Hoşçakal Atatürk'ün kızı...

Hayatını Türkiye'nin çağdaşlaşmasına, eğitimli genç kızlar yetiştirmeye adayan Prof. Dr. Türkan Saylan uğurlandı. Saylan için ilk tören Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda düzenlendi. Teşvikiye Camii'nde yapılan cenaze töreninin ardından Saylan'ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Atatürk'ün kızını son yolculuğunda 100 bini aşkın seveni yalnız bırakmadı.

Yayınlanma: 19.05.2009 - 06:30
Abone Ol google-news

Yaşamını önce cüzamla mücadeleye, ardından da özellikle kız çocuklarının eğitimine adayan ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan dün yaşamını yitirdi.

Türkan Saylan için önce Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir tören düzenlendi. Saylan'ın sevenlerinin yoğun ilgi gösterdiği törende insanlar salona sığmazken, Lütfi Kırdar'ın içinde ve dışında büyük bir izdiham yaşandı.

Törenin düzenleneceği bin 680 kişilik salon hınca hınç doldu. Saylan'ın fotoğrafını Pankart şeklinde açan kalabalık "Fettullahın imamı kaça sattın vatanı", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Hükümet istifa", " Susma sustukça sıra sana gelecek", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Türkiye laiktir, laik kalacak" şeklinde slonlar attı.

Saylan'ın cenazesi büyük bir kalabalık eşliğinde, yine sloganlar atılarak Teşvikiye Camii'ne getirildi. CHP lideri Deniz Baykal ve Birinci Ordu konutanı Ergün Saygun'da camiye gelen isimler arasındaydı... Yer yer sloganların atıldığı cenaze töreninde kimileri, "Darbeciler yargılansın, devrimciler aklansın ölüm onları bulmadan" pankartı açtı.

Törenin ardından cenaze toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü. Saylan'nın cenazesini takip eden sevenlerinin Türk bayrakları taşıyarak laik Cumhuriyet lehine slogan attıkları görüldü. Saylan'ın Türk Bayrağı'na sarılı olan cenazesine güzergah boyunca apartmanlardan çiçek atıldı. Cenazenin geçtiği, Etiler Zincirliğikuyu yönü çıkış istikameti, Levent girişi, Mecidiyeköy, Esentepe, Halaskargazi'den Dereboyu caddesine kadar olan kısım trafiğe kapatıldı. Saylan'ın cenazesi daha sonra 100 binin üzerinde seveninin eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

Bağbuğ'dan anlamlı mesaj

Orgeneral İlker Başbuğ yayınladığı mesajında "Türkan Saylan'ın yaptığı hizmetler unutulmayacaktır. Saylan'ı anmak TSK olarak borcumuz" dedi.

 

Saylan'ı uğurlamak için Lütfi Kırdar'daki törene katılanlar ve Teşvikiye Camii'ne gidenler 'Neden orada olduklarını' anlattı...

 

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu

Ergenekon soruşturması kapsamında Saylan'ın evinin aranması onu üzmüştür. Son günlerini üzüntülü geçirmesine etkili olmuştur. Bu olmamalıydı. Kılınç Paşa'nın da söylediği gibi bir özür dilenebilir. En azından bu vefa gösterilmeli. Bu olmasa bile herkesin milletten özür dilemeyi bekleme hakkı vardır.

 

Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ölümünden dolayı çok üzgünüm, 'Devlet, belki bir gün Sayın Saylan'dan özür dileyecektir. Destek olduğu çok fazla genç var. Onların bu bayrağı taşıyacağına inanıyoruz

 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal

Toplum daha nice Türkan Saylan'ları yetiştirecektir. Türk milletinin ve bütün insanlığın başı sağolsun. Saylan bütün yaşamı boyunca insanlığın acılarını azaltmaya, ve insanlığın gelişmesini sağlamaya adadı. Fakat yaşamının son döneminde çektiği acılar ve ızdıraplar, ne yazık ki hepimizi derinden üzen, yaralayan bir durum oluşturmuştur. Bunu kesinlikle hak etmiyordu. Bu hepimizin büyük, derin üzüntüsüdür. Umarım, toplum daha nice Türkan Saylan'ları yetiştirecektir. Türk milletinin ve bütün insanlığın başı sağolsun. Bu kişisel acılarını yaşarken, sürekli bir sorumluluk duygusu içinde olması etkileyici bir tablo oluşturmuştur.


CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu

Türkan Saylan, yaşamını eğitime adamış bir bilim insanıdır. Bir abidedir. ÇYDD en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi. Devlet yaşamının son günlerinde onun hak etmediği acıları yaşattı. ben devletin, hayatta olmayan Saylan'dan ve Türk halkından özür dilemesini bekliyorum. Bu görevi yerine getirirse Türkiye Cumhuriyeti yücelecektir. Bu özrü yerine getirmek aynı zamanda bir insanlık borcudur.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen

Şimdi Türkan Saylan'dan özür dileme zamanıdır. Kimler özür dileyeceğini çok iyi biliyor.

 

CHP Milletvekili Hakkı Süha Okay

Türkan hanım Cumhuriyet'in değerlerinin, aydınlanma devriminin yılmaz bir savunucusuydu. Sayın Saylan, yüzlerce eseri olan biridir bunun yanında binlerce Türkan Saylanlar, kardedelenler yetiştirmiştir. Türkan hanımın bu mücadelesi aslında onu abideleştirmiştir.  Çağdaşlığa ve çağdaş eğitime öncülük etmiş bir isimdir. Onu sonsuz yolculuğa uğurlarken onun değerlerini savunan tüm aydınlar onun izinden gidecektir. Kendisine rahmet diliyorum. Tüm Cumhuriyetçiler ve Atatürkçülere başsağlığı diliyorum.

 

ÖDP eski Genel Başkanı Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras

Türkan hoca simgesel bir isim. Türkiye'nin aydınlık yüzünü gösteriyor. Türkiyenin bütün kesimleri aydınlık bir Türkiye için çalışıyoruz. Bunu bize Türkan hoca gösterdi. Türkan hoca kalıp kırıcıydı. Eğitime, kadınlara ve topluma verdiği önem çok değerliydi. Türkiye'nin geleceği değişecekitr. Bize bıraktığı miras budur. Çetelerin yok olmasına ve hukukun üstünlüğüne inannıyordu.

 

Eski Kültür Bakanı İstemihan Talay

Ulusumuz büyük bir değerini kaybetti. En çok hayranlık duyduğum özelliği cesaretiydi. Her zaman zor ve yenilmez olanın üstüne giderdi. Kanserle boğuştu. Onun uzmanlık dalı lepra. Bu konuda korkunç bir hastalıkla mücadele verdi. Binlerce genci eğitti. Yılmaz bir toplumsal savaşçıydı. Kendini topluma adamış bir insandı. Ruhu şad olsun.

 

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan

Çok büyük bir kayıp... İnsanlık ve bilim için de bir kayıp. Esas üzücü olan o hastayken sabaha karşı polisin kapısını çalması ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin basılması. Bunlar rezillik ve kepazelik. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın özür dilemesi lazım.

 

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi

Kimsesizlerin kisesiydi. Mazlumları koruyan bir insandı. Bugün bir ölüm ve aynı zamanda bir doğuma tanıklık ediyoruz. Çağdaşlaşmanın doğumuna. Bir çınardı. Hayatını insanlığa adamıştı. Sivil toplum örgütlerine ve topluma büyük görev düşüyor. 'Benim için Atatürk anıtına çelenk koymanı istiyorum' demişti. Bunu yaptık. Bundan sonra her Taksim'e gelişimizde bu dileğini gerçekleştireceğiz. Bugün burada bizimle beraber olmayanlar her şeyi biliyor. Gönülleri bizlerle. Dışlanmış, okulu olmayan her yer bizim için aynıdır. Böyle bir kampanya yürüteceğim. Umarım herkes buna destek olur. Türkan hanımın yapmadığı şey kalmadı.

 

ÇYDD 2. Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel

"En son konuşmamızda bana Yatılı Bölge İlköretim Okullarını sordu, çünkü bu okullar Türkan Hoca'nın özel ilgi duyduğu bir alandı. Biz onunla ilgili neler yapabiliriz diye konuştuk. Sonra bana dedi ki, 'Biliyorsun, Yatılı Bölge İlköğretim Okulları'na YİBO'lar diyoruz, Türkiye'nin kanı canı, asla onu ihmal edemeyiz.' Özellikle YİBO'larda kız çocuklarının okumasını daha çok destekledi."

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Çelikel

Hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının savunulması, düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünün savunulması, bu mu darbecilik? Eğer bunlar darbecilikse, hepimiz darbeciyiz.. Türkan Saylan hak etmediği bir şekilde acımasızca suçlandı. Ona yapılan hukuksuzluktan sonra, insanın kendini suçlu hissetmeden konuşması da çok güç. Türkan Saylan neler yaptı? Laiklik ve çağdaşlık kazanımlarını ortak paydamız olarak savunması, bu mu darbecilik? Kızların okutulması, bu mu darbecilik? Hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının savunulması, düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünün savunulması, bu mu darbecilik? Eğer bunlar darbecilikse, hepimiz darbeciyiz. ÇYDD'de de millete mal olmuştur, ulusal mirasımızdır. Ülkemizin çağdaşlaşması için yakılan meşaleyi söndürmeyeceğiz. Söndürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkan Saylan'ın teşekkürlerimizle, alkışlarımızla, sevgilerimizle, ona yapılanlardan utanç duyarak, özür dileyerek uğurluyoruz. Ulusumuzun başı sağ olsun.

 

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Süheyl Batum

Malesef tören için burdayız. Saylan'ın değerini insanlar uzun zaman sonra anladı. Halada bazılarının anladığını sanmıyorum.

 

Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç

Türkan hanım engel tanımayan bir aydındı. ideallerini gerçekleştirme konusunda çok kararlıydı. Çok zor kararlara el atma cesareti gösterdi. İhmal edilmiş yörelerde yaptıkları unutulmaz.

 

Avukat Canan Arın

Türkan hanım bu topluma katkıları olan bir kadındı. Tuttuğunu koparan bir insandı. Türkiye'nin değişmesi için çok çabaladı. Türkiye'nin diğer yazarlarına da aynı haksızlıklar yapıldı. Artık belirli bir yaşa gelmiş insanlara bir nevi işkence yaptılar. Türkan iyiki öldü yoksa onada aynı haksızlığı yapacaklardı. Basın mensubu olarak yeminine sahip çıkmış, herkese elinden gelen desteği göstermiştir. Hakkında irenç yayınlar yapanlarda var. Güneş balçıkla sıvanmaz. insanlar bukadar seviyesizleşebilir mi?. Bunu benim aklım almıyor.

 

Tiyatrocu Gülriz Sururi

Tanıdığım günde beri muhteşem gücü olan biriydi. Bütün gücünü insanlık için adadı. Zamanlamasını çok güzel bildi. Ölümünün zamanlamasınıda çok iyi bildi. 1 ay önce yaşamını kaybetseydi tabiki yine aynı kalabalık olurdu. Türkan hanımı tanımayanlarda onu tanıdı ve artık onun yolundan yürümeye karar verdi. Çok mutluyum arkasında kendisi gibi türkan hanımlar bıraktı.

 

Yönetmen Mustafa Altıoklar

Türkan hanım doğrudan bir kişilik olarak tarihteki yerini aldı. Onun doğurganlığıyla çoğalan bu dalga bizim için çok ciddi bir görevdir.

 

Bulutsuzluk Özlemi'nin solisti Nejad Yavaşoğulları

Benim için ve bu ülke için önemli bir kişilikti. Türkan hanımı 90'lı yılların başında tanıdım. Özgürlükleri genişletim ismi altında... Bana göre tartışmalı konularda genişlemenin peşindeydi. Buna karşı bir ses olmalı diyordu. Terörün sıcak dumanlarının tüttüğü şehirlerde sayısız konser verdik. Oda yanımızda olduç

 

Sunucu Korhan Abay

Herkez söylemiştir. Bu kadar sevilen, bu kadar saygı duyulan bir insan heralde az bulunur. Türkiye'de birkaç Türkan Saylan daha olsa Türkiye bu hale gelmezdi. Allah gani gani rahmet eylesin. Türkiye aydınlığını kaybetmiştir.

Törene ayrıca, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş'ın katılanlar arasında olduğu görüldü.

 

Minik serçeden Türkan Hoca'ya veda mektubu

ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın öncülüğünde yürütülen, kız çocuklarının okutulmasını amaçlayan Kardelenler Projesi’ne destek veren sanatçı Sezen Aksu, ölümünün ardından Saylan için bir veda mektubu kalema aldı. Sezen Aksu, Türkan Hoca’nın ardından şunları yazdı: “Bu gidişiniz insana elinde olmadan bir burukluk, bir öksüzlük duygusu yaşatıyor ama yine de biliyoruz ki kızlarımız bizimle beraberken yaptıklarınız sayesinde hiç de öksüz kalmadı aslında... Çünkü onlara açtığınız yol, ilahi bir şekilde şevkatle her zaman ileriyi işaret edecek.  Son sözlerinizde, ölüme hazır olduğunuzu söylemişsiniz. Siz sadece ölüme değil, her zaman herşeye hazır, farkında, hayatı olduğu gibi karşılayarak, onu değerli kılacak katma değerler üreterek yaşadınız. Türkan Hocam, Siz sonsuz bir hizmet sorumluluğu ve aşkı ile çalışırken bir ucundan elinizden tutanlardan biri olmuş olabilmek, hayatın en değerli lütuflarından benim için. Zamanın ve mekanın hiçbir önemi yok. Hiç umulmadık anlarda, hayatın herhangi bir köşesinden, hayırlı nefesinizi yüzümüzde hissedeceğimizden eminim. Şimdilik hoşçakalın... Sezen.”

 

Saylan 1990'dan bu yana tedavi görüyordu

Saylan, 1990’dan bu yana kanser tedavisi görüyordu. Saylanın hastalığı, son 7 yılda ilerlemiş hastalık tablosu şeklinde seyretmişti. Ergenekon soruşturması kapsamında 13 Nisan sabahı Arnavutköydeki evi 8 saat aranan Saylanın tedavisi kısa bir süre aksamış, aramaların hemen ardından yeniden İÜ Onkoloji Enstitüsüne yatırılmıştı. Haftada iki gün kemoterapi alan Saylanın iki hafta önce kan değerlerinin düşmesi sonrasında, kemoterapi kesilerek destek tedavisine geçilmiş, serum ve beslenme takviyesi yapılmıştı. Son 24 saate kadar bilinci açık olan Saylana, ağrı kesici ve hafif uyku ilaçları verilmişti.

(Fotoğraf: Tolga Yenigün)

 

FOTO GALERİ İÇİN: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=259&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler