Fırat - Kılıçdaroğlu karşılaşması bugün

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu tartışmasında son söz bugün söylenecek. TBMM ilk defa böyle bir tartışmaya evsahipliği yapacak. Tartışma, bugün 14.00'de canlı yayından izlenebilecek. Kılıçdaroğlu, az önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Fırat'a sürprizleri olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 15:27
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu,  bugün Meclis basın bürosunda gazeteci Uğur Dündar'ın yöneteceği canlı yayında 'müfteri' tartışmasına son noktayı koyacak.

“Hodri meydan, istersen yanında hukukçularını, Baykal’ı da getir. Ne zaman nerede istersen ben hazırım” diyen Fırat'a, Kılıçdaroğlu, “Perşembe günü meclis’te kameralar önünde tartışalım” çağrısında bulundu, Fırat da bu çağrıyı kabul etti.

 

'Fırat'a sürprizlerim var'

Kılıçdaroğlu, tartışma öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toptan'ın tarafları tartışmadan vazgeçirme önerisini nasıl değerlendireceği sorulan Kılıçdaroğlu, ''Heyecanlı mısınız?'' sorusuna  ''Hayır heyecanlı değilim. Sorumluluk içinde bildiklerimi açıklayacağım. Sonucunu hep beraber göreceğiz'' yanıtını verdi.

Gazetecilerin, ''Yaz boyunca hem AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, hem de Deniz Feneri Davası konusunda ardı ardına belgeler açıkladınız. Bugün de sürprizlerin olacak mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ''Her yolsuzluk olayında sürprizler vardır. Benim de Fırat'a sürprizlerim var" dedi.

Toptan ile yapacakları görüşmenin ardından, tartışmadan vazgeçilip vazgeçilmeyeceğine ilişkin sorusuna da ''Hayır vazgeçme söz konusu değil. Erteleme söz konusu değil'' yanıtını verdi.

Fırat da Meclis önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, tartışmadan kaçmayacağını yineledi. Kılıçdaroğlu'nun "sürprizlerim var" ifadesini değerlendiren Fırat, tartışmada yalnızca iki konu konuşulacağını, bunun dışında başka bir konunun konuşulamayacağını söyledi. 

 

Baykal, Toptan ile görüştü

TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile biraraya geldi. Baykal, yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Baykal, Fırat ile Kılıçdaroğlu'nun görüşmesinin iptal edilmesinin söz konusu olamayacağını belirterek, ''Meclis Başkanı'nın da böyle bir talebi bize yansımadı'' dedi.

''Sayın Başkan, Kılıçdaroğlu ile Fırat arasındaki tartışmanın Meclis'te yapılmasına karşı çıkıyordu. İptali yönünde bir isteği oldu mu?'' sorusuna karşılık, Baykal ''Hayır, böyle bir talep yapmadı. Bu noktadan sonra zaten görüşmenin iptali söz konusu olamaz. Meclis Başkanı'nın da böyle bir talebi bize yansımadı, bu buluşmada en azından'' dedi.

Baykal, Kılıçdaroğlu ile Fırat arasındaki  tartışmaya ilişkin herhangi bir talebinin olup olmadığı sorusuna ise şu karşılığı verdi:
“Hayır böyle bir talep yapmadı. Bu noktadan sonra zaten bu görüşmenin iptali söz konusu olamaz. Meclis başkanının da böyle bir talebi bize yansımadı. Meclis başkanı bu görüşmenin nezaket, parlamentonun saygınlığına duyarlı bir anlayış içinde gerçekleşmesini haklı olarak beklemektedir. Bu duygusunu biliyoruz. Bizim arkadaşımız Sayın Kılıçdaroğlu, böyle bir uyarıyı gerektiren bir davranış içinde hiçbir noktada olmamıştır. Fevkalede nazik bir üslupla, kibar bir şekilde, belgelere dayalı olarak konuşmuştur. Böyle bir telaşı Sayın Kılıçdaroğlu’nun şahsında, kimsenin hissetmesi için bir neden yoktur. Gayet terbiyeli, nazik ve saygılı bir üslup içinde arkadaşımızın konuşacağından bizim kuşkumuz yok. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu üslubunu Meclis Başkanı da çok iyi biliyor. O bakımdan bir uyarı alınmış değildir. Ancak Meclis Başkanının böyle bir ihtiyaç içinde olduğu da açıktır. Birazdan saat 14.00’de Meclis Başkanının odasına Kılıçdaroğlu da girecek. Başkan bir kez daha iyi niyetini, değerlendirmelerini yapacak. “

Baykal, tartışmayı Meclis’te izlemek istediğini belirterek, “İyi bir televizyon olursa karşısına geçip Meclis’te izlemek istiyorum. Çünkü çıktıktan sonra Sayın Kılıçdaroğlu’nu kutlama niyetindeyim. Partide veya bir başka yerde değil Meclis’te izleme niyetindeyim” dedi.

CHP lideri, Toptan ile görüşmesinde, görevden ayrılması gerektiğini düşündüğü RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın istifasının gündeme gelip gelmediğiyle ilgili bir soruya da şu karşılığı verdi:

“Sayın Meclis başkanı biliyorsunuz RTÜK Başkanının ayrılması gerektiğini nazik bir şekilde ifade etmişti. Bunu desteklediğimi nazik bir şekilde dile getirmiştim.Bunu bekliyoruz tabi. Bunun olmaması düşünülemez. Yani yarın Almanya’da yürüyen yargı süreci içinde bir tutuklama kararı çıkacak olursa ne olacak? Çıkmayacağının garantisi var mı? Orada bir kooperatif yolsuzluğu ile ilgili çok ciddi bir dava yürüyor. Ve o kooperatif davasının sorumluları arasında Sayın Akman da geçebilir. Bir takım ciddi kararlar alınabilir, bu Türkiye’yi ne duruma sokar? ‘Başbakan arkasındaymış istifa etmeyecekmiş’, yani böyle bir şey olamaz durum çok açık. Bir an önce ayrılması lazım. Kendisi için de RTÜK’ün saygınlığı için de AKP için de Türkiye için de bu büyük bir ihtiyaçtır”.


Baykal, bir gazetecinin, tartışmadan bir istifa bekleyip beklemediğine ilişkin bir soruya karşılık, ‘Kılıçdaroğlu’nun bugüne kadar olduğu gibi açık, net, dürüst ve nazik bir şekilde, Türkiye’deki yaşanan yolsuzluklarla ilgili, ortaya atılmış iddialarla ilgili tutumunu ortaya koyacağı’nı söyledi. Baykal, “bir istifaya yol açar mı bilemem, kimse hakkında bir söz söylemek bana düşmez. Bunun ne gibi depremlere yol açacağını, açıp açmayacağını bilemem. O bizim dışımızdaki bir olaydır. Görevimizi yapacağız, Sayın Kılıçdaroğlu görevini en iyi şekilde yapacaktır” dedi.
 

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu duygusunu biliyoruz. Bizim arkadaşımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, böyle bir uyarıyı gerektiren davranış içinde hiçbir noktada olmamıştır. Fevkalade nazik bir üslupla, gayet kibar bir şekilde belgelere dayalı olarak konuşmuştur. Böyle bir telaşı, Sayın Kılıçdaroğlu'nun şahsında kimsenin hissetmesi için bir neden yoktur. Gayet terbiyeli, nazik, saygılı bir üslup içinde arkadaşımızın konuşacağından bizim kuşkumuz yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu üslubunu Sayın Meclis Başkanı da çok iyi biliyor. O bakımdan bir uyarı da alınmış değil. Ama Meclis Başkanı'nın böyle bir ihtiyaç içinde olduğu da açıktır. Biz de buna saygı gösteriyoruz.''

Görüşmede, Kılıçdaroğlu ile Hakkı Suha Okay da hazır bulundu.

 

 

Meclis'te bir ilk

TBMM’de basın toplantısı salonunda ilk defa böylesi bir tartışma yapılacak. Tartışma, bugün  saat 14.00’de izlenebilecek.

Bu arada, tartışmanın yapılacağı Meclis’te sabah saatlerinden itibaren hazırlıklar sürüyor. Başta haber kanalları olmak üzere hemen bütün televizyon kanalları Kılıçdaroğlu-Fırat düellosunu canlı yayında vermek üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Dündar’ın yöneteceği tartışma nedeniyle Star TV de 20 kişilik bir ekiple canlı yayın yapacak. Basın bürosu salonuna ise yalnızca canlı yayın yapacak televizyon kanallarının alınacağı, muhabirlerin mekan darlığı nedeniyle içeriye alınmayacakları belirtiliyor.

Fırat ve Kılıçdaroğlu ise saat 14.30’da yapılacak tartışma programı öncesinde saat 14.00’de Meclis Başkanı Köksal Toptan ile biraraya gelecekler. Toptan'ın Fırat ve Kılıçdaroğlu’nu tartışmaktan vazgeçmelerini isteyeceği konuşuluyor. 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler