Heyecandan uyuyamazdım

23 Nisan benim için gerçekten şenlik, şölen, coşku ve heyecandı.

Yayınlanma: 22.04.2015 - 17:04
Abone Ol google-news

Çocukluğumun en güzel bayramıydı. Günler öncesinden başlayan hazırlıklar ve minik kalbimizin küt küt atmasıydı. Kim şiir okuyacaktı? Kim, hangi kıyafeti giyecekti? Bando takımına kimler girecekti? Okullar arasındaki yarışlarda kim yer alacaktı? Ben bando takımlarına gitmeyi, trompet çalmayı çok severdim. Bugün bile o melodi ve ritmler tüm tazeliği ile aklımdadır.

Bayramlar yaklaşırken yapılan kros yarışmalarına da hep katılırdım, bayram günü madalyamızı almak ise dünyanın en büyük ödülüydü. Öyle ya, ailemiz ve bütün şehrin önünde kürsüye çıkacaktık.

Hayatımdaki ilk uykusuz gecem ya 9, ya da 10 yaşındayken 22 Nisanı 23 Nisan’a bağlayan geceydi. Ertesi gün bayramdı. Heyecandan uyuyamıyordum. Babam başucuma gelip ‘oğlum sakin ol’ demişti ama ne fayda.Meclis’in ilk açılışını kutlardık ama ne anlama geldiğini çok da bilmeden.

Belki Milli Eğitim’in uzun vadeli hatası buydu. O ruhu ve demokratik bilinci aşılayabilirlerdi 23 Nisanlarda. Ama olsun varsın, hepimiz şunu bilirdik: “Dünyada çocuklara bayram armağan eden tek lider Atatürk’tür.”

23 Nisan, bir yanıyla da bahar demekti, kıştan çıkışın sevinci, yaklaşan tatilin müjdecisiydi. Bugün bir çocukluğuma bakıyorum, bir de günümüz Türkiyesine, hüzünleniyorum. Pek çok kelime, kavram ve zenginlik gibi bayramların da içinin boşaltıldığını düşünüyorum. Çocukların okula gidemediği, çalışmak zorunda kaldığı, çocuk işçilik ve çocuk gelin kavramının acımasızca yaygınlaştığı bir hazin tablo ile karşı karşıyayız. İçimi en çok acıtan da, Atatürk’ün isim, ruh, ideal ve hedeflerinin yeteri kadar konuşulamadığı, anlaşılamadığı bir iklimde yaşamamız. Liderlerimiz Atatürk diyemiyor coşkuyla. O halde iş anne ve babalara, özellikle annelere düşüyor. Çocuklara Atatürk’ü anlatmak ve sevdirmek onların işi. Değilmi ki; Cumhuriyetimiz bir fedakarlık ve seferberlik ruhuyla kurulmuştur, o halde bayramlar da çocuk coşkusunu yaşamanın yanısıra Atatürk bilincini aşılamanın en doğru zamanlarıdır.

Bayramımız kutlu olsun. Tüm çocuklarımızın ve içindeki çocuğu her daim canlı tutanların..!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler