Gül'den Alevi itirafı

Devletin zirvesinin gündeminde muharrem ayı nedeniyle önceki gün iki farklı oruç açma programı vardı.

Yayınlanma: 12.11.2013 - 20:36
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın program davetinde “muharrem iftarı” ifadesi kullanılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ünkinde bu ifade “oruç açma” olarak yer aldı. Köşk’teki programda çelişkiyi dile getiren Alevi örgütleri temsilcileri “Bu bizim için bir matem orucudur, iftar yemeği değildir” diyerek itirazlarını dile getirdi. Alevilerin çeşitli konulardaki taleplerini dinleyen Gül’ün yanıtı ise “İnsanın kendi vatanında, toprağında, ülkesinde inançlarının gereğinin yasaklanması çok acıdır. Bu benim kafamda başından beri yer etmiştir” oldu.

Muharrem orucunun ifade ediliş şekliyle ilgili itirazlarını daha önce çeşitli kereler dile getirdiklerini anlatan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Cumhurbaşkanı’nın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “oruç açma” ifadesi kullanmasını önemsediklerini söyledi. Özel, “Bu bizim için bir matem orucudur. Dolayısıyla bunun bilincinde hareket etmek gerekir” dedi. Edinilen bilgilere göre Gül’ün davetinde Alevi toplumunun sorunlarını ve beklentilerini bir kez daha dile getiren örgüt temsilcileri, Başbakan Erdoğan’ın kullandığı üsluptan yakındı. ABF Genel Başkanı Özel, Gül’e “Sayın Başbakan’ın kullandığı itici, ötekileştirici, hatta nefret kapsamına girecek sözlerden hoşnut değiliz. Üçüncü köprünün adı ‘barış’ olabilirdi ya da ‘Mevlana’, ‘Yunus Emre’ isimleri kullanılabilirdi ancak yapılmadı” dedi. Erdoğan’ın bazı Alevi örgütlerini “farklı sol gruplar” olarak nitelediğini anımsatan Özel, “Bu kadar katledilen, ama katliam yapmayan bir toplumun tedirgin olması, şüphe duyması doğaldır. Çünkü bu toplum ne çektiyse devlet eliyle çekti” derken, “Haklarımızla ilgili mücadelemizden sonuna kadar vazgeçmeyeceğiz” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül ise, konuşmaları dinlerken “İnsanın kendi vatanında, toprağında, ülkesinde inançlarının gereğinin yasaklanması çok acıdır. Bu benim kafamda başından beri yer etmiştir” ifadesini kullandı. Gül, “Tüm bunların lafta kalmaması için insanların birbiriyle kucaklaşması gerektiğini, barış sürecine giden yolun ancak bu şekilde aşılabileceğini” sözlerine ekledi. Gül, taleplerle ilgili elinden gelen katkıyı sunacağını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon