Hampi: Bir cennet köşesi

Hindistan’da en çok huzur bulduğum ve bol bol tembellik yaptığım 8 günün nasıl geçtiğini bile anlamadığım Hampi’yi anlatmaya nereden başlasam bilemiyorum.

Yayınlanma: 09.01.2018 - 11:42
Abone Ol google-news

Yola çıkarken planlarımda yoktu. Gezginlerden duyup rotama eklemiştim. Öyle çok anlatılmıştı ki 8 günümü ayırmıştım. Açıkcası ilk kez tek bir yerde bu kadar uzun kalacaktım. Sıkılmaktan korkuyordum. Ama oraya ulaştığımda korkularımın boş olduğunu anladım. Hampi bir nehirin kenarına kurulmuş. Karadan ulaşım çok zor. O nedenle nehri teknelerle ya da geleneksel hasırdan yapılma sallarla geçmeniz gerekiyor. Hampi’ye en yakın tren istasyonu Hospet kentinde. Önce otobüsle ya da trenle Hospet’e ulaşmanız gerekiyor. Buradan bineceğiniz lokal otobüsler sadece 1 liraya sizi

Hampi’ye geçeceğiniz nehir kenarına getiriyor. Ya da ben lokal otobüsü beklemeyeyim tuk tukla rahat rahat gideyim derseniz 200 rupi (12 lira) vermeniz gerekiyor. Nehir kenarındaki tekneler sizi 30 rupi’ye (2 lira) karşıya geçiriyor. Burada yaklaşık 10-15 pansiyon-camping var. Ben en sakin olanlarından olan Manju Place’i seçtim. Hemen yanındaki Goan Corner’i de önerebilirim.

 

Oraya vardığımda yılbaşı öncesi olduğu için fiyatlar uçmuştu. 350 rupi olan gecelik konaklama 1000 rupiye çıkmıştı. 2 aydır yanımda taşıdığım çadırım ilk kez burada işime yaradı. Geceliği 12 liraya (200 rupi) çadır kurmak üzere anlaştım. Yemekler ve kahvaltılar gayet güzeldi. Ortalama 10-15 lira arası değişen fiyatlarla değişik mutfaklardan güzel yemekler yiyebiliyorsunuz. Yani şöyle söyleyeyim eğer çadırda kalırsanız yemek ve barınma dahil günlük 40 liraya bu cennette yaşayabilir siniz. Ulaşım ve konaklama bilgilerinden sonra Hampi’yi anlatmaya başlayabilirim. Burası inanılmaz güzel kaya şekillerinin tropikal bitki örtüsü ile dans ettiği bir coğrafya. Havası çok güzel. Gündüz 30 dereceyi bulan ama bunaltmayan sıcaklık gece 15 dereceye kadar düşüyor. Yani sabah gölde yüzüp gece battaniye ile uyuyorsunuz. Nehrin iki yakası farklı güzellikler sunuyor size bir taraf kilometrelerce uzanan bir kutsal antik kent diğer taraf doğal güzellikler ve tırmanma parkurları.

 

Pirinç tarlaları palmiyelere arkadaşlık edince muhteşem manzaralar ortaya çıkıyor. Ve Hindistan’daki en güzel gün batımı manzarasının en önemli öğeleri oluyorlar. Nehrin konaklama yakasında en azından bir gün motorsiket kiralayıp (günlük 10 lira) etrafı keşfetmeniz şart. Burada yüzebileceğiniz bir göl. Şelale dedikleri bir nehir kenarı ve 600 merdivenle çıkılan Maymun tapınağı bulunuyor. Özellikle gün batımı zamanında giderseniz harika Hindu dini törenine katılabilirsiniz. Hari Krişna ezgileri ile dans edebilirsiniz.

Nehrin diğer yakası 60 km2 ye yayılmış bir antik kent. 16. YY’da kurulmuş yüzlerce tapınağı barındırıyor. Hanedana ait dev yüzme havuzu, su sarnıcı görülmeye değer. En ünlü tapınakları olan Vittala Tapınağı Hindistan’ın en önemli heykellerinden birini barındırıyor. Stone Charm (Taş Araba). Hinduizmde fillerin çektiği tanrı arabaları çok önemli. Ve stone charm işçiliği ve tek olması bakımından özel.

 

Antik kenti keşfetmeniz için günlüğü ortalama 500-600 rupi (35-40 lira) olan tuktuklardan kiralamanızı öneririm sıcakta onca yolu gezmeniz çok zor. Ama tuk tukla genel turunuzu yaptıktan sonra sadece bir gününüzü nehir kenarından Vittala Tapınağına yürüyerek geçirmenizi öneririm harika manzaralı ilginç bir yol. Burada dev bir dilek ağacına, harika nehir manzarasına ve mağarasında 1 liraya insanları kutsayan bir babaya rastlayacaksınız. (Baba bir anlamda derviş’e benzeyen kendini hinduizme adamış insanlara deniyor.) Hampi kaya tırmanışı sevenlerin kabesi adeta. İlginiz varsa her gün farklı bir kaya tırmanışı yapabilirsiniz. Hampi benim hayatımda gördüğüm en güzel yerlerden biri olarak belleğime kazındı. Hindistan ziyaretinizde listenize eklemenizi ve en azından 3 gecenizi burada geçirmenizi öneririm. Yılbaşı için Goa’da olacağım. Dünya turumun ikinci ayını tamamladım. Şimdi parti zamanı. Kalın sağlıcakla…

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler