16 maddede tamamlanan 'Şikede Kumpas' iddianamesi

Futbolda şike davasındaki yapıldığı iddia edilen usulsüzlükler kumpas iddianamesinde yer aldı. Savcılığın tespitlerine göre, mahkemenin dinleme talebini reddetmesine rağmen bazı dinlemeler gerçekleştirildi. Davada, örgüt yöneticisi diye telefonları dinlenen kişi tanık oldu.

Yayınlanma: 03.12.2016 - 13:41
Abone Ol google-news

Futbolda şike davasında sanıklara kumpas kurulduğu iddiasıyla hazırlanan iddianamede, Gülen örgütüne mensup polisler tarafından yürütülen soruşturmada yer alan çelişkiler sıralandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fuzuli Aydoğdu tarafından hazırlanan iddianamede soruşturma ve dava aşamasındaki usulsüzlüklere de yer aldı.

Savcılık Şike davasında kumpas kurulduğunu şu gerekçelerle iddia etti:

Suç yeri Giresun savcılığının görev alanında

1) Şike soruşturması, Giresunspor Kulübü Eski Bas¸kanı Osman Çırak’ın Olgun Peker tarafından tehdit ve darp edildiği iddiaları ile başladı. Ancak bu suç iddiası Giresun ilinde gerçekleşmiş olması nedeniyle soruşturmanın Giresun’da yürütülmesi gerekirken İstanbul’da başlatıldığı belirtildi.

2) İstanbul Emniyeti'nin soruşturma talep yazısı eski savcı Zekeriya Öz tarafından kabul edildi. Ardından teknik takip kararı talep edildi. Olgun Peker ile ilgili iddiala ilgili olarak herhangi bir çalıs¸ma yapılmadı. Emniyet raporunda belirtilen hususlar dogˆrulanmadan soruşturma başlatıldı. Telefon dinlemesini gerektiren bir suçlama olup olmadığı, olayın İstanbul savcılığının yetki sınırlarında kalıp kalmadıgˆı hususlarında tespit yapılmadı.

Teyide muhtaç bilgiler denildi ancak teyit edilmedi

3) Emniyetin savcılığa yazdığı soruşturma talebi yazısında, "Osman Çırak'a Olgun Peker ve adamlarınca tehdit ve s¸antajla bas¸kanlıgˆı bırakması yolunda baskılar yapıldıgˆı yönünde teyide muhtaç bilgiler elde edilmis¸tir." ibaresi yer almaktadır. Raporda da aynı şekilde teyide muhtaç bilgiler denildigˆi halde dinleme kararları alınmdı.

4) 3 Temmuz 2011 operasyonu gerçekles¸tirilmeden önce yapılan yazıs¸malarla Giresun ilinde bulunan muhbirin Taraftar kod adıyla gizli tanık olarak ifadesine bas¸vuruldu. Oysa bunun sorus¸turmanın en bas¸ında yapılıp, toparlanan delil durumuna göre hareket edilmesi gerekiyordu.

Operasyon bir ay önce Giresun Emniyeti'ne soruldu

5) 3 Temmuz 2011’de yapılan Şike operasyonundan 1 ay önce Giresun Emniyet Müdürlüğü’nden bazı iddiaların araştırılması için bilgi talep edildi. Somut bulguların tespitine yönelik çalıs¸ma, operasyon yapılmadan önceki ayda yapılmıs¸tı. Yaklas¸ık 7 ay süren sorus¸turma safhasında sadece duyumlardan ibaret teyidi yapılmamıs¸ istihbari bilgiler ile dinleme ve izleme kararları alındı.

Soruşturmanın gerekçesi olan kişi ‘emniyet raporundaki iddiaları’ yalandı

6) Soruşturmanın başlatılmasının temelini oluşturan Giresunspor eski başkanı Osman Çırak’ın tehdit ve darp edilmesi ile ilgili iddialar, Çırak’a 3 Temmuz operasyonundan 4 gün sonra soruldu. İstanbul’da alınan ifadesinde Çırak, Bas¸kanlık seçimleri öncesinde Olgun Peker veya onunlu birlikte hareket eden s¸ahıslar tarafından seçime girmemesi yönünde baskı veya tehdit görmedigˆini, kimseden davacı ve s¸ikayetçi olmadıgˆını” beyan etti. Osman Çırak’ın bu husustaki ayrıntılı ifadesine ve delillerinin nelerden ibaret oldugˆunun araştırılmasına, sorus¸turmanın en bas¸ında başvurulmalıydı.

Soruşturmayı başlatan polis tutanağı gerçek dışı

7) Şikede kumpas soruşturması kapsamında Osman Çırak’ın ifadesi alındı. Çırak ifadesinde, şüpheli polis Lokman Yanık’ın kendisine baskı yaptığını ifade ederek, “Polis Lokman Yanık bana şike ve tehdit iddialarına ilis¸kin bir çalıs¸ma yaptıgˆını anlattı. Benim de yaşadıklarımı anlatmamı istedi. Ben de gerekli açıklamaları Giresun basınına yaptıgˆımı, bunun dıs¸ında yapacagˆım bir açıklama olmadıgˆını söyledigˆim” dedi. Kumpas soruşturması kapsamında alınan bu ifade ile Osman Çırak’ın soruşturma başlamadan önce polis tarafından istedikleri doğrultuda ifade vermesinin istendiğini, ancak bunu kabul etmediğinin ortaya çıktığı belirtildi. Soruşturmanın başlamasına neden olan polis tutanağının gerçek dışı olduğu tespit edildi.

Söylenmemiş sözler tutunaklara yazılarak soruşturma başlatıldı

8) Giresunspor eski başkanı Osman Çırak’ın söylemedigˆi s¸eyleri söylemis¸ gibi göstererek gerçeye aykırı evrak tanzim edilip sorus¸turma bas¸latıldığı, sorus¸turma neticesinde bir çok s¸ahsın gözaltına alındıgˆı ve bazılarının da tutuklandıgˆı belirtildi.

Yasalara aykırı şekilde dinleme kararları alındı

9) Genel olarak sorus¸turmada var olduğu iddia edilen suç örgütünün liderinin kim oldugˆu, yöneticilerinin kim oldugˆu, suça karıs¸an kis¸ilerin suç örgütü ile nasıl bir illiyet bagˆı oldugˆu yönünde tespitler ortaya konulmadan kararlar alındı.

10) Hattın kullanıcısı ile abone kimlik bilgilerinin farklı oldugˆu durumlarda, hattı kullananın kim oldugˆu açıkça belirtilmesi gerekirken bu durumun göz ardı edildi.

11) Sadece ilk isim bilgisi girilerek kis¸iler hakkında iletis¸imin tespiti talebinde bulunuldu.

12) Kis¸ilere dinleme ve izleme tedbirinin uygulanmasını gerektirecek suç ile bir bağlantılarının ortaya konulmadıgˆı belirtildi. Kişilerin suçla alakasının olduğu iddia edildiği durumlarda da yöneticisi ve lideri belli olmayan bir örgütle ilis¸kisi olabilecegˆi iddia edilerek talepte bulunuldu.

13) Bazı dinleme talep yazılarında, kis¸iler arasındaki günlük olagˆan görüs¸me içerigˆi ile irtibatta bulunulması dışında bir delil bulunmasa da tedbir talebinde bulunuldu.

Mahkeme reddetti ama dinleme yapıldı

14) Bir talep yazısında bir görüs¸me içerigˆine yer verilip telefonun Burak Akar adına kayıtlı oldugˆu belirtilmis¸ ve kullanıcısı tespit edilemedigˆi halde hakkında tedbir talep edildi. Ancak mahkeme, kulanıcının açık kimlik bilgileri belirtilmedigˆinden talebin reddine karar vemiştir. Reddine karar verildigˆi halde, sorus¸turmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı 29 Aralık 2010 tarihli yazısıyla, sanki mahkemece talebin kabulüne yönelik karar çıkmıs¸ gibi iletis¸imin tespiti yapılması yönünde emniyete yazı göndermiştir.

15) Haklarında iletis¸imin tespiti kararları alınmıs¸ 14 kişi hakkında dava açılmadı. Ancak bu kis¸iler ile ilgili olarak takipsizlik kararı da verilmediği ortaya çıktı. Bu kişilerin ne amaçla dinlenildiği belirlenemedi.

Örgüt yöneticisi olarak dinlendi, tanık oldu

16) Dinleme kararı istenilen telefon numarasının kim tarafından kullandıgˆına dair bir aras¸tırma yapılmadı. Örnegˆin Bülent Uygun’un es¸i Gamze Uygun hakkında bu kurala uyulmadı. Gamze Uygun, örgüt yöneticisi olarak dinlendigˆi halde dosyada tanık olarak bilgisine başvuruldu.

Kaynak: Al Jazeera


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler