Gül, kapsama alanı dışında

AKP'de, veda mesajları veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumunun ne olacağı tartışılıyor. Gül için genel seçim kilit önemde.

Yayınlanma: 28.06.2014 - 23:36
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1 Temmuz’da AKP’nin Cumhurbaşkanı adayı olmasına kesin gözüyle bakılırken, veda mesajları veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyaset ve partideki konumunun ne olacağı tartışılıyor. Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne çıkması durumunda kendisinden sonra partinin genel başkanı ve başbakanın aynısı ve emanetçi gibi görünmeyecek güçlü bir isim olmasını tercih etmesi nedeniyle partinin 2015 genel seçimine kadarki yapılanmasında Gül’e yer verilmiyor. Parti kulislerinde, Gül’ün 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olabileceği, ancak seçimden partinin anayasayı değiştirecek sayıda milletvekili çıkarması durumunda Erdoğan’ın başkanlık hesapları nedeniyle partide Gül’e gerek kalmayacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

AKP, 1 Temmuz Salı günü geniş katılımlı, sinevizyon gösterili bir toplantıyla adayını açıklayacak. Partide Erdoğan’ın aday olmasına kesin gözle bakılırken, parti grubu da milletvekillerinin imzalarını tamamlamaya çalışıyor. Yurtdışında olan milletvekillerinin de imzasının alınmasıyla AKP, Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek dışında 311 milletvekilinin imzasıyla aynı gün adayını TBMM Başkanlığı’na sunacak. Aday açıklamasının yapılacağı toplantıya eski ve yeni tüm milletvekilleri, il ve ilçe başkanları, belediye başkanları, kurucular kurulu üyeleri davet edildi. Aday açıklamasının Ankara Ticaret Odası’nın salonunda yapılması kararından önce grup salonunda yapılıp yapılmayacağı da değerlendirildi. Ancak TBMM’deki grup salonunun ancak 700 kişi alacağı, tüm davetlilerin sığmayacağı gerekçesiyle aday açıklamasının ATO salonunda yapılması kararlaştırıldı. Grup salonunda karar kılınsaydı açıklamayı gelecek haftanın nöbetçisi olan AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın yapacaktı. ATO’da yapılacak açıklamayı ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yapacak.

Erdoğan’ın aday olması durumunda partinin yeni yapılanmasında genel başkan ve başbakanın kim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konumunun ne olacağına ilişkin değerlendirmeler sürüyor. Başbakan Erdoğan’ın kendisinden sonra genel başkan ve başbakanın aynı isim olması yönündeki kararı biliniyor. Bu ismin 2015 genel seçiminden sonra da görevini sürdürüp sürdürmeyeceği ise zaman içinde netleşecek. Bu konuda da Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra istişare mekanizmasının çalıştırılacağı belirtiliyor. Başbakan Erdoğan’ın aday olup seçilmesi durumunda Çankaya Köşkü’ne çıkmadan önce hükümeti kurmakla görevlendireceği kişinin kim olacağı konusunda parti içinde bir dizi görüşme yapması bekleniyor. Gençler ve yaşlı ekip çekişmesinin Başbakan Erdoğan’ın son konuşmalarında yaptığı uyarılarla dizginlendiğine işaret eden parti yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde partinin geleceğine ilişkin bir tartışmaya girmeyeceklerini, tüm hesapların seçimden sonra yapılacağını belirtiyor.

 

Gül’ün konumu ne olacak?

AKP’de Erdoğan’dan sonra kimin genel başkan olacağı sorusundan sonra en çok merak edilen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyasetteki ve partideki konumunun ne olacağı. Parti kulislerinde, Gül’ün 2015 seçimlerine kadar milletvekili olmaması nedeniyle görev almasının mümkün olmadığına dikkat çekilirken, genel seçime işaret ediliyor. Bazı parti yöneticileri, “2015 öncesi ya da sonrası Gül’e partide bir pozisyon açılıp açılmayacağı konusu tamamen Başbakan ile görüşmesinin sonucunda netleşecek. 2015 seçimlerine kadar Gül’ün partide olmayacağı kesin. Başbakan, başkanlık sistemini istiyor. Eğer 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek bir milletvekili sayısına ulaşılırsa kısa zamanda anayasa değişikliği yapılarak başkanlık sistemine geçilir. Bu durumda Gül’ün genel başkan ya da başbakan olmasına gerek kalmaz. Gül’ün genel seçimde milletvekili adayı olup olmayacağını da zaman gösterecek” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler