Hükümet ILO’yu ‘boşverdi’

Cenevre’de gerçekleştirilen ILO toplantısının sonuç metninde hükümet uyarıldı. Kritik toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik katılmadı

Yayınlanma: 14.06.2015 - 20:28
Abone Ol google-news

Türkiye’nin çalışma koşullarının en kötü olduğu ülkeler arasına alındığı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Cenevre’de gerçekleştirilen konferansından hükümete uyarılar çıktı. Kritik konferansta temsil skandalı da yaşandı. Bu yılki toplantılara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katılmadı. Hükümeti temsil bürokrat düzeyinde kaldı. Büyükelçilik de geleneksel resepsiyonunu iptal etti.

ILO’nun 104. genel konferansı 1-13 Haziran günleri arasında Cenevre’de gerçekleştirildi. Konferansta Türkiye bu yıl “İşçi Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin 155 Sayılı Sözleşme” nedeniyle mercek altına alındı. Başta Soma ve Ermenek olmak üzere son yıllarda yaşanan iş cinayetleriyle dünya gündeminde olan Türkiye, işçi sağlığı ve güvenliği sözleşmesinden dolayı konferansta incelenen tek ülke oldu.

Sonuç metninde uyarı

Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi (Aplikasyon Komitesi) uluslararası işçi ve işveren gruplarının ortak önerisiyle sonuç metni hazırladı. DİSK’in çevirisini yaptığı sonuç metinde şu ifadelere yer verildi:

“Hükümeti, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nı işçilerin yakın ve ciddi tehlike durumunda işten kaçınma hakkını da içerecek biçimde, 155 Sayılı Sözleşme’nin kapsamına uygun olarak yeniden düzenlemeye; Ulusal Eylem Planı’nda yer alan ve işyeri güvenliğini arttırmayı hedefleyen tedbirlerin etkisini arttırmaya; sağlık ve güvenlik alanında, meslek hastalıkları dahil olmak üzere, kayıt ve gözlem sistemlerini geliştirmeye; alt işverenler (taşeron) dahil olmak üzere iş denetimlerinin sayıca arttırılması, yasalara ve yönetmeliklere aykırı durumlarda caydırıcı yaptırımların uygulanmasını garanti altına almaya; sözleşmeyle ilgili raporunu yılsonuna kadar Uzmanlar Komitesi’ne teslime ve ILO’nun teknik yardımından yararlanmaya çağırıyoruz.”

‘Malumun ilanı’

DİSK Genel Başkanı Kani Beko konferansı değerlendirirken, şunları kaydetti:

“Sonuç olarak, ILO Konferansı bir kez daha malumu ilan etmiştir! Uluslararası düzeyde hem işçi hem de işveren temsilcileri Türkiye’deki işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklere dikkat çekmiştir. Türkiye bir kez daha ILO sözleşmeleri ihlal eden ülkeler listesinde yer almıştır. Kurulacak yeni hükümete şimdiden çağrı yapıyoruz. İşçi cinayetlerini durduracak adımları atsınlar, artık çalışırken ölmek istemiyoruz.”

Çocuk işçi sayısı ürkütüyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 12 haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde, dünya üzerinde hala milyonlara çocuğun kötü koşullarda çalışmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yetkilisi Corinne Vargha, “Dünyadaki Çocuk İşçiler 2015” raporu hakkında bilgi verdi. Vargha, düşük gelirli ülkelerde çocukların yaklaşık yüzde 30’unun 15 yaşında çalışmaya başladığına ve 5 ila 14 yaş grubu arasında dünya genelinde 120 milyon çocuk işçi bulunduğuna dikkati çekti.

Yaşları 15 ila 17 arasında değişen 47,5 milyon çocuğun ise tehlikeli işlerde çalıştığını ifade eden Vargha, çocuk işçi sayısındaki azalmanın bu yaş grubununu etkilemediğini söyledi.

ILO yetkilisi Azfar Khan de çocuk işçilerin sayısının yaklaşık 78 milyon ile en fazla Asya-Pasifik bölgesinde olduğunu, Asya Pasifik bölgesini, 59 milyon çocuk işçiyle Sahraaltı Afrika bölgesinin izlediğini belirtti.

Khan, çocuk işçilerin en çok tarım sektöründe çalıştırıldığını ifade etti.

500 bin küçük asker

Satyarthi, dünya genelinde yaklaşık 500 bin çocuğun militan gruplarca asker olarak kullandığına dikkati çekerek, Suriye, Irak, Afganistan, Nijerya gibi ülkelerde çocukların okullarından, evlerinden kaçırılarak silah kullanmaya zorlandığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler