Gezi ete kemiğe bürünecek

ÖDP Genel Başkanı Taş, “Birleşik Haziran Hareketi”ni anlattı. “Örgüt değil, birey temelli bir hareket” olduklarını söyleyen Taş, “Parti kuralım, diye çıkmadık” dedi. CHP’li Cihaner ise kamucu, eşitlikçi, laiklikten, barıştan yana, bağımsızlıkçı bir ülkeyi inşa etmek için birtakım örgütlü yapıların bir araya geldiğini söyledi.

Yayınlanma: 26.10.2014 - 21:42
Abone Ol google-news

Vişnelik toplantıları sonunda “Birleşik Haziran Hareketi” adıyla yola çıkılırken; katılımcılar arasında yer alan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş “Örgüt değil, birey temelli; sosyalistlerle sınırlı olmayan, sosyaldemokratları da kapsayan bir hareket. Sokak sokak mücadele edip AKP rejimini geriletmemiz lazım” dedi. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise, “kişisel olarak” katıldıkları hareketin partileriyle ilişkisi konusunda “Henüz hareket adına bir diyalog girişimimiz olmadı. Ama hedefler CHP’nin ilkeleriyle kesişiyor. Gericilikle, AKP faşizmiyle mücadele için bir güçbirliği haraketi olarak yola çıkıldı” görüşünü dile getirdi.
ODTÜ Vişnelik’te 30 Ağustos, 21 Eylül ve 19 Ekim’de yapılan toplantılara ÖDP, KP, Emekçi Hareket Partisi, TKP 1920, Halkın Türkiye Komünist Partisi gibi siyasi partiler, Devrimci Hareket, Red Dergisi ile bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün ve Gökhan Günaydın katıldı. Taş, hareketin yola çıkışı ve amaçlarıyla ilgili sorularımıza şu yanıtı verdi:
Örgütler değil, birey temelli bir yapıyı esas aldık. Bu hareket yanyana duruşu değil, içiçe geçmeyi ifade ediyor. İçiçe geçeceğiz, parçalı durmayacağız. Bazı CHP milletvekilleri de var, SODEV de var. Sosyalistlerle sınırlı değil, sosyaldemokratları da kapsayan bir hareket. Bazı siyasi örgütler var, ama bu siyasi örgütlerin mutabakatına bağlı bir haraket değil. Ben burada Alper Taş olarak varım, partilerin temsiliyeti üzerinden bir yapı kurmuyoruz. Bir geçici koordinasyon oluşturduk. Amacı forumlar, meclisler kurmak. En geç 1.5 -2 ay içerisinde Türkiye forumu yapılacak. Memleketin önemli mevzularında Birleşik Haziran Hareketi imzalı ortak eylemler yapacağız, ortak söylemlerde birarada olacağız.”
Taş, “Seçime giderken bir çatı partisi kurulabilir mi” sorusuna “Seçim ittifakı üzerine oturmuş, kendini sandıkla sabitlemiş bir hareket değil. Buradan gidelim ortak bir parti kuralım, diye çıkmadık. Ama hareket memleket sathında büyür, olgunlaşır, bir sıçrama içine girerse bu da olabilir. AKP hükümeti seçimi kaybetse bile iktidarı kaybetmeyecek. Böyle bir yapıyla mücadele seçimler üzerine odaklanarak yürütülecek bir mücadele gibi görünmüyor, sokak sokak, mahalle mahalle yürütülmeli” yanıtını verdi.
Taş, “Haziran” adının kullanılmasına yöneltilen eleştirilere “Asla ve asla Haziran’ı biz temsil ediyoruz, diye bir yaklaşımımız sözkonusu değil. Haziran’dan sonra eskisi gibi yürüyemeyiz, diyenlerle Haziran’ın açtığı yolda, Haziran’ın değerleri ışığında mütevazi bir arayış içindeyiz. Yoksa Haziran’ı kapsamak haddimize değil, kimse kapsayamaz, kimsenin tekelinde de olamaz. Biz de Haziran’ın parçayız, ama hepsi değiliz” karşılığını verdi. Hareket içindeKürt siyasetinin temsil edilmediği eleştirileriyle ilgili olarak da Taş, “HDK başat meselenin Kürt sorunu olduğu bir yapı. Bu yapının kapsayamadığı çok geniş kesimler var. Haziran’da sokağa çıkan, sözünü söyleyen örgütsüz kesimler var. Birleşik Haziran Hareketi o kesimleri siyasete davet eden, onların söz ve kararlarıyla sürece dahil olacağı bir siyasal araç” görüşünü dile getirdi.
İlhan Cihaner: Partimizle konuşmadık
İlhan Cihaner, “Birleşik Haziran Hareketi bir partileşme girişimi değil; somut seçim gündemini hedefleyen bir girişim de değil” dedi. Cihaner sözlerini şöyle sürdürdü:
Gezi ve arkasından ‘Haziran direnişi' olarak adlandırdığımız sürecin ortaya çıkardığı bir politikleşme, bir gençlik enerjisi var. Türkiye’nin acil, yakıcı sorunlarına karşı örgütlü bir mücadele hattı oluşturulması ihtiyacı vardı. Kamucu, eşitlikçi, özgürlükçü, laiklikten, barıştan yana, bağımısızlıkçı bir ülkeyi inşa etmek, bu yönde mücadele etmek için birtakım örgütlü yapılar biraraya geldi. Türkiye’nin acil gündemleri var. Başta gericilikle, AKP faşizmiyle mücadele gibi. Bu mücadele için bir güçbirliği haraketi olarak yola çıkıldı.”
Cihaner, “Partiniz bu harekete nasıl yaklaşıyor? Bir seçim işbirliği konuşulabilir mi” sorusuna da “Biz burada kurumsal olarak değil, kişisel olarak bulunuyoruz. Ama ‘aydınlanmacı, kamucu, anti emperyalist, laiklikten, barıştan yana’ dediğimiz anda CHP’yi çok önemli ölçüde kesiyor, CHP tabanı zaten bu ilkeler çerçevesinde örgütlenmiş, hassasiyeti olan bir taban. Yeni ete kemiğe büründü haraket, bizim de henüz bir diyalog girişimimiz olmadı bu haraket adına genel başkanla ya da karar mekanizmalarıyla” yanıtını verdi.
Haraketin yürütme kurulu üyelerinden Serpil Çelenk Güvenç, “Parti değil, cephe arayışındayız. AKP rejimine, emperyalizme, neo-liberal arayışlara, faşizme, karanlığa karşıyız. Aydınlanmayı ve laikliği savunuyoruz” dedi. Güvenç, “Gezi” vurgusuyla ilgili olarak da Haziran ruhu’nun bedeni yoktu. Onu ete, kemiğe çevirmemiz lazım. Gezi eylemleri neden devam edemedi? Örgütsüzdü. Bir zamanlar ‘Faşizme Karşı Birleşik Cephe' diyorduk. Şimdi Haziran temelinde ‘Birleşik Haziran Hareketi’ diyoruz” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler