Görünmez tehlike: Mikroplastikler

Plastik ile kirlenen sularda yaşayan deniz canlılarının vücutlarında plastik parçaları bulunduğu uzun süredir biliniyor. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar da insan vücudunda da plastik bulunduğu ortaya koyuyor. Uzmanlar, “Endokrin bozucu olduğu düşünülen mikroplastikler günlük hayatta kullanılan birçok üründe karşımıza çıkmaktadır, sağlığımız üzerinde de olumsuz etkileri olabilir” uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 18.02.2020 - 02:00
Görünmez tehlike: Mikroplastikler
Abone Ol google-news

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler, mikroplastikler hakkında bilgi verdi. Küçükler, “Çok sıkı karbon bağlarından oluşan ve parçalanamayan bu madde, üretildikten sonra doğanın içinde yok olmadan kalmaktadır. Suların zamanla taşları kum tanelerine çevirmesine benzer şekilde büyük plastik parçaları daha küçük boyutlara gelebilmektedir. Saç telinden neredeyse 5 kat daha küçük 5-10 mikron ebatlarındaki mikroplastikler bu şekilde insan hayatında kalmaya devam etmektedir” dedi. 

MİKROPLASTİKLER NERELERDE? 

- Plastik bardak,

- Su şişeleri,

- Ambalajlar,

- Pipetler,

- Oyuncaklar,

- Polyester elbiseler,

- Alev geciktiriciler,

- Su geçirmez kumaşlar,

- Kozmetik ürünler,

- Plastik ile kirletilmiş sularda yaşayan balıklar ve diğer deniz canlıları,

- Deniz tuzu gibi hayatın her alanında bulunabilmektedir. 

DAVRANIŞ DEĞİŞTİRİYOR

Mikroplastikler vücuda genellikle ağız yoluyla girseler de solunum yoluyla da alınabileceğini söyleyen Ferit Küçükler, “Deniz canlıları üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında plistrenin istiridyelerde yumurta ve hareketli sperm sayısını azalttığı görülmüştür. Mikroplastiğe maruz bırakılan planktonların yüzme hızları ve mesafeleri artmıştır. Bu sonuç mikroplastiğin davranışsal değişikliklere yol açtığını göstermektedir. Mikroplastik balıklarda karaciğer hasarı gelişimine yol açmaktadır. Mikroplastiğin büyüme geriliği, beslenmede azalma, genetik yapıda değişikliğe yol açarak bağışıklık sisteminde bozulma ve sinir sisteminde hasar gibi pek çok olumsuz duruma yol açtığı gösterilmiştir.”



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon