Yıldırım'ın son umudu AYM

Yargıtay Başsavcılığı, sanıkların yeniden yargılama başvurusunu reddetti, dosyayı İstanbul’daki mahkemeye göndererek Aziz Yıldırım’ın cezaevine girme sürecini başlattı.

Yayınlanma: 17.04.2014 - 21:11
Abone Ol google-news

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, şike davasında Fenerbahçe Spor Kulübü BaşkanıAziz Yıldırım’ın aralarında bulunduğu sanıkların yaptığı itirazları reddetti. Başsavcılık, dosyayı İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndererek, Aziz Yıldırım’ın cezaevine girme sürecini başlattı. Cezanın onanmasıyla Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı hukuken düşmüş oldu. Yıldırım cezaevine girince başkanlık resmen sona ererken, Fenerbahçe yeni başkanını belirlemek için olağanüstü kongreye gitmek zorunda.

3 Temmuz 2011’de yapılan gözaltılarla başlayan Şike davası süreci, dün resmen sona erdi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Şike davasında Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu’nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkında çeşitli hapis cezaları verdi. Temyiz incelemesini 17 Ocak’ta tamamlayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Aziz Yıldırım’a verilen örgüt kurma ve yönetme, birden fazla maçta şike yapma, teşvik primi ve rüşvet verme suçlarından verilen toplam 6 yıl 3 ay hapis cezasını onamıştı. Bunun üzerine Aziz Yıldırım, kararın düzeltilmesi, infazın durdurulması için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmesini talep etmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaya yapılan itirazları dün yerinde görmedi. Dosya İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İnfaz süreci başladı  Dosyanın gelmesinin ardından mahkeme, infaz işlemlerini tamamlayıp dosyayı İnfaz Savcılığı’na ulaştıracak. İnfaz Savcılığı, Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu ceza alan sanıklar için infaz süresi hesaplayarak, gerekenler için yakalama kararı çıkaracak. Aziz Yıldırım’a bu kapsamda gelip cezaevine teslim olması için tebligat yapılacak. Böylece Aziz Yıldırım’ın infaz süreci başlamış olacak. Yaklaşık 1 yıl cezaevinde kalan Yıldırım, yaklaşık 2 yıl 2 ay daha cezaevinde kalacak.

Yıldırım’ın umudu AYM

Aziz Yıldırım’ın Anayasa Mahkemesi’ne yapılmış bir bireysel başvuru davası bulunuyor. Yıldırım, şike davasında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürmüştü. Yüksek Mahkeme, bu süreçte bir ihlal kararı verirse Yıldırım cezaevine girmeyecek. Yeniden yargılama kararı verilirse şike davası yeniden görülecek. Mahkeme, karar verene kadar geçici olarak infazın durdurulmasına da hükmedebilecek. Ayrıca Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru dışında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311. maddesine göre, yeni bir delil, yeni bir belge ortaya çıkar veya dayanılan delillerin veya tanıkların sahteliği ortaya çıkarsa veya İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi bu konuda bir ihlal kararı verirse bu da bir yeniden yargılama sebebi olup, sayın Aziz Yıldırm’ın yeniden yargılanmasının önü açılmış olacaktır.

Başkanlık düştü

Bu arada cezanın onaylanmasıyla Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı da hukuken düşmüş oldu. İnfaz işlemleri tamamlanınca da Yıldırım’ın başkanlığı resmen sona erecek. Yıldırım, Fenerbahçe’de hiçbir görev alamayacak. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa’ya göre şikeden cezaya hükmedilenler aynı zamanda seyirden men cezası alıyor. Seyirden men cezası alanlar için de yasada, “Bu Kanun hükümlerine göre hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanma kararı verilen kişi, yasak süresince spor kulüplerinde ve federasyonlarda ve taraftar derneklerinde yönetici olamaz; spor müsabakalarında hakem, temsilci veya gözlemci olarak görev yapamaz” düzenlemesi yer bulunuyor. Yıldırım’ın cezasının onanması nedeniyle Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yeni başkanı belirlemek için olağan üstü genel kurula gitmesi gerekiyor.

‘Elinizden geleni ardınıza koymayın’

Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı reddetmesi üzerine,“Elinizden geleni ardınıza koymayın” dedi. İlhan Ekşioğlu, Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayımlayarak,“Elinizden geleni ardınıza koymayın. Bir daha atın içeri, Ben bu aşkla doğdum, 3 çocuğumu da bu aşkla yetiştirdim. Ya siz nasıl yetiştirdiniz” diyerek karara tepki gösterdi. İlhan Ekşioğlu, 3 Temmuz şike sürecinde Aziz Yıldırım ile birlikte hapis cezası almıştı.

F.Bahçe hisselerine yargıtay golü

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Aziz Yıldırım’ın Şike Davası kapsamında aldığı ve Yargıtay tarafından onanan cezasına yaptığı itirazı reddedince son aylarda yükselişe geçen ve 1 milyar lira piyasa değerinin üzerini gören Fenerbahçe hisselerinde büyük bir düşüş yaşandı. Karar öncesi 39 bandında işlem gören Fenerbahçe A.Ş. hisseleri öğle saatleri yaklaştığında 35.5 bandına indi. Daha sonra ufak bir toparlanma yaşandıysa da gün boyu gelen satışlarla 36 bandı civarlarında işlem gördü. Yüzde 3.18’lik kayıp ekenomi otoritelerince ‘yargıtay golü’ olarak yorumlandı.

Karar duyulunca

Yargıtay’ın Aziz Yıldırım’ın itirazını reddetmesinden önce saat 11’de 38-39 liradan işlem gören Fenerbahçe hisseleri, ajanslardan yansıyan haberle büyük bir sarsıntı yaşadı. Yarım saat içinde yüzde 5.4 değer kaybederek 35.85 liraya kadar geriledi. Daha sonra gelen alımlarla biraz toparlanan Fenerbahçe hisseleri birinci seansın sonuna doğru günlük yüzde 4.38 kayıpla 36.05 liradan işlem gördü. Bu fiyat ile Fenerbahçe’nin piyasa değeri 902 milyon 500 bin liraya geriledi. Fenerbahçe hisseleri 11 Nisan’da 40 liranın üzerine çıkarken piyasa değeri de 1 milyar liranın üzerindeydi. Uzmanlar Fenerbahçe hisselerinde yaşanan bu yükselişi şampiyonluk rallisi ile açıklamıştı.

F.Bahçe hisselerine yargıtay golü

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Aziz Yıldırım’ın Şike Davası kapsamında aldığı ve Yargıtay tarafından onanan cezasına yaptığı itirazı reddedince son aylarda yükselişe geçen ve 1 milyar lira piyasa değerinin üzerini gören Fenerbahçe hisselerinde büyük bir düşüş yaşandı.

Karar öncesi 39 bandında işlem gören Fenerbahçe A.Ş. hisseleri öğle saatleri yaklaştığında 35.5 bandına indi.

Daha sonra ufak bir toparlanma yaşandıysa da gün boyu gelen satışlarla 36 bandı civarlarında işlem gördü.

Yüzde 3.18’lik kayıp ekenomi otoritelerince ‘yargıtay golü’ olarak yorumlandı.

Karar duyulunca

Yargıtay’ın Aziz Yıldırım'ın itirazını reddetmesinden önce saat 11’de 38-39 liradan işlem gören Fenerbahçe hisseleri, ajanslardan yansıyan haberle büyük bir sarsıntı yaşadı.

Yarım saat içinde yüzde 5.4 değer kaybederek 35.85 liraya kadar geriledi. Daha sonra gelen alımlarla biraz toparlanan Fenerbahçe hisseleri birinci seansın sonuna doğru günlük yüzde 4.38 kayıpla 36.05 liradan işlem gördü. Bu fiyat ile Fenerbahçe’nin piyasa değeri 902 milyon 500 bin liraya geriledi. Fenerbahçe hisseleri 11 Nisan’da 40 liranın üzerine çıkarken piyasa değeri de 1 milyar liranın üzerindeydi. Uzmanlar Fenerbahçe hisselerinde yaşanan bu yükselişi şampiyonluk rallisi ile açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler