‘İhaleye fesat’ suçlaması artık yok

İzmir Büyükşehir davasında içerik değişti.

Yayınlanma: 03.09.2014 - 11:27
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da 397 yılla yargılandığı büyükşehir davasında, savcı, sanıkların katlı otopark ihalesi, İZBAN tanıtım filmi, seçim bürosuna sandviç gönderilmesi gibi suçlamalar nedeniyle “ihaleye fesat karıştırma” maddesinden değil, “görevi kötüye kullanma”dan yargılanmasını istedi.

129 kişinin yargılandığı dava, dün İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edildi. Mütalaasını okuyan Savcı Berkant Karakaya, sanıkların tüm ihalelerle ilgili 2886 sayılı yasa ile 4737 sayılı yasanın karıştırıldığını, bu nedenle yeniden bilirkişi raporu alınması raporu alınması ve kamu zararı olup olmadığına bakılması gerektiğini söyledi. Çankaya katlı otopark ihalesiyle ilgili ihaleye fesat karıştırma suçu oluşmadığını, çünkü ihalenin yerel yönetime bırakılmadığını, iptal edildiğini belirtti. Bu nedenle olayda ancak görevi kötüye kullanma suçu unsurlarının tartışılabileceğini belirterek, Kocaoğlu başta olmak üzere ilgili bürokratların ihaleye fesat suçundan beraatlarına karar verilmesini, ancak aynı kişilerle ilgili TCK 257/1 maddesine görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmaları ihtimali nedeniyle ek savunma alınmasını istedi.
Sanık avukatlarının mahkemeye yönelik görevsizlik talebine ise karşı çıktı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz’ın bilirkişi raporlarına itiraz olup olmadığını sorması üzerine konuşan Kocaoğlu’nun avukatı İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, “Bu davanın başından itibaren teknik takip ve izleme aşamasında hukuka akırı yöntemlerle deliller elde edildiğini söyledik.
İletişim tespit ve teknik takip konusundaki değerlendirmelerimiz yeni düzenlemeyle kanunlaşmış oldu. Biz elde edilen bilgi ve tutanakların hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz. Bu dosyada mevcut olan tüm delillerin dosyadan çıkartılmasını talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme Başkanı Yılmaz, tapelerin yok sayılması ile görevsizlik
taleplerini reddetti. Diğer isteklerin, 2 Aralık’taki duruşmada
görüşüleceğini bildirdi. Duruşma sonrası soruları yanıtlayan Kocaoğlu, “Savcının ‘İhalelerde fesat yok, görevi kötüye
kullanmak var’ değerlendirmesi oldu. Biz hem ihaleye fesat, hem de görevi kötüye kullanmak suçunun olduğuna inanmıyoruz. Kesin kararı bekleyeceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler