IKBY'de gergin seçim: Barzani'nin KDP'si önde

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ndeki (IBKY) Kürdistan Parlamentosu seçimleri hafta sonunda gerçekleştirildi. Açıklanan Çıkan ilk sonuçlara göre Mesud Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) oyların yüzde 43.03’ünü alarak ilk sırada yer aldı.

Yayınlanma: 01.10.2018 - 10:15
Abone Ol google-news

Mesud Barzani

IBKY'nin yasa koyucu gücü olan Erbil'deki Kürdistan Parlamentosu'nun beşinci dönem parlamento seçimleri, dün gerçekleştirildi. Kürt kaynaklarına göre Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, IBKY genelinde seçimlere katılım oranının yüzde 57.96 olduğunu açıkladı. Komisyon, kendilerine ulaşan ve açılan yüzde 16,97 oranındaki ilk sandıklarla ilgili verileri de kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Mesud Barzani liderliğindeki KDP, birinci sırada yer aldı. KDP, seçimlerde 43.03, Kürdistan Yutseverler Birliği (KYB) yüzde 18.35, Değişim Hareketi (Goran) yüzde 14.68, İslami Toplum (Komel) yüzde 8.45, İslah Cehpesi yüzde 7.42, Yeni Nesil Hareketi yüzde 7 ve diğerleri ise yüzde 1.04 oranlarında oy aldı.

IBKY genelinde seçimlere katılın oranının, önceki seçimlere göre düşük olduğu bildirildi. Seçimin resmi sonuçlarının 72 saat içinde açıklanması beklenirken, seçimleri IBKY içinden 46 ve yurt dışından da 30 uluslararası kuruluş gözlemci olarak izledi. Toplam 111 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda Hıristiyan, Türkmen ve Ermeni kotası 11 sandalyeden oluşurken kadın kotası da yüzde 30 olarak saptandı.

Yolsuzluk ve usülsüzlük suçlaması

Seçimler ile ilgili de taraflar biribirlerine yolsuzluk ve usülsüzlük suçlaması getiriyor. KYB Seçim Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Badinan ve Erbil’de oy kullanma işlemleri sırasında ihlallerin yapıldığına dair elimizde belgeler var. Seçim merkezlerinde büyük usulsüzlükler yapıldı. Yaşananalardan Kürdistan Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu ve İçişleri Bakanlığı’nı sorumlu tutuyoruz” denildi.

KDP de KYB'yi suçladı. KDP Süleymaniye ve Halepçe Teşkilatı Sözcüsü Etan Şeyh Hasan “Usulsüzlüğe yönelik ciddi söylemler bulunuyor. Yaşananlar halkın iradesine müdahaleye yönelik sorunun yaşanmasına neden olmuştur” dedi.

Bazı yerleşim brimlerinde ise seçimlerin, usülsüzlükler ve baskılar nedeniyle boykot edildiği bildirildi. Erbil ile Süleymaniye arasındaki, Erbil'e bağlı Köysancak (Koye) ilçesinde KDP, Goran, Komel ve Yekgırtu, ortak açıklama yaparak, seçimlerde büyük sahtekarlık yapıldığını ve seçim sürecini reddettiklerini söyledi. Açıklamada KYB'nin, seçim merkezlerine askeri güç yerleştirdiği ve seçmenlere baskı uyguladığı ifade edildi.

Öte yandan seçimler nedeniyle bugün IBKY'de memurlar için resmi tatil ilan edildi. IBKY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, yaptığı yazılı açıklamada, bugün tüm kamu kurum ve kuruluşlarında resmi tatil ilan edildiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler