İki kadın, iki zafer... Kanserle dans edenler

Kanserle mücadele edenlerin hayata tutunma öyküleri diğer hastalara umut oluyor.

Yayınlanma: 12.06.2015 - 06:10
Abone Ol google-news

Kanser, çoğu kez adını bile duyduğumuzda korkmamıza neden olan hastalık. Oysa, bu hastalık ile mücadele edenler gösteriyor ki erken teşhis ve tedavi ile bu hastalıktan kurtulmak mümkün. Bunun en güzel örneklerinden ikisi Fatma ve Ebru.

29 yaşındaki Fatma Barut, “27 yaşındayken ve hayatımda hiçbir sorunum yok derken çıktı karşıma...” diyerek kanserle tanıştığı günleri anlatarak konuşmasına başlıyor, Mersin’de yaşayan Barut, şöyle devam ediyor: “7 yıldır evliyim. Çok yakın arkadaşım, canım dostumun düğünü olacağı günün sabahında kendimi acilde buldum. Karnımda sıkıntı veren bir şişkinlik oldu ve doktor serüvenimiz başladı. Birkaç doktor hastane gezmesiyle apar topar ameliyat oldum. Sağ yumurtalığım alındı, 20 gün sonraki patoloji sonucumunda ortaya çıkmasıyla 1. yumurtalık kanseri teşhisi konuldu. Doktorum 3 kür kemoterapi önerdi. O an yıkılmıştım.. Koskoca hastanenin enkazı altında kaldığımı hissettim. İlk zamanlar kabullenmem zaman aldı. Bu süreçte eşim en büyük destekçimdi. Tedavim sonrası PET sonucum da temiz çıkınca havalara uçtuk. Sevgiyle üstesinden gelinemeyecek bir şey olmadığını bir kez daha anladık. 3 aylık kontrollerimi hiç aksatmıyorum. 1 yıldır resim yapıyorum. Böyle bir yeteneğim olduğunu görememi sağladı bu hastalık. Vücudunda olan değişikliği fark ettiği an hemen doktora gitmeli. Erken teşhis hayat kurtarır. ”

‘Aynadaki saçsız kadını seviyordum’

Ebru Dere kızının doğumunun hemen ardından evde, merdivenlerden düştüğünü ve 6 ay hastanede kaldığını, ardından epilepsi nöbetleri geçirmeye başladığını söylüyor. Kanserle 26 yaşında tanıştığını dile getiren Ebru, şöyle devam ediyor: “Sol göğsümde elime gelen bir kitle hissetim, aradan 1 ay geçmişti ki kitle sayısı 2 olmuş. Yaklaşık 25 gün sonra, meme kanseri teşhisi kondu. Kanser henüz evre 1 idi ve kitleler kazınarak alındı. Kontrollerimde her şey yolundaydı. 37 yaşımda 3. evre yumurtalık kanseri teşhisi kondu. Psikolojik çöküntüye uğradım, aynada kendime baktım, saçları ve kaşları olmayan çok güzel bir kadın bana bakıyor ve gülümsüyordu. Fark ettim ki ben o kadını çok seviyordum. Tedavim yaklaşık 1 yıl sürdü bu süre zarfında yaşadıklarımı tek tek anlatmak satırlara sığmaz.”

Kanser sohbetleri

Kanserle Dans Derneği Türkiye’de sık görülen jinekolojik kanserlerde farkındalılık yaratmak amacıyla “Anadolu Jinekoloji Sohbetleri” başlatıyor. İlki yarın Adana’da başlayacak olan ücretsiz sohbetlerde, özellikle Doğu’da yaygın olan rahim ağzı ve yumurtalık kanseri hakkında kadınlar bilgilendirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler