İki koltuk için şirket dernek oldu

Eski Bakan Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürü olarak görev yaparken aynı zamanda Rizespor AŞ’nin yönetim kurulunda başkanvekili olmasını, ‘Şirket olarak kurulsa da Rizespor’un sosyal ve sportif amaçlı bir dernek olduğu’ şeklinde savunurken Sayıştay, bunun hukuka uygun olmadığına, ÇAYKUR ve Rizespor AŞ arasında milyonlarca TL tutarında reklam anlaşması yapıldığına dikkat çekti.

Yayınlanma: 04.01.2015 - 20:50
Abone Ol google-news

Eski Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü görevini yürütürken, Rizespor’da yönetici olmasını “sosyal amaçlı dernek yönetiminde bulunma” kılıfıyla savunurken Sayıştay, ÇAYKUR ile Rizespor arasında milyonlarca lirayı bulan reklam anlaşmalarına dikkat çekip bu durumun mevzuata aykırı olduğuna işaret ederek düzeltilmesini talep etti.

Sayıştay’ın ÇAYKUR’la ilgili 2013 yılı denetim raporunda kurumda genel müdür olarak görev yapan eski Çevre Bakanı Sütlüoğlu’nun mevzuata aykırı olmasına karşın başka bir kurumun yönetiminde yer aldığı belirtildi. 2012 yılı raporunda da söz konusu duruma dikkat çekilirken, Genel Müdür Sütlüoğlu’nun aynı zamanda Rizespor AŞ’nin yönetim kurulu başkanvekili olarak da görev yaptığı belirtildi. Raporda, ÇAYKUR ile Rizespor AŞ arasında reklam sözleşmesi kapsamında 3.5 milyon TL tutarında anlaşma yapıldığına dikkat çekildi.

KİT personel Rrejimini düzenleyen kanun hükmünde kararnameye göre, KİT’lerde yönetim görevi üstlenenlerin başka herhangi bir kurum ya da şirkette yönetici olamayacakları hüküm altına alındığı anımsatılan Sayıştay raporunda; ÇAYKUR’un konu hakkında “Teşekkülümüz genel müdürünün Rizespor AŞ’nin yönetim kurulunda başkanvekili olarak görev alması, Çaykur Rizespor Derneği’ndeki görevinin bir parçası olup ücretsiz, sportif ve sosyal amaçlar taşıyan bir görevdir” savunmasını yaptığı belirtildi.

 

Mevzuata göre yasak

Sayıştay raporunda Eylül 2014 tarihi itibarıyla ÇAYKUR Genel Müdürü’nün Rizespor’daki görevine devam ettiği belirtildi. Raporda, genel müdür ve yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere her çeşit teşebbüsün personelinin başka bir işle meşgul olmalarının yasaklandığı; teşebbüsün
faaliyet konusuna giren mal ve hizmetlerin üretim ve ticareti ile uğraşan şirketlere yönetici olmalarının özellikle yasak olduğu ifade edildi. Raporda, ÇAYKUR’un KİT mensuplarının spor kulübü şeklinde faaliyet gösteren derneklerin yönetim kurullarında görev almasını engelleyen bir hukuk normunun bulunmadığı savunması yaptığı belirtilerek “İstisna hükümlerinden hangisinin buna izin verdiği belirtilmemiştir” denildi.

 

‘Hukuki bir yaklaşım değil’

Sayıştay raporunda, Genel Müdür Sütlüoğlu’nun mevzuata aykırı olduğu eleştirisi yapılan hususun spor kulübünün yönetiminde görev alması değil, Rizespor AŞ isimli şirkiten yönetim kurulunda görev alması olduğu vurgulandı. Raporda, ÇAYKUR’un savunmasında ki Rizespor AŞ’nin ticari kuruluş görünümünde olsalar bile gerçekte sosyal ve sportif amaçlı kuruluşlar olduğu ve spor kulüplerinden veya derneklerden farklı olmadığı şeklindeki görüşe iştirak edilmediği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler