Fişlemeye ‘zırh’

Otelde kalan sıradan bir kadından, siyasi davalarda görev alan avukatlara dek, neredeyse herkesi mağdur eden, fişleyen, KİHBİ Dairesi Başkanlığı, hukukçulara göre yasal dayanağı olmayan bir yönerge ile çalışıyor.

Yayınlanma: 13.06.2015 - 06:05
Abone Ol google-news

İstanbul Barosu üyesi avukat Murat Çelik’in,  terör örgütü üyesi olarak fişlendiği, İçişleri Bakanlığı’nın, Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama (KİHBİ) yönergesinin iptali istemiyle açtığı dava 6 yıldır sürüyor. Danıştay 10. Dairesi, gizli yönergeyi görmeden, yönergenin de ötesinde bir karara imza atarak davayı reddetti.  Kararda, fişlemenin yasal olduğu savunuldu. Çelik’in eşi ve avukatı Several Ballıkaya Çelik, karara itiraz ederek, “Yasalarda istihbarat toplama yetkisi tanımlanmış ama hiçbi kurumun, MİT’in bile bilgi fişi düzenleyebileceğine dair hiçbir hüküm yok” dedi. Son sözü, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu söyleyecek.

Avukat Murat Çelik, eşi ve çocuğuyla tatil yaptığı Büyükada’da kaldığı otelden, 5 Nisan 2009’da, gece saat 04.00 sıralarında, bir davadan arandığı gerekçesiyle, pijamalarıyla gözaltına alındı. Yaklaşık 9 saat sonra, yakalama kararının kaldırıldığı anlaşılınca serbest bırakıldı. Karakolda, terör suçlusu olarak gösterildiği ve PKK (KADEK), Kürdistan İşçi Partisi, PKK/KONGRA Gel fraksiyonuyla ilişkilendirildiği KİHBİ fişini gördü.  Çelik, baro görevini yaparken, ‘Hayata Dönüş’ eylemine katıldığı iddiasıyla yargılanmış, dava ortadan kaldırılmıştı. Çelik, karakolda tesadüfen gördüğü belgenin ardından, KİHBİ yönergesinin iptali ve kayıtların silinmesi için İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtı.

Fişleme hukuka uygunmuş

Danıştay 10. Dairesi’ndeki davaya, bakanlığın gönderdiği yanıtlarda, KİHBİ’nin yasal, yönergesinin gizli olduğu bildirildi. Bakanlık, yönergeyi, sadece‘bilmesi gerekenler tarafından görüldüğü’ gerekçesiyle göndermedi. Dava ise 24 Ekim 2013’te reddedildi. Kararda, yönergenin istihbarat faaliyetine ilişkin düzenlenen mevzuatlara uygun olduğu belirtilerek, “Emniyet birimlerinin istihbari nitelikte bilgi toplamaları, adli soruşturma sonuçlarını kaydetmeleri, arşivlemeleri, bilgi fişi düzenlemelerine ilişkin usül ve esasları belirleyen yönergede, hukuka aykırılık bulunmamaktadır” denildi.

Fişleme suçtur

Avukat Several Ballıkaya Çelik,  kesinleşmiş mahkeme hükmü dışında, kişiler hakkında kayıt tutulmasının mümkün olmadığını belirterek, “Bakanlık, polisin, gerçeğe aykırı, herhangi bir yasal temeli olmayan kayıtlar tutmasına imkan veriyor. Yönerge dosyaya sunulmadığı için polisin hangi yetkilerle donatıldığını bilmiyoruz. Hiçbir yasada bilgi fişi düzenleme ve sisteme kaydetme yetkisi yok. Fişleme suçtur” diye konuştu. Avukat Murat Çelik, “Dosyamıza gelen belgelere göre, sistemde, isimlerin karşısındaki örgüt adı fraksiyon haneleri boş bırakılıyor. Buralara yazılacak her şey görevli memurun insiyatifinde. Kişilerin, fişlenmesi için yargılanıp hüküm giymesi şartı da yok. 12 Eylül Genel Bilgi Taraması’nın (GBT) devamı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler