Hindistan'a Veda

Son yazımda Goa sahillerinden güneye doğru inmeye başlamıştım. Uzun yolculuklar yazılar videolar biraz yormuş olacak ki yazmaya elim varmadı bir süredir. İşte yine karşınızdayım. Hem de gördüğüm en güzel kumsal yazısıyla.

Yayınlanma: 07.02.2018 - 11:22
Abone Ol google-news

KANNUR…

Kannur; Goa’nın güneyinde Kerala eyaletinde yer alıyor. Gördüğüm onca kumsal arasında en güzeli burasıydı. 3-4 kmlik kumsalda görünen hiç bir yapı yok. Hindistan cevizi ağaçları yerel balıkçılar ve siz. Evet sadece siz varsanız. Ha bir de yaban hayvanları. Bazen bir yunus parlak sırtıyla selamlıyor sizi. Bazen bir yırtıcı kuş gözünüzün önünde denize dalıp pençeleri arasına aldığı balıkla üzerinizden geçiveriyor. Uzunca kuyruklu bir mangust ürkekçe hareketlerle gözden kayboluyor.

Sahil bir jungle boyunca uzandığından zaten bir kaç adet olan pansiyonlar ağaçlar arasında kayboluyor. Burada konaklamanın bedeli sabah muhteşem bir kahvaltı akşam çok güzel bir akşam yemeği dahil 100 lira. Hindistan’a göre biraz pahalı ama geçirdiğim en güzel günlerdi. Kannur’dakiler.

Kannur’u önemli kılan sadece muhteşem sahili değil. Burada yaşadığım bir ayin tecrübesi Hindistan seyahatimin en ilginç anılarından biri olarak hafızama kazındı. Theyyam adı verilen ayin her gün kentin değişik bir tapınağında gerçekleşiyor. Bu işi kendilerine ekmek kapısı gören tuktuk sürücüleri nerede ayin yapılacağını biliyor ve kişi başı 30 liraya sizi oraya götürüyor. Hindistan’ın bir çok yerinde geleneksel danslar ayinler görüyorsunuz ama onlar şov amaçlı . Bu ayin öyle farklı ki . Sadece bu ayin için bile Kannur’a gelinebilir.

Hindu tanrıçası Kali’yi tasvir eden bir adam tıpkı mitolojideki Kali gibi giyinerek izleyenlerin karşısına çıkıyor. Yakılan büyük ateş çevresinde bir saat boyunca çevresinde yanan meşaleler ve çıngıraklı elbisesi ile dönüyor, zıplıyor, bağırıyor. Bu sürede tamtamlar hiç susmuyor. Ayin en sonunda tanrıyı tasvir eden adamın bir horozu kesip kanını akıtması ve bu kanı içmesi ile son buluyor.

Dört güzel gün geçirdiğim Kannur’a veda edip Kochi ve Aleppey’e doğru yola çıkıyorum. Burada beni. İç sulara yapılan tekne turu bekliyor.

ALAPPEY TEKNE GEZİSİ

Benden önce Kochi’ye giden ve beğenmeyen gezgin arkadaşlarımın tavsiyesi ile burayı atlayıp Alleppey’e geçiyorum. Sabah saat 4.30 da otobüsten iniyorum.

Gezgin arkadaşlarım bana turistik teknelere değil yerel halkın yolculuk yaptığı ulaşım teknelerine binmemi tavsiye etmişti. Bu teknelerin en güzel rotası olanı Kottayam’ı seçmemi önermişlerdi. Turistik tekneler 80 lira iken bu yerel tekneler 1 lira idi. Ve aynı rotaları takip ediyorlardı. Ben de öyle yaptım. Saat 7.30 a kadar tekne bağlama yerinde zaman geçirip Kottayam’a giden tekneye atladım. İyi ki de bunu tercih etmişim. Meraklı turistlerle yolculuk yerine yerel halkla, okula giden öğrencilerle 2.5 saatlik bir tekne yolculuğu deneyimi yaşadım. Gerçekten harikaydı. Balıkçılar, tropikal bitki örtüsü. Bir ara öyle sık bir nilüfer tarlasından geçtikvki tekne sanki suda değil de karada gidiyormuş gibi geldi. O anı unutamam işte….

 Kottayam’a vardığımda aynı paraya geri dönebilirdim ama zaten yaptığım yolu tekrarlamak yerine tren istasyonuna gittim ve Varkala trenini yakaladım. Hindistan’ın bir başka güzel kumsalı beni bekliyordu. VARKALA Varkala Kerala’nın en bilinen kumsalı. Falezlerden inerek kumsala ulaşıyorsunuz bizim Kaputaş gibi. Ben çok sevmedim. Küçük bir kumsal. Biraz sıkış tıkış geldi kumsal ve kasaba. Burayı özel kılan yoga okulları ve ayurvedik masaj ve tedavi merkezleri… Yani yoga ve ayurvedaya ilgisi olanların uğrayabileceği bir yer. Ben bir daha gelsem Varkala’ya gitmem. KOVALAM Kovalam sahili Varkala’nın güneyinde yer alıyor. Güzel bir deniz feneri kumsalın başlangıcında selamlıyor sizi. Yine sahil boyunca uzanan restoranlar ve dükkanlar. Etraftaki diğer kumsallara küçük yürüyüşler yaparsanız keyifli manzaralarla karşılaşabilirsiniz. Bir kaç gün geçirilebilecek bir yer.

VE KANYA KUMARİ HİNDİSTAN’IN SONU…..

Hindistan’ın en güney noktası Kanyakumari yine tamamen farklı bir dünya… Tamil Nadu topraklarında yer alıyor. Kültür tamamen farklılaşıyor. Hindular için önemli bir yer. Buranın da kutsallığına inanıyorlar. Binlerce hindu burada denize girince kutsandığına inanıyor. Bu kutsallık denizin ortasına dev bir thrivalluar heykeli ve tapınağı yapılması ile perçinlenmiş. Güzel bir manzarası var bu yapıların. Merkezdeki hindu tapınağını ve kiliseleri ziyaret etmek. Kumsaldaki renkli tekneleri fotoğraflamak burada yağayacağınız özel deneyimler. Kanyakumari için 1 gece yeterli.

Arap denizi ile hint okyanusunun buluştuğu yerden Hindistan’ın en güney ucundan bu güzel ilginç ve zor ülkeye veda ediyorum. İstikamet Sri Lanka…

 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler