Urartu’lardan günümüze efsane şehir Van’da küplerle toprağa gömülen otlu peynir ile başlayan lezzet yolculuğu

Yemeklerden sonra mideyi rahatlatmak için Fransız’ların Calvados’u varsa, bizim’de Otlu peynirimiz var…

Yayınlanma: 15.07.2015 - 16:08
Abone Ol google-news

Kültür, Lezzet ve Keşif düşkünü gezginler, efsane bir rota üzerindesiniz. Van Kahvaltısıyla başlayan lezzetlerle hem Gastronomi tur’unu, hemde  tarih, mitoloji, doğa ve coğrafyasıyla Kültür turunu birlikte deneyimlemek çok keyifli olacak sizler için.
 
Van , Akdamar, Tatvan, Ahlat gelişinizi dört gözle bekler gibi göz kırpıyor.
 
Van bölgesi’nin mutfağından çıkan lezzetler göz kararı, el ölçüsüyle dengeleniyor. Ağırlıklı et üzerine besin değeri yüksek, lezzetli ve çok çeşitli olup oldukça zahmetli olup, evde istesenizde bunu yapmanız zor gözüküyor.
.Van’da sofra’da et yemeği olmazsa, yemekten sayılmıyor, hemen hemen her evde kiler var, el emeği ile kış için hazırlanan yiyecekleri bir hayal edin ve bu yolculuğa geç olmadan GezginDamaklar ile  hazırlanın.
Fransız’ların her akşam yemeğinden sonra yenilen yemeği sindirmek amacı ile  likör olarak yudumladıkları elma içkisi Calvados gibi, otlu peynir’de Van’da  her sabah kahvaltı’sında Sini’de yerini alır. Ayrıca her öğünde mide’nin rahatlaması ve enfes bir çay içiminde tadın daha güzel hissedilmesi için otlu peynir yenir ve sofradan kalkılır. Van Gölünün tuzlu ve sodalı suyunda yetişen İnci kefallinden bahsetmeden geçemeyeceğim.Az kılçıklı ve bol havyarlı oluşu ile Gölde yaşayan tek Balık türü.
 
Bu seyahatte, manda sütünden yapılmış kaymak, otlu peyniri, murtluğa ile meşhur van kahvaltısıyla güne enerjik başlarken, gün içinde alacağınız diğer enfes tatlar; Kiremit Kürt Tava, Meyhane Pilavı, Gavurdağ Salatası, Büryan Kebabı, Ayranaşı, Ekşili ,Keledoş, Mumbar,Haşlama içli Köfte, Etli kuru sebze dolması, Çömlekte güveç, Perde Pilavı.
 
Şimdi şehrin tarihi ve coğrafyası’na bir göz atalım.
 Demirçağ'ın sultanları Urartularla kendini yeniden yaratan bu topraklar, sadece Urartularla başlayan bir tarihe değil M.Ö 7000'lere uzanan bir geçmişe sahiptir. Doğunun mistik şehri, Urartu'nun başkenti Tuşpa yani Van; Van; gölü, kalesi, kiliseleri, camileri, yazıtlarıyla adeta bir açık hava müzesi gibidir.
 
Anadolu’nun en görkemli kalelerinden biri olan Hoşap Kalesi'ni Urartu döneminde önemli bir kale olan Çavuştepe’yi tanıdıktan sonra Gevaş ilçesinde göl kıyısındaki restorantta öğle yemeğinizi afiyetle yiyebilirsiniz. Halime Hatun Türbesi ve Selçuklu Mezarlığı'nı gördükten sonra,  Akdamar’a bir tekne yolculuğu yapmaya ne dersiniz?  Dış yüzeyindeki İncil ve Tevrat konulu kabartmaları ile dikkat çeken Akdamar Kilisesi’ni gezip, ardından adada bir gezinti yapmak sizi o yıllara döndürecek görünüyor.. Eski Van şehrini ve burada bulunan Tuşba Antik Kenti’nde gün batımını izlemek tarifsiz bir duygu bırakacak kadar etkili.
 
Van Gölü ve Süphan Dağı ve Alparslan'ın destan yazdığı Malazgirt  savaşının yaşandığı ovanın manzaraları ve eşliğinde Tatvan yönünde ilerleyecek ve sonra, Ahlat’a varacaksınız. Burada Selçuklu eserlerinden Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Kümbetler, Ulu Kümbet  ve Selçuklu Mezarlığı'nı gördükten sonra, Tatvan’a geçiyor ve öğle yemeğininde yörenin baş yemeği Büryan Kebabınızı yiyorsunuz.. Daha sonra Muradiye’ye giderken Adilcevaz geçip Erciş’e yönelerek, Kayalar mevkiinde Urartu çivi Yazılı Kayaları görecek ve Muradiye‘deki Şelalede mola verip akşam çaylarınızı keyifle yudumlama zamanı..Şeytan Köprüsü , "Kedi Evi", ardından Urartu eserleriyle öne çıkan Van Arkeoloji Müzesi, Meher Kapı ve Yukarı Bağraçlı Köyünde bulunan Ermenilerin önemli yapıtlarından olan Yedi Kiliseleri gezmek ayrı bir has verecek sizlere.
 
 
 
 
GEZGİNDAMAKLAR’LA
Urartu’lardan günümüze efsane şehir Van’da
küplerle toprağa  gömülen otlu peynir ile başlayan
lezzet yolculuğu  
Van > Akdamar > Tatvan > Ahlat
29 – 31 Ağustos, 3 gün / 2 gece
Sadece 20 gezginin katılabileceği  Sıradışı menülerle kahvaltı ve yemeklerin de dahil olduğu
Bu paket programın ücreti Uçak hariç, kişibaşı 870 TL
Detaylı bilgi için: www.gezgindamaklar.com  / Tel :  0216 348 53 90


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler