Hacıbektaş’ta protesto

Aleviler, Nevşehir’deki Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın paralı ziyaret edilmesini ve ibadete kapalı olmasını dergâhta yaptıkları ‘izinsiz cem töreni’yle protesto etti. Aleviler, camiye girmek ve ibadet etmek serbest iken dergâhın bakanlığa bağlı olmasına ise tepki gösterdi.

Yayınlanma: 04.07.2014 - 21:44
Abone Ol google-news

Aleviler, Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nda cem töreninin yapılmasına izin verilmemesini protesto etmek amacıyla dergâh içerisinde izinsiz cem töreni yaptı.
Nevşehir’deki Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın paralı ziyaret edilmesini ve ibadete kapalı olmasını protesto etmek amacıyla dün sabah saat 09.00 sıralarında Alevi örgütlerinden oluşan “Dergâhına Sahip Çık İnisiyatifi” Hacı Bektaş Veli’nin ve Güvenç Abdal’ın türbelerinin bulunduğu bölümleri ziyaret
ettikten sonra Kırklar Meydanı’nda cem düzenledi. Mehmet Turan dede öncülüğünde düzenlenen törende lokma dağıtılarak cem töreni gerçekleştirildi. Bu sırada dergâh içinde bulunan sivil polisler tarafından taciz edilen Alevilere burada cem töreni yapılamayacağı ve içeriden görüntü alınmaması konusunda uyarı yapıldı. Tüm uyarılara karşı burada ibadetlerini gerçekleştiren Aleviler, cem töreninin ardından ayrıldı. Aleviler adına konuşan Vedat Kara, dergâhın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak para karşılığında ziyaret edilmesine de tepki göstererek, “Burada 1826 yılında yapılan bir cami var. Camiye girmek ve ibadet etmek serbest iken, Aleviler kendi inanç merkezlerine para karşılığı giriyor ve ibadetlerini yapamıyor. Bugün burada uyarı amacıyla ilk cemimizi yaptık. Bu karardan vazgeçilmez ise cem törenlerimizi daha kitlesel halde yapacağız” dedi. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da camide yapılan ibadete izin verilirken, Alevilerin ibadetine engel olunmasının ikiyüzlülük olduğunu söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler