden DBI puanı çıkıyor. Türkiye’deki bulgulara göre pazar değeri en yüksek kadın sporcu ülke dışından: Rus tenisçi Maria Şarapova (DBI 75.29). Onun ardından Olimpiyat şampiyonu atlet Aslı Çakır Alptekin (DBI 73.25) geliyor. Onu voleybolcu Neslihan Demir ve bir diğer atlet Elvan Abeylegesse takip ediyor. Burada Türkiye’nin sorunu bir kez daha açıkça görülüyor: Diğer birçok alandaki gibi sporda da kadın kahramanlar üretmekte sıkıntı var.

DBI endeksine göre en değerli 15 kadın sporcu

BREZİLYA

Marta

Futbol

DBI 90,21

JAPONYA

Mao Asada

Buz pateni

DBI 88.83

ARJANTİN

Luciana Aymar

Hokey

DBI 87.67

RUSYA

Yelena Isınbayeva

Sırıkla atlama

DBI 86.76

ALMANYA

Steffi Graf

Tenis

DBI 86,45

İTALYA

Carolina Kostner

Buz pateni

DBI 86.45

ÇİN

Guo Jing Jing

Kule atlama

DBI 84.88

FRANSA

Laure Manadou

Yüzme

DBI 83.32

İNGİLTERE

Jessica Ennis-Hill

Heptatlon

DBI 81.36

HİNDİSTAN

Saina Nehwal

Badminton

DBI 82.32

AVUSTRALYA

Serena Williams

Tenis

DBI 81,93

İSPANYA

Mireia Belmonte

Yüzme

DBI 81.16

ABD

Venus Williams

Tenis

DBI 80,66

TÜRKİYE

Maria Şarapova

Tenis

DBI 75.29

TÜRKİYE

Aslı Çakır

Alptekin

Atletizm

DBI 73.25

AVUSTRALYA

Samantha Stosur

Tenis

DBI 74.23


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler