İbrahim Cevahir hayatını kaybetti... Soldan sağa savrulan sıra dışı bir işadamı

SHP’li büyükşehir Belediyesi ile anlaşmazlığa düşen İbrahim Cevahir, 1993 yılında SHP’den istifa ederek ANAP’a geçmişti. İçinde kalan milletvekili olma hevesini ANAP’ta gidermek istemiş ve iki dönem aday olmasına karşın yine seçilememişti. 2002’de bu kez AKP saflarına geçip fanatik bir Tayyip Erdoğan taraftarı olup çıktı eski CHP’li İbrahim Cevahir.

Yayınlanma: 22.09.2015 - 23:26
Abone Ol google-news

İbrahim Cevahir, günümüzde adı daha çok otelleri ve onun adıyla anılan AVM’si ile anılmasına karşın asıl ününü Libya ve Suudi Arabistan’ı ilk keşfeden müteahhit ve siyasete meraklı bir işadamı olarak yapmıştır.

İş dünyasının acı kaybı

Kalaycı ve bakırcı çıraklığı, bulaşıkçılık, lokantacılık derken taşeron olarak Ankara’da başladığı inşaatçılık işlerine bir müteahhitlik karnesi edinerek 70’li yıllarda Türkiye’nin uluslararası alanda en ünlü müteahhiti olarak devam etti. 1975 yılında Libya’da ilk iş tamamlayan Türk müteahhiti İbrahim Cevahir oldu. Şirketlerinde binlerce insan çalıştıran Cevahir’in sonraki durağı Suudi Arabistan’dı.

 

İnönü’yü ikna etti

İşadamları siyassetten kaçarken o daima siyasetin göbeğinde olmayı tercih etti. Bir siyasetçiden daha çok siyasetle ilgileniyordu. İlkokul mezunu olan, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitiren Cevahir, CHP’de siyasete başlamıştı hem de İsmet İnönü döneminde. 12 Eylül cunta yönetimi 1983’te parti kurulmasına izin verince sol cenahta kurulan SODEP’in Genel Başkanı Erdal İnönü’yü siyasete girmeye ikna eden adam olarak bilinir İbrahim Cevahir. SHP döneminde milletvekilliğine aday da oldu. Önseçimde listenin geri sıralarında yer aldığı için seçilemedi. Mustafa Sarıgül’le aynı bölgeden, 2.bölgeden aday olmuştu.

 

‘Bal için gitmedim’

Bedrettin Dalan döneminde aldığı Şişli’deki İETT Garajı arazisinde yaptırdığı inşaatın imar durumu nedeniyle SHP’li büyükşehir Belediyesi ile anlaşmazlığa düşen İbrahim Cevahir, 1993 yılında SHP’den istifa ederek ANAP’a geçmişti. O yıllarda kendisiyle söyleşiye gittiğimizde bir petek bal götürüp takılmıştık kendisine. Balı bir tabağa koyup bize ikram etmiş “Ben ANAP’a bal için gitmedim” demişti. İçinde kalan milletvekili olma hevesini ANAP’ta gidermek istemiş ve iki dönem aday olmasına karşın yine seçilememişti. 2002’de bu kez AKP saflarına geçip fanatik bir Tayyip Erdoğan taraftarı olup çıktı eski CHP’li İbrahim Cevahir.

Siyaset dışında sporla da ilgilendi bir ara. Aslında Trabzonsporla ilgilendi demek daha doğru. Trabzonspor’un yönetim kurulu üyeliği yaptı uzun yıllar. Mehmet Ali Yılmaz’ı başkanlığa kendisinin getirdiğini övünerek anlatırdı. “Siyasete Erdal İnönü’yü spor camiasına da Mehmet Ali Yılmaz’ı kazandırdım” derdi.

 

‘Başbakan sat dedi’

Libya ve Suudi Arabistan’da kazandığı paraları Türkiye’de otel ve inşaatçılık alanında değerlendirdi. Cevahir’in ilk oteli Tepebaşı’ndaki Libko’ydu. 2000’li yıllarda Grand Cevahir ve The Plaza otelleri ile turizm alanında hızlı bir giriş yapan Cevahir’in asıl büyük yatırımı daha sonra çok yüksek bedelle Kuvveytlilere sattığı Cevahir AVM oldu. AVM’yi çok yüksek bir bedelle satmasına karşın sonradan pişman olmuştu. “Başbakan bana burayı Kuvveytlilere sat dediği için sattım. Keşke satmasaydım” diye açıklama yaptı. Son yıllarda işleri kızlarına devredip iş dünyasından elini ayağını çekmişti. İlişkileri, siyasetle haşır neşir oluşu, ciddi bir eğitimi olmamasına karşın Cevahir Şirketler Grubu’nu büyütmesi ile sıradışı bir portreydi İbrahim Cevahir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon