HDP: Olumlu ancak yeterli değil!

HDP çözüm paketini ‘yetmez ama evet’ tavrıyla karşıladı.

Yayınlanma: 26.06.2014 - 21:49
Abone Ol google-news

AKP’nin yaklaşık iki yıldır devam eden çözüm süreciyle doğrudan ilgili ilk düzenlemeyi TBMM’ye sunması HDP’de olumlu karşılanırken, parti içinde pakette yer alan düzenlemelerin yetersiz olduğu ancak sürecin yasal statü kazanmasının da olumlu olduğu yorumları yapıldı. HDP’de eve dönüş, demokratik siyaset ve yerel özerklik konularında ayrı düzenlemeler yapılması gerektiği dile getiriliyor. HDP’nin bu hafta sonu yapılacak Parti Meclisi toplantısında da çözüm paketi ele alınacak.

Yaklaşık iki yıldır devam eden çözüm sürecinin yasal statüsünün sağlanması yönündeki paket TBMM Başkanlığı’na sunulurken, süreç kapsamında İmralı ve Kandil’le görüşmeler yapan HDP’den yapılan ilk değerlendirmeler paketin olumlu bulunduğu yönünde oldu. Parti içinde paketin sürecin ilk aşamasında hayata geçirilmesi gereken bir düzenleme olunduğu belirtiliyor. Parti içinde sürece yasal bir statü kazandırılmasında geç kalındığı ifade ediliyor.

‘Çerçeve tamam, adımlar belirsiz’

HDP sürecin yasal statüye kavuşmasıyla birlikte çözüm kapsamında atılacak adımlar ve bu adımların hangi takvime göre yapılacağı konularında belirsizliklerin sürdürdüğü yorumları yapılıyor. Çözüm süreci kapsamında yapılacak diğer yasal düzenlemelerin neler olacağı ve bunun nasıl hayata geçirileceği konularında yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu dile getirilirken; HDP içinde çözüm paketi için oluşan görüş “Yetmez ama evet” şeklinde yorumlanıyor.

HDP’li Kaplan: Hayırlı olsun

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında çözüm paketinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Paketin içeriğini parti içinde değerlendireceklerini kaydeden Kaplan, “Hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye barışına ve demokrasisine katkı sunması, daha da geliştirilmesi temennimizdir” dedi. Paketin bir çerçeve oluşturduğuna işaret eden Kaplan, “Yapılacakları yasal güvenceye bağlayıp yapılacaklar konusunda hükümete yetki tanıyor. Dünya örneklerine bakarsanız benzeri süreçler İrlanda’da, İspanya’da, Güney Afrika’da yaşandı ve onlarda da benzeri Meclis süreci geçirildi. Hem ülkemizin özgürlüğünü dikkat alıyoruz hem de dünya deneyimlerini de dikkat alarak sorunları nasıl çözebileceğimiz konusunda tarihi bir sorumluluk yüklendik” diye konuştu. ‘HDP PM’de paketi tartışacak’

Öte yandan HDP bu hafta sonu yapılacak PM’de hükümetin Meclis’e sunduğu çözüm paketini tartışacak. PM toplantısında paket hakkında partide oluşturulacak görüş kapsamında çözüm sürecinde atılması gereken adımlar belirlenecek ve beklentiler dile getirilecek. Çözüm süreci kapsamında HDP heyetinin İmralı ile yaptığı 20. görüşmenin birinci gündemi de çözüm paketi oldu. İmralı’ya giden HDP heyeti Öcalan’a paket hakkında bilgi verdi. Öcalan daha önce çözüm sürecinin yasal statüsünün belirlenmesi; halk ve sivil toplumun sürece katılımının sağlanması gerektiği yönünde açıklamalar yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler