‘Hasta atları faytona koşuyorlar’

Adalar Gıda Tarım ilçe Müdürlüğü’nün Büyükada’da 1300 at üzerinde yaptığı klinik araştırmanın sonucunda 81 atta “ruam hastalığı” ortaya çıktı, 15 atta da hastalık şüphesi bulunuyor. Bu atların dışında, 250 atın da adaya kaçak yollarla getirildikleri bildirildi. Ada halkı, korku içinde olduklarını belirterek “Bu hastalık insanlara da bulaşabilir. Yetkililer kalıcı önlemler almalı” dedi.

Yayınlanma: 20.12.2019 - 02:00
‘Hasta atları faytona koşuyorlar’
Abone Ol google-news

Adalar Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Tedavisi ve aşısı bulunmayan hastalığın tespit edildiği hayvanlar, mevzuat gereği itlaf edilmelidir. 81 at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur.”

KAÇAK AT GETİRİYORLAR

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ise çalışanların da kan örneklerinin alındığını belirterek “Şu ana kadar insanlara geçmiş bir hastalık tespit edilmedi. Dikkat edilecek bir yan da topraktan çevreye karışabileceği endişesi. Atlar kaderine terk edilmiş durumda. Düzeltilmesi gereken bir sektör. Büyükşehir ile ortak bir çalışma yürütüyoruz” dedi. 

Cumhuriyet’e konuşan bir ada sakini hasta atların geceleri motorla kaçak olarak getirildiğini ve Emniyet’in buna göz yumduğunu savundu. Ada sakini, “O kadar Arap turisti nasıl taşıyacaklar? İki atla bir iki sefer anca yapıyorlar, hayvanlar da şişip ölüyor. Hasta masta demeden at takviyesiyle tur sayısını yüksek tutmaya çalışıyorlar” dedi. Adada esnaflık yapan yurttaş ismini açıklamak istemiyor. Neden diye sorduğumuzda, fayton çetesinin büyük olduğunu, açıklamayı yapanın evinin taşlanacağını, kurşunlanabileceğini söylüyor.

KİREÇLE GÖMÜLDÜLER

Büyükada’da birkaç gün önce ormanlık alana çukurlar kazılmış, çukurların neden kazıldığı merak konusu olmuştu. Ruam hastalığının ortaya çıkması üzerine o çukurlara kireç dökülerek itlaf edilen hayvanların dün gömüldüğü ortaya çıktı. At, katır, eşek gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen ve hayvandan hayvana hızla yayılan hastalık insanlara da bulaşabiliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler