Halet Çambel Akyaka'da toprağa verildi

Halet Çambel Muğla'da son yolculuğuna uğurlandı.

Yayınlanma: 15.01.2014 - 16:59
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi’nde dün düzenlenen törenin ardından bugün Muğla Yücelen Hastanesi'ne getirilen Halet Çambel’in naaşı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi(MSKÜ)'nde saat 13.00'de başlayan törenin ardından konvoyla Akyaka'daki evlerinin önüne getirildi. Burada da komşuları, meslektaşları ve dostları arasında düzenlenen törenle Nail Çakırhan'ın yanında Akyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 
MSKÜ’deki saygı duruşu ile başlayan, fotoğraflarla yaşam öyküsü anlatılan törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu; "Her zaman önder aldığım Halet Çambel ilklerin insanıydı. Hepimizin savunması gereken etik, insani ve demokratik değerlere dikkat eden doğal ve cesur bilim insanıydı. Savunduğu değerleri gençlere iletmek ve minnetle anmak görevimizdir." sözleriyle Türkiye'nin çok ciddi, önemli işler yapmış büyük bir bilim insanını yitirdiğini ifade etti.
 
MSKÜ adına konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler; "Hocamız arkeoloji bilimin nasıl yapılması gerektiğini göstermiş, büyük bir arkeoloji parkına dönüştürdüğü Karatepe'de kültür varlıklarının gelişmesi ve korunmasında örnek olmuştur." diyerek arkeologlar için her konuda önder olduğunu anlattı.
 
Akyakalı 35 yıllık dostları Hamdi Yücel Gürsoy da, "Halet abla Ulalı Nail Çakırhan'ın eşi yengemizdi. Artık Akyaka'da yanyana yatan bu iki büyük insan ömür boyu aralıksız üretmeye çalıştılar. Onları evlatlarımıza çok iyi anlatmamız, örnek almamız lazım" diyerek Muğlalılardan değerlerine sahip çıkmalarını istedi.
 
Osmaniye Valisi Dr.Mehmet Oduncu'nun mesajını İl Kültür Müdürü Ahmet Tabur okudu.
 
Kardeşi Prof. Dr. Ali Bülent Çambel ve evlatlarının yolladıkları mesajı ise, aile adına M. Melih Güneş okudu. İngilizce olarak ABD’den yolladıkları mesajda;
 
"Bir arkeoloğun kazısı ömrü boyunca sürermiş O da öyle yaptı. Canımızın içi Halet Çambel'imizin vefatını öğrenmek bizlerde büyük bir keder ve üzüntüye yol açtı. Kâh bir sözle, kâh bir tavırla, bir eylemle ya da düşünceyle, kâh şefkatle, özenle ya da incelikle onun hayatına dokunmuş olan herkese ayrı ayrı şükranlarımızı iletmek istiyoruz. 7 Temmuz 2010 tarihli Nature Journal'da yayınlandığı gibi "Onun Boğaz kıyısındaki tarihi ahşap, Kırmızı Yalı'sının rengi gibi belki soluyor fakat arkeolog Halet Çambel'in belleği 94 yaşında bile hâlâ pırıl pırıl ışımakta..." (şimdilerde neredeyse 98). Onun aydınlığı tüm pırıltısıyla ışıldamaya devam etsin! Onun hayata karşı duruşundaki azmi süregitsin, çalışmaları ve değerli hatırası, onurunu ve yüceliğini baki kılsın!” sözleriyle aile, herkese teşekkür ediyor.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çelenk, eski Kültür ve Turizm  Bakanı Ertuğrul Günay'ın mesaj gönderdiği Muğla’daki törenlere; Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Mustafa Işıloğlu, Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, eski Bayındırlık ve  İskan  Bakanı Erman Şahin, gazeteci Ünal Türkeş, yayıncı ve arkeolog Nezih Başgelen, Prof. Dr. Aslı Özyar, asistanı Murat Akman, Gürsoy ailesi, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Bozüyük Belediye  Başkanı Yaşar Gencel, Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Cengiz Cafri ile Akyaka, Karatepe ve İstanbul'dan yakın dostları, komşuları ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler