Hakarette çifte standart

Derin Tarih adlı programda yaptığı açıklamaların ardından ‘Atatürk’e hakaret’ ve ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan yargılanan Süleyman Yeşilyurt’un 20 günde tahliye edilmesi tepkilere neden oldu. Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılananlar uzun süre tutuklu kalıyor, hapis cezalarına mahkûm ediliyorlar.

Yayınlanma: 02.06.2017 - 22:33
Abone Ol google-news

Derin Tarih adlı programda yaptığı açıklamaların ardından ‘Atatürk’e hakaret’ ve ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan yargılanan Süleyman Yeşilyurt’un 20 gün sonra tahliye edilmesi tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan kişiler hem daha uzun süre tutuklu kalıyor, hem de hapis cezalarına mahkûm ediliyorlar. Erdoğan’a hakarete ilişkin bazı davalar şöyle:

1- Hayır videosu cezası

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ali Gül, referandum öncesi ‘Hayır’ videosu çekti ve tutuklandı. 16 Mayıs’ta tahliye edilen Gül’e verilen 2 yıllık hapis cezasının hükmünün açıklanması geri bırakıldı.

2- Gazeteci tutuklandı

Gazeteci Hüsnü Mahalli ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ve ‘kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret’ iddiasıyla 15 Aralık 2016’da tutuklandı. Mahalli için 2 yıl 4 aydan 7 yıl 3 aya kadar hapis cezası istendi. MS hastası Mahalli’nin sağlık durumu da iyi değildi. Mahalli, 20 Ocak’ta tahliye edildi. Davası sürüyor.

3- Öğrenciye 4 yıl 8 ay

Bursa’nın Mudanya ilçesinde oturan Gizem Yerik, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisiydi. Geçen yıl şubat ayında sosyal paylaşım sitesi üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği ve terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla fakültede polis tarafından gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Yerik, 70 gün cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. 4 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verilen Yerik, 2 Mayıs’ta tekrar cezaevine konuldu.

4- Reklama çıkartma

2014 yılında Komünist Parti üyesi öğrenciler Emre Türker, İlkay Çelen ve Berkay Turgut, Erdoğan’ın, fotoğraflarının bulunduğu reklamlara, ‘Faşist Tayyip’, ‘Hırsız Tayyip’ çıkartması yapıştırdıkları için yargılanmışlardı. Mahkeme ‘Faşist Tayyip’ yazısını düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirirken, ‘Hırsız Tayyip’ yazısını ise suç sayarak öğrencilere Cumhurbaşkanı’na hakaretten 1 yıl 15 gün hapis cezası vermişti.

5- Eleştirmek yasak

Sol Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Özgür Şen ve Boyun Eğme dergisi Yazı İşleri Müdürü Volkan Algan, Erdoğan’ı eleştiren yazıları nedeniyle geçen haftalarda İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla 1 yıl 2 ay hapis cezasına çaptırıldı.

6- ‘Günümüzün Hitleri’

HDP 25. Dönem İstanbul Milletvekili Turgut Öker hakkında, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Hatay’da yaptığı konuşması sırasında Erdoğan için, “Günümüzün Hitleri” dediği gerekçesiyle dava açılmıştı. Hatay 3. Asliye Ceza Mahkemesi Öker’i 1 yıl 2 ay hapis cezasına mahkûm etti. Öker, geçen yıl Maraş Katliamı’nın 37. yılında yaptığı konuşması nedeniylede Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiası ile yargılanmış, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Son olarak HDP Eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’a, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği gerekçesiyle 1 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti. Gazeteci, belgeselci Kazım Kızıl da yine aynı iddiayla yaklaşık iki aydır tutuklu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler