Hükümetin kararını iptal eden yargıca rüşvet suçlaması

Bangladeş'te parlamentoya yüksek yargıçları görevden alma yetkisi veren anayasa değişikliğini iptal eden yüksek yargıç rüşvetle suçlanıyor.

Yayınlanma: 14.10.2017 - 17:38
Abone Ol google-news

Bangladeş'te parlamentoya yüksek yargıçları görevden alma yetkisi veren düzenlemeyi iptal eden baş yargıç Surendra Kumar Sinha yolsuzlukla suçlanıyor. Hükümetin rüşvet dahil bir dizi ciddi suçlama yönelttiği baş yargıç Surendra Kumar Sinha, izne ayrılarak Avustralya'ya gitti.

Sinha'nın üye olduğu Yüksek Mahkeme'den yapılan açıklamada Bangladeş Devlet Başkanı Abdul Hamid'in 30 Eylül'de Yüksek Mahkeme'den dört üst düzey yargıcı sarayına çağırarak Sinha'yla ilgili "11 spesifik iddia"ya ilişkin belgeler teslim ettiği belirtildi. Açıklamada "Bunların arasında para aklama, mali uygunsuzluk, yolsuzluk, ahlaki yozlaşma ve başka ciddi iddialar var" ifadelerine yer verildi. Açıklamada Sinha'nın 2 Ekim tarihinde Devlet Başkanı'ndan bir aylık izin talep ettiği de ifade edildi.

Adalet Bakanı'nın hastalık nedeniyle izne ayrıldığını söylediği Sinha iddiayı reddederek "Hasta değilim ve kaçmıyorum" dedi. Sinha, izin süresinin dolacağı 10 Kasım tarihinde Bangladeş'e döneceğini de ifade etti.

Öte yandan Sinha'yla ilgili suçlamalar tartışmalı bulunuyor. Başbakan Şeyh Hasina'nın parlamentoya yüksek yargıçları görevden alma yetkisi veren 2014 tarihli anayasa değişikliğinin Ağustos ayında Yüksek Mahkeme tarafından bozulduğu, baş yargıç Sinha'nın da bu karar nedeniyle hükümet tarafından hedef alındığı belirtiliyor. Alınan kararın hükümet tarafından eleştirilme biçiminden utandığını söyleyen Sinha'nın izne ayrılmadan önce yaptığı bir açıklamada da "yargının bağımsızlığı hakkında endişeli olduğunu" ifade ettiği aktarılıyor. Ayrıca Bangladeş Barosu'nun da Sinha'nın ayrılmaya zorlandığını vurguladığı kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler