Güvenli bir dünya için

John Le Carré’nin romanından uyarlanan casusluk dramı, 11 Eylül’den sonra dünyada giderek artan kutuplaşmayı, gidişatın hızla değişmesini başarılı bir vurguyla anlatıyor.

Yayınlanma: 01.05.2015 - 18:28
Abone Ol google-news

Alman Antiterör Birimi’nin şefi Gunther Bachmann ve ekibi Hamburg’a izinsiz gelen yarı Çeçen yarı Rus, her iki ülkede de işkence görmüş İssa Karpov’u izlemeye başlar. İssa, çok sayıda Çeçeni katletmiş Rus general Karpov’un tecavüz ettiği 15 yaşındaki bir Çeçen kızdan doğma oğludur. Babası savaş ganimeti olarak topladığı 10 milyon Avro’yu Hamburg’taki Brue Frères bankasına yatırmıştır. Bir Türk ailenin yanına sığınan İssa, insan hakları avukatı Annabel Richter’den Almanya’ya sığınmak için yardım ister. Gunther, İssa’yı aydın, Müslüman akademisyen Dr. Faysal Abdullah’ı tuzağa düşürmek için kullanır. Abdullah’ın teröristlerle işbirliği yaptığından kuşkulanıyordur.

Olaylar 11 Eylül’den 10 yıl sonra Hamburg’ta geçer. Muhammed Atta 11 Eylül saldırısını Hamburg’ta planladığı için kent o günden beri uluslararası ve Alman haber alma örgütlerinin odak noktasındadır. Devletler ve casus örgütleri hakkındaki bu hümanist öykü, ünlü liman kenti Hamburg’un da öyküsü. 11 Eylül’den sonra kentte etik bir çözülme, yabancılara güvensizlik başladı. Hamburg, filmin ana karakterlerinden biri.

Doğruyu yaptıklarına inanan birçok karakter var, hepsinin nedenleri ise farklı. Tümü farklı bakış açılarıyla davranıyorlar. Kimse ne tam iyi ne de tam kötü. Bankacı Tommy para tuzağına düşmüş, yalnız, mutsuz bir adam. Solcu avukat Annabel zengin bir ailenin kızı. Gunther kültürlü, dünya görüşü olan bir aydın. İssa katil asker babasından ötürü büyük bir yük taşıyor, bu kirli paradan kurtulup Çeçenistan’daki hayır kurumlarına bağışlamak istiyor.

Sürekli alarmda olan Antiterör Birimi ise bitkin, usanmış, görevlerinin değeri hakkında düş kırıklığı içindeler. Le Carré gizli ajanların ve hükümetlerin özgürlüklerimizi korumak adına giriştikleri operasyonlarda doğruyu yapıp insanca davrandıklarını vurgulasa bile bu operasyonların çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlandığını irdeliyor. Bazı hükümetler koruma adına yaptıkları yasa dışı operasyonlarıyla kolayca aklanıyorlar.

Casusluk dramı çağdaş dünyanın üstüne melankolik bir teslimiyeti başarıyla irdeliyor, iyiye ulaşmak için kötüyle işbirliği şart iletisini veren, politika, rekabet, masum, suçlu temalarını sürükleyici bir dille aktarıyor.

A Most Wanted Man (İnsan Avı) Yön: Anton Corbjin Oyn: Phillip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Grigori Dobrygin, Daniel Brühl, Nina Hoss, Willem Dafoe, Derya Homayoun Ershadi, Robin Wright, Derya Alabora 2014, 119 dakika, As Sanat.

Format: Dvd, BasOynat.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler