Gaz fişeği ile kafadan vuran polislere beraat

İstanbul Maltepe’de 2008 yılında evinin balkonundaki Erdal Bakırcı’yı kafasından gaz fişeği ile vuran polisler beraat etti. Polislerin “isteyerek olmadı” yönündeki ifadesini dikkate alan mahkeme, suçlanmaları için inandırıcı delil olmadığına karar verdi.

Yayınlanma: 21.05.2014 - 16:32
Abone Ol google-news

Maltepe’nin Başbüyük Mahallesi, 1 Mart 2008 gününe polisler eşliğindeyıkım için gelen dozerlerle başlamıştı. Yıkımı protesto eden halk, polisleri ve yıkım ekiplerini mahalleye sokmak istemedi. Protestoculara gaz bombaları ile müdahale eden polis, olayları evininin balkonundan izleyen 17 yaşındaki Erdal Bakırcı’yı başından vurdu. Hemen hastaneye kaldırılan genç 8 gün komada kaldı. Gaz fişeği kafatasını kırmış ve çökmeye neden olmuştu. 16 Ekim 2008 günü Kartal Adli Tıp Kurumu yaralanmanın vücutta kalıcı hasar bıraktığına karar verdi. Tedavisi sürerken askere çağrılan Erdal Bakırcı’ya yapılan tetkiklerin ardından “askerliğe elverişli olmadığı”raporu verildi.

Erdal Bakırcı’nın avukatları Gülizar Tuncer ve Fazıl Ahmet Tamer, polisin müvekkillerine yönelik gaz kullanmasını gerektiren bir durum olmadığını, hukuki sınırların aşıldığını, polisin kasıtlı olarak nişan alarak atış yaptığını iddia etti. Avukatlar son olarak Gezi eylemleri sırasında da polisin tüfekle 45 derecelik açı ile atış yapması gerekmesine rağmen kural dışı olarak nişan alıp atış yaptığının altını çizdi.

Polisler ise savunmalarında Erdal Bakırcı’yı isteyerek vurmadıklarını belirtip “Yandaki gecekonduda olan kadınlar küfür etti, biz de sizin balkondan sektirerek oraya gaz bombası atmak istedik” dediler.

İstanbul Anadolu 1 No’lu Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme sanık polisler hakkında, “sanıkların atılı suçu işlediklerine dair savunmalarının aksine mahkûmiyetlerini gerektirir her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden” beraat kararı verdi. Kararı değerlendiren Avukat Gülizar Tuncer delillerin açık olmasına rağmen verilen kararın “adeta polis teşvik edici” yönde olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler