'Hırsız kadı olmuş'

CHP, 'sehven ifade' krizinin savcısı Mehmet Demir'i YSK'ye şikayet etti. Kılıçdaroğlu'ndan şikayetçi olan kişinin Bilal Erdoğan olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 01.05.2014 - 02:09
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılması soruşturmasında şikayetçi kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan olduğu ortaya çıktı. CHP yönetimi, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir'i "anayasa suçu" işlediği gerekçesiyle HSYK'ye şikayet etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılmasına "saygısızca bir işlem olarak görüyorum" sözleriyle tepki gösterirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Demir'i "sehven savcı" diye nitelendirdi.

Kılıçdaroğlu'na Bilal Erdoğan'ın şikayeti üzerine "kişiye hakaret" suçlaması nedeniyle anayasanın 83. maddesine aykırı olarak "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağıran İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir'in elinden soruşturma dosyası alınırken CHP yönetimi de HSYK'ye başvuruda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan imzasıyla HSYK Başkanlığı'na iletilen dilekçede, anayasanın 83. maddesi hükümleri anımsatılarak şu görüşlere yer verildi: "Suçun varlığına ilişkin kanaati bulunan savcılık makamının durumu TBMM Başkanlığı'na bildirilmesi gerekmektedir. Bir milletvekili ve siyasi parti genel başkanı olan kişi hakkında bu usulün uygulanmayarak doğrudan ifadeye çağırma işleminin yapılması kamuoyunda adalete olan güvenin sarsılmasına ve kişiye özel uygulama yapıldığı kanaatine varılmasına neden olacaktır. Açıkça hukuka aykırı bir şekilde soruşturma yürüterek anayasanın 83. maddesine aykırı şekilde çağrı kağıdı düzenleyen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir hakkında soruşturma açılarak gereğinin yapılmasını saygılarımla dilerim."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılmasını "saygısız bir işlem" olarak nitelendirdi. İlgili makamların TBMM, siyaset insanları ve milletvekilleriyle ilgili yapacakları işlemlerde daha dikkatli olması gerektiğini belirten Çiçek, sehven yapılmış olsa da olayın bir soruşturma konusu yapılıp gereğinin yapılması gerektiğini söyledi.

 

'Sehven savcı'

Kılıçdaroğlu'na yönelik "sehven ifade" çağrısı CHP MYK'de de değerlendirildi. MYK toplantısı sürerken açıklama yapan CHP'li Koç, CHP liderine dönük işlemin baştan itibaren yanlış olduğunu ifade etti. Savcının bu eylemyle hukukun tüm kurallarını hiçe saydığını belirten Koç, "Yine bu kişi, çeşitli fırsatlarla hükümetten yana AKP'den yana tavır sergilemekten çekinmeyen 'sehven savcı' olan bir kişi. Bu girişimin altında ne yatıyor? Akılları sıra Kılıçdaroğlu'nu itibarsızlaştırmaya dönük bu tertip, kimlerin talimatıyla devreye sokulmuştur?" sözleriyle eleştirdi. Savcı Demir'in Kılıçdaroğlu'na yönelik "Ne yaptık yani, zorla mı getirdik, haberi oldu işte daha ne istiyor" sözlerini "cüretkar ve küstah" olarak nitelendiren Koç, "Şimdi majestelerinin özel yargı vesayetinin himayesinde olan bir savcı bu eylemin içine giriyor" dedi. Şikayetçinin 17 Aralık operasyonunun "baş aktörlerinden biri" olduğuna işaret eden Koç, "Yni şu paraları sıfırla talimatını zor algılayarak, gereğini yapmaya çalışan mahdum kişi. Durum daha da vahimleşiyor bu tablo karşısında, aynı Nasrettin Hoca fıkralarına gidiyoruz burada. Hırsız mahkemeye kadı olmuş, millet adalet bekliyor. Daha başka diyecek söz bu noktada kalmıyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler