Evde diş tedavisi

Özkahraman: Yatalak, yaşlı, bakıma muhtaç, engelli bireylerin ağız ve diş tedavisini evlerinde yapıyorum. Bana bir TIR versinler, sokak sokak gezerek yoksulların, zor durumda olanların tedavilerini ücretsiz gerçekleştireyim

Yayınlanma: 18.12.2019 - 02:00
Evde diş tedavisi
Abone Ol google-news

Diş hekimlik mesleğinin büyük bölümünü engellilere, yaşlılara, bakıma muhtaç, yatalak bireylerin ağız ve diş sağlığına adamış bir hekim Hüseyin Özkahraman. “Mesleğini ve insanları sevmekle başlar her şey” diyen Özkahraman, “Binlerce kişinin ağız ve diş taraması ile tedavisini yaptım. Engelli, yaşlı, bakıma muhtaçlar ve çocuklara ulaştım” dedi. Özkahraman, ağız ve diş sağlığı için gezici hastane projesini hayata geçirmek istediğini belirterek “Bana bir TIR versinler, gezici hastane kurayım. Maddi durumu yerinde olmayanlar ile bakıma muhtaç, yaşlı gibi hasta gruplarının ayağına giderek ağız ve diş sağlığı hizmeti vereyim. Bu TIR’ın ücretsiz hizmet vermesini istiyorum” diye konuştu.

GÖNÜLLÜ TARAMALAR

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1984 yılında askerlik için Mardin’e giden Özkahraman, gerek askeriyede gerek de Mardin’de ağız ve diş sağlığı taramaları yaptı. Zaman zaman sağlık memurları ile birlikte köylere giderek yanında taşıdığı portetif diş malzemeleri ile ağız ve diş taramaları ile tedavileri yapan Özkahraman, özellikle maddi durumu yerinde olmayan bireyler ile engelli, yaşlı, yatağa bağımlı hastalara bu hizmeti verdi. Özkahraman, “Ağız ve diş sağlığı hizmeti için doktora gidemeyecek durumda olan hastaların diş tedavilerini, diş çekimlerini yapardım. Askerliğim bittikten sonra da gerek Mardin halkının gerek yetkililerin talebi üzerine Mardin’de kaldım, gönüllü diş muayenesi yapmak hep devam ettim” dedi. Daha sonraki yıllarda ise Bakırköy Halkevi başkanlığı, Halkevleri Marmara bölge temsilciliği, merkez yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde bulunduğunu anlatan Özkahraman, Halkevlerinde 8-9 yıl üst düzey yöneticiliği yaptığı sırada değişik ilçelerde binlerce kişiyi tedavi ettiğini anlattı. 

“Engellilere karşı aşırı hassasiyetim var” diyen Özkahraman, “İnsan engelli doğabilir veya daha sonrasında engelli olabilir ama o engeli aşmak yine insanların elinde... Engellilere hayatı zorlaştıran bizzati hayatın kendisi” dedi. 

ÇÜRÜKLER FAZLA

Özellikle zihinsel engelli hastaların diş tedavilerinin genel anestezi altında yapılması gerektiğini belirten Özkahraman, şöyle devam etti:

“Ağız bakımları bu hastalarda çok zayıf. Bu kişiler daha çok çekim aşamasına ya da ileri çürüklerle karşımıza çıkıyor. Diş eti rahatsızlıkları da fazla. Zihinsel engelli hastaları ameliyathane koşulları altında, anestezi uzmanı eşliğinde tedavi ediyorum. Fiziksel engelliler, yaşlılar, felçli, yatalak gibi hastaları diş hekimine götürmek zor olabiliyor. Bu hasta grupları için evlere giderek hizmet veriyorum. Bir çantam var, portatif, içinde tüm malzemelerim bulunuyor. O çantayı hazırlayıp hastaların evlerine gidiyorum. Orada tabi ki muayenehane koşullarında çalışamıyorsunuz, hastaya istediğiniz pozisyonu veremiyorsunuz gibi.. Ama hastayı yatağından tedavi etmek onlar için daha kolay. Çünkü bu hastayı alıp hekime götürmek, yatağından kaldırmak vs. çok kolay değil ve hasta için bir travma nedeni. Ama böylesi durumlarda ben mümkün olduğu kadar hastayı yatağından kaldırmadan, hastanın konforunu çok fazla bozmadan evine giderek o ortamı, yatağını hasta koltuğuna çevirerek orada çalışıyorum.”

SOKAK HASTANESİ KURMAK İSTİYOR

Özkahraman, geçen günlerde Küçükçekmece Belediyesi’nin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ettiğini anımsatarak “Belediye Başkanı Kemal Çebi’ ile görüştüm. Çebi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arkadaşım. Dedim ki ‘Ekrem İmamoğlu ile görüştüğün zaman kendisine ilet. Bana bir TIR versinler, geçici hastane kurayım, evde bakıma ihtiyacı olan, yoksul muhitlere giderek diş taraması yapacağım. Bu TIR’da çocuk doktoru, göz doktoru da olabilir. Teklifimi Çebi’nin hoşuna gitti. Adı da Sokak hastanesi olacak” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler