Fransa’dan kültürel işbirliği atağı

İstanbul Beyoğlu’nda Fransız Sarayı’nda dün gerçekleşen törende, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ve Paris Fransız Enstitüsü Başkanı Bruno Foucher, iki ülke arasında dil, kültür ve eğitim alanındaki işbirliklerini geliştirmek amacıyla oluşturulan ortak anlaşmaya imza attı.

Yayınlanma: 05.07.2017 - 22:11
Abone Ol google-news

Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği ile Paris Fransız Enstitüsü, Türkiye- Fransa arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla işbirliğine gidiyor. İstanbul Beyoğlu’nda Fransız Sarayı’nda dün gerçekleşen törende, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ve Paris Fransız Enstitüsü Başkanı Bruno Foucher, iki ülke arasında dil, kültür ve eğitim alanındaki işbirliklerini geliştirmek amacıyla oluşturulan ortak anlaşmaya imza attı. Anlaşmayla Fransa’nın kültürel diplomasi çerçevesinde Türkiye’ye verdiği öneme işaret edildi. Ayrıca anlaşmayla Enstitü’nün, Türkiye Fransız Kültür Merkezi proje ve etkinliklerine destek olacağı kaydedildi. Törende basına açıklamalarda bulunan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Fries, anlaşmayla özellikle edebiyat, sanat alanları başta olmak üzere kültürel diyaloğun daha da güçlendirilmesini amaçladıklarını söyledi. Bu çerçevede de yaşama geçirilecek projelerde gençlerin öncelikli hedef olduğunu belirtti.

Özgürlükler, hukuk devleti vurgusu

alanındaki işbirliklerinin yanı sıra fikir alışverişinin de güçlendirilmesine öncelik vereceklerini ifade eden Fries’ın “Biliyoruz ki Türkiye zor bir dönemden geçti. Fransa insan hakları, temel özgürlükler, hukuk devletine önem vermektedir” vurgusu da dikkat çekti. Fransa ile Türkiye ilişkilerine ivme kazandıracak önemli tarihler olarak bu yıl Galatasaray Üniversitesi’nin 25. kuruluş yıldönümü, gelecek yıl ise Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı olduğunu hatırlattı.

Paris Fransız Enstitüsü Başkanı Bruno Foucher de anlaşmanın bir kültürel diploması çalışması olduğunu söyleyerek aralarında ABD’den Almanya’ya Afrika kıtası ülkelerine uzanan 39 ülkede bu yönde anlaşma yaptıklarına atıfta bulundu. Türkiye’nin bu ülkeler arasında ilk anlaşma imzaladıkları ülke olduğuna değinerek “Türkiye’de kültür çok önemli bir rol oynuyor ve bu açıdan ilişkimizi güçlendirmek istiyoruz. Türkiye’de dinamik bir ekip var. Bu anlaşmayla diğer ülkelere de bir örnek teşkil etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın amaçları arasında “Türkiye’de yenilikçi ve modern bir Fransızca eğitimi sunmak, iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri ve fikir alışverişini güçlendirmek, eğitim, burs ve kültür sanat faaliyetleri ile gençlerin geleceğe hazırlanmasına destek olmak” sayıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler