G20 Zirvesi Belek esnafını eve kapatacak

15-16 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek G20 Zirvesi nedeniyle 2 gün boyunca Belek bölgesinde 1000’e yakın esnafa kepenk dahi açtırılmayacak.

Yayınlanma: 11.11.2015 - 06:52
Abone Ol google-news

Antalya Belek’te dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan G20 ülkelerinin liderlerini ağırlamaya sayılı günler kaldı. Aralarında ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da bulunduğu, 37 dünya liderinin geleceği etkinlik için üst düzey güvenlik önlemleri de alındı. Kentte iki gün boyunca adeta kuş uçurulmayacak.

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı turizm merkezi Belek’te 15-16 Kasım günlerinde gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi nedeniyle, devlet başkanlarının yanında 13 bin kişinin geleceği tahmin ediliyor. Etkinlik nedeniyle Antalya’da 12 bin polis görev yapacak. G20 ile ilgili yasaklar da 9 Kasım’da başladı 18 Kasım’a kadar sürecek.

13 Kasım’dan itibaren liderlerin Türkiye yolculuğu başlayacak. Dünya basınının naklen yayın yapacağı zirve, 2016 Türkiye turizmine önemli katkı sağlaması bekleniyor. Zirve tamamlandığında ise ülke ekonomisine 200 milyon Avro kazandıracağı idda ediliyor.

Liderlerin Antalya’da olacağı 15- 16 Kasım tarihlerinde Belek oteller bölgesindeki esnaflar kepenk açmayacak. O bölgeye izin almayan ticari taksiler giremeyecek.

Tanıtıma katkı

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Sevimçok, G20 Zirvesi nedeniyle esnafın iki gün kepenk açmayacağını ve iki günlük kaybının olacağını belirterek, Taksiciler de dahil olmak üzere bu bölgede yaklaşık 1000 esnafımız var. Bu yıl zaten kötü geçen turizm sezonu nedeniyle esnafımızın büyük kaybı var. G20 nedeniyle iki günlük bir kayıp daha olacak. Ama uzun vadede baktığımızda Antalya’nın tanıtımına ve ekonomisine katkısı daha büyük olacak” dedi.

Kırmızı bölge

Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamada zirveyi protesto için Antalya’ya dünyanın değişik ülkelerinden 30 bin civarında protestocunun gelmesinin beklendiği kaydedilerek, Serik ilçesinin güvenlik açısından ‘Kırmızı bölge’ olarak ilan edildiği aktarıldı. Açıklamada, 9-18 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığı ifade edildi.

Liderlerin karayolu yerine havalimanından helikopterle Belek’e geçmesi beklenirken, deniz yolu gibi farklı alternatifleri kullanabilecekleri de ihtimaller arasında yer alıyor. Bunun için Sahil Güvenlik ekipleri de Havalimanı - Belek arasını denizden de boşaltacak. Ayrıca G 20 Zirvesi’nin yapılacağı Belek ile Serik ilçesi ise tüm havayollarına kapatılacağı bildirildi.

Havadan takip

Antalya’da zirve boyunca Türk Hava Kuvvetleri’nin Konya’dan kalkacak Havadan İhbar Kontrol uçağı E-7T, Antalya semalarında sürekli uçacak. Gövde üzerinde özel radar taşıyan uçak, minik insansız hava araçlarına kadar tehditleri havadan takip edebilecek. Acil durumlarda müdahale içinse Antalya Askeri Havalimanı’nda havadan- havaya füzelere sahip F-16 uçakları hazır bekleyecek. Ayrıca İngiltere’deki Amerikan üssünden İncirlik’e intikal eden F-15C Eagle savaş uçakları da bu operasyona destek verebilecek. G20 Zirvesi nedeniyle bölgede aynı zamanda balistik füzeleri vurabilen füze taşıyan USS Donald Cook gemisi de olacak.

Gündem mülteciler ve işsizlik

G20 dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor. Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan G20 ülkeleri, dünya ticaretinin de yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin bu yıl konuşacağı konular arasında mültecilerin sorunları, yolsuzluklar ve işsizlik de olacak. Küresel kriz, istihdamı da olumsuz etkilerken geçen yıl Avustralya’da yapılan zirvedeki taahhütler doğrultusunda, Türkiye’nin dönem başkanlığında işsizlikle mücadele öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı. En düşük işsizlik oranı yüzde 3.4 ile dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya’ya ait. Türkiye’de oran yüzde 9.8.

Eylem yapılacak

DİSK, Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) ve TMMOB’a bağlı sendika ve meslek odalarıyla siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin yer aldığı Emek ve Demokrasi Güçleri, eylemin pazar günü Aydın Kanza Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş şeklinde olmasını kararlaştırdı.

Basın Konseyi: Dünyanın gözü önünde sansür

Basın Konseyi Antalya’da düzenlenecek zirveyi takip etmek isteyen Sözcü ve Zaman gazeteleri ile bazı basın mensuplarının akredite edilmemesiyle ilgili açıklama yaptı. Söz konusu durumun “kabul edilemez” olduğunu belirten Basın Konseyi açıklamasında “Bu durum, dünyanın gözü önünde hükümetin medyaya uyguladığı bir sansürdür. G20 zirvesi dünyaya açıktır. Türk siyasetindeki izahı güç çekişmelerin çok üstündedir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler