Güzel ve Çirkin : 68 yıl sonra

Jeanne–Marie Leprince de Beaumont’nun Güzel ve Çirkin (1740) masalı Christophe Gans’ın yorumuyla yeniden karşımızda.

Yayınlanma: 01.08.2014 - 17:56
Abone Ol google-news

Jean Cocteau’nun La Belle et la Bete (1946) adlı fantastik filmi dünya sinemasının klasikleri içinde yerini aldı. Le Pacte des loups (Kurtların Kardeşliği/2001), Silent Hill (Sessiz Tepe/2006) filmlerinin yönetmeni Gans, hayran olduğu Cocteau’nun bu özgün klasiğini 68 yıl sonra sinemaya yeniden uyarladı. Filmini mitolojik, resimsel betimlemenin yeniden boy verdiği 1. İmparatorluk Dönemi’ne, 1810’a taşıyan Gans meteliksiz kalan soylu Beaufremont ailesinin başından geçenleri düşsel bir anlatımla yansıtıyor.


Altı çocuklu tüccarın gemileri fırtınada batınca sosyal statüsünü yitiren aile artık ormanda bir kulübede yaşamaya başlar. Gans’ın versiyonunda Güzel (Belle) babasına derinden bağlıdır, genç kız görkemli, dokunaklı Çirkin’le (Bete) gerçek aşkı tanıdıktan sonra kadın olur. Bu çağdaş versiyon bir kadının, yarı insan yarı hayvan bir yaratığa duyduğu tutkunun dolaylarında gelişir. Kendi yorumunu ilkellikle modernite arasına yerleştiren Gans “Gün geçtikçe krize gömülen bir Avrupa var. Eskisi gibi Çirkin, Güzel’i lüksün, zevkin olduğu bir krallığa götüremez. İletim daha pragmatik, güçlüklerle, zorluklarla baş etmenin tek yolu aşktır, düşselliktir, kesinlikle varsıllık, zenginlik değildir” diyor.

Aşk, sevgi, güven, güç, inanç, bağışlamak, düşkırıklığı, yazgı, öfke, ikinci şans temalarını olağanüstü bir başarıyla sergileyen filmin Özel Bölümler’inde fragman, fotoğraf galerisi yer alıyor.

La Belle et la Bete (Güzel ve Çirkin ) Yönetmen: Christophe Gans Oyn: Vincent Cassel, Léa Seydoux, André Dussolier, Eduardo Noriega, Myriam Charleins,  Audrey Lamy, Sara Giraudeau, Jonathan Demurger / 2014, 113 dakika, BirFilm.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler