En talihsiz kariyer: 12 takımı küme düştü

“Düşenin dostu olmaz derler inanmayın, ben düşme hattındaki takımların dostuyum diyor” bu yıl Süper Lig’e veda eden Kardemir Karabükspor’un ünlü teknik direktörü Yılmaz Vural.

Yayınlanma: 20.05.2015 - 05:45
Abone Ol google-news

Gerçekten de Yılmaz hoca, düşenin dostu... 1986 yılında başladığı teknik direktörlük kariyerine, irisi, ufağı, büyüğü, orta ölçeklisi tam 37 takım sıkıştırmış. 2. lig şampiyonlukları, kupa finallerine imza atmış, ne var ki Yılmaz Vural’ın, özellikle son yıllarda, “Küme düşen takımların teknik direktörü” diye de bir unvanı oldu.

İstatistiklere göre, Kardemir Karabükspor dahil 12. takımını küme düşürmüş gibi gözükse de Yılmaz Vural, başarılı olamadığı takımların neredeyse tamamını, ya ligin ikinci yarısında devralmış ya da son 7-8 hafta ateşten gömleği giyip, “Umut fakirin ekmeğidir”i kovalamış.

Adanaspor, Sarıyer, Çanakkale Dardanel, Diyarbakır gibi takımların bir alt lige inişlerine engel olamayan Yılmaz Vural’ı en çok yıpratan düşüş 2005 yılındaki Antalyaspor faciası. Bir sezon önce şampiyon yaparak Süper Lig’e taşıdığı Güney ekibi ile 2006-2007 sezonuna iyi bir giriş yapan ve aralarında Fenerbahçe’nin bulunduğu köklü takımlara karşı maç kazanan Yılmaz Vural, 26. haftadan sonra gelen seri puan kayıpları ile Antalyaspor’un kümeye veda edişine engel olamadı. Son 8 haftada gelen yenilgilere karşın, iddiasız Gençlerbirliği’ne sahasında 3-1 yenilen Kırmızı- Beyazlı ekip bir alt kümeye düşen takım oldu. Yılmaz Vural’ın bir sezonda aynı anda küme düşen 2 takımda çalışmışlığı da var. 2009 yılında alt sıralardayken devraldığı Kasımpaşaspor’u o yıl kümede tutan Yılmaz Vural, ertesi sene aynı başarıyı gösteremeyince Lacivert- Beyazlılardan ayrıldı. İstanbul ekibinden rotasını Konya’ya çeviren ve son haftalarda 17. sıradayken Anadolu takımının başına geçen Vural, Yeşil-Beyazlıları kurtaramadı. Aynı sezonun dramatik noktası, Vural’ın ilk çalıştırdığı diğer ekip Kasımpaşa’nın da lige vedayısydı.

2008’de 15. sırada aldığı Manisa Vestel’i kurtaramayan Vural, 2008’de 5. haftada 11. sırada bıraktığı Kocaelispor’un düşüşünde de listeye girdi. Futbola başladığı Sakaryaspor ile 2012 yılında 1. lige veda eden Yılmaz Vural’ın mucize yarattığı sezonlar da var.

Örneğin 1986’da Malataspor’u çalıştırırken 36 lig maçının 18’inden galibiyet, 9’undan da beraberlik çıkararak müthiş bir grafiğe imza attı, Antalya’da da yüzde 52’lik galibiyet oranı ile Avrupa’nın en başarılı teknik adamları arasına girdi. 2013’te Sanica Boru Elazığspor’u ligde tuttu, 1 yıl sonra Mersin’i Süper Lig’e taşıdı.

İşte düşenler:

Sarıyer, Konya, Çanakkale Dardanel, Denizli, Diyarbakır, Adana, Kocaeli (2), Kasımpaşa, Çaykur Rize, Sakarya, Karabük

“Ateşten gömleği hep ben giyerim”

Yılmaz Vural: Teknik olarak küme düşen 12-13 takımda çeşitli dönemlerde çalışmış olabilirim, ama başarılı olamadığım sezonların tamamına bir bakın, kadroları ben kurmamışım. Sadece Antalyaspor’dayken, kendi kurduğum kadro ile büyük başarı sonrası, düşüş yaşadık. Genelde bitime 8-10 hafta kala, başkanlar geliyor, ‘aman bizi kurtar hoca’ diyor. Bu yıl Karabük, ligin en iyi istatistiğe sahip ekibiydi. Ama kalecin golü yer, forvetin atamazsa düşersin.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler