''Hitler demokrasisi''

Prof. Dr. Süheyl Batum, AKP'nin hazırlıklarını sürdürdüğü anayasa değişikliği konusunda bir yalan üzerinden yola çıkıldığını belirtti. Prof. Süheyl Batum AKP'nin anayasa değişikliğini bir yalan üzerine kurduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.05.2009 - 14:32
Abone Ol google-news

AKPnin gerçekleştirmeyi düşündüğü anayasa değişikliği konusunda bir yalan üzerinden yola çıkıldığını belirten Bahçeşehir Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Süheyl Batum, ‘‘Avrupada Venedik kriterleri diye bir şey yoktur. AİHMnin koyduğu kriterler vardır. Parti kapatma konusunda Venedik komisyonu da bunlara uyar’’ dedi.

Yapılmak istenen anayasa değişikliğinin kesinlikle, çağdaş demokratik, katılımcı, özgürlükçü bir anayasa yönünde değişiklikler olmadığının ortaya çıktığının altını çizen Batum, ‘‘Venedik kriterleri gibi uyduruk bir şey ile kendine göre, kendi partinin kapatılmasını engelliyorsun. Diyor ki bizde de savcı davayı açarken Meclisin iznini alacakmış. Korkunç bir değişiklik. Çoğunluk partileri bundan sonra ne yaparlarsa yapılsın kapatılamaz. Mecliste çoğunluğu olmayan partiler ise aynı eylemlerden dolayı kapatılabilir. Böyle bir düzene demokrasi diyebilir misin? Olsa olsa Hitler demokrasisi dersin.’’

Batum, anayasa taslağının içeriği yönünden hükümetin denetlenmesine yönelik denge ve fren mekanizmalarına yer vermeyen ve yargı denetimini tamamen siyasallaştıran bir anayasa olduğunu belirtti.

Türkiyede maalesef son 15 yılda bir yalan üzerinden yola çıkıyoruzdiyen Batum, şöyle devam etti:Avrupada Venedik kriterleri diye bir şey yoktur. AİHMnin koyduğu kriterler vardır. Venedik Komisyonu sadece rapor yazan danışma kuruludur. Eğer Venedik Komisyonunun raporları uyulması gereken zorunluluk kriterleri oluştursaydı, dokunulmazlıklar üzerine, partilerin mali denetimi, kadınların siyasete katılımı, seçimlerde uyulması gereken ilkeler üzerine de raporlar vardı. Peki neden burada Venedik kriterlerine hiç uymuyoruz? Peki neden o zaman Venedik kriterleri diye bir şeyler uyduruldu? Çok basit, çünkü Türkiyede bir kesimin ve iktidarın AİHMden sıtkı sıyrıldı.’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler