'Gençler kalkınma planlarının parçası yapılmalı'

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nedeniyle yayımladığı mesajında gençlerin kalkınma planlarının parçası yapılması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 11.07.2014 - 10:53
Abone Ol google-news

Ankara BM Enformasyon Merkezi'nin açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, günümüzde dünyanın şimdiye kadarki en büyük genç nüfus oranına sahip olduğunu, dünya üzerindeki 1,8 milyar gencin çoğunluğunun, insanlığın karşı karşıya olduğu birçok sorunu aşmaya yönelik önemli bir potansiyele sahip gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirtti. Ban, "Ancak, bu gençlerin bir çoğu, iyi bir eğitim alma, insan onuruna yakışır iş bulma ve siyasi yaşama katılma gibi hak ettikleri imkanlara ulaşamıyor. Dünya Nüfus Günü, gençlerin toplumda ilerlemeye önderlik etmelerinin önünü açacağımıza dair taahhütümüzü yenilememiz için bir fırsat sunuyor" dedi.

Acil olarak harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Ban, "Çok fazla sayıda genç yoksulluktan kurtulmalarını sağlayacak kaynaklardan mahrum kalıyor. Ergenlik çağındaki kız çocuklarının ayrımcılığa maruz kalma, cinsel şiddet görme, erken yaşta evlendirilme ve istenmeyen hamilelik yaşama ihtimalleri beni özellikle endişelendiriyor. Gençlerin arasından ünversite diploması alma şansına sahip olanlar bile ya iş bulamıyor ya da düşük ücretli, ilerleme imkanı olmayan işlere girebiliyor" dedi.

Çözümün, gençler için sağlık, eğitim, öğrenim ve istihdam alanlarına yatırım yapmaktan geçtiğini belirten Ban, böylece gençlerin hayat ve gelecekten beklentilerinin arttılabileceğini vurguladı.

"Gençler de seslerini duyuruyor" diyen Ban, bu yıl başlarında binden fazla gençlik örgütünün "Küresel Gençlik Çağrısı"nı kabul ettiğini hatırlattı. Ban, "2015 sonrası kalkınma vizyonu olarak gençleri odağa koyan hedefler öneren Çağrı, 40'dan fazla ülke tarafından memnuniyetle karşılandı" dedi.

Ban, Binyıl Kalkınma Hedefleri için belirlenen sürenin sona ereceği 2015 yılın, ayrıca sürdürülebilir kalkınma gündeminin belirlenmesi ve iklim değişikliği konusunda anlamlı bir yasal anlaşmaya varılması çabalarının ön plana çıkacağı bir dönem olacağını belirtti. Ban, "Gençler bu süreçlerin hepsinde çok önemli role sahip bulunuyor. 2015 ayrıca Gençlik Dünya Eylem Programının da 20. yıl dönümüne rast geliyor. Söz konusu programın, yerel seviyede atılacak adımların uluslararası seviyede desteklenmesine yönelik pratik ilkeleri bugün hala geçerliliğini koruyor. Söz konusu eylem programının hayata geçirilebilmesi için hükümetlerin, özellikle gençlerin insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı göstermesi ve bunların ihlal edilmesi halinde gerekli önlemleri mutlaka alması gerekiyor" dedi.

Dünya Nüfus Gününde, ilgilileri, gençleri kalkınma planlarının parçası yapmaya, gençlik örgütleri ile işbirliklerini güçlendirmeye ve gençleri, kendileri ile ilgili karar alma süreçlerine dahil etmeye çağıran Genel Sekreter Ban, "Bugün gençleri güçlendirerek sonraki nesiller için daha sürdürülebilir bir geleceğin temelini atmış olacağız" diyerek mesajına son verdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler